Slovenija
11390 ogledov

SDS vložil že drugi predlog za referendum, tokrat kar na lasten zakon

Prva izredna seja Državnega zbora, Državni zbor Urška Klakočar Zupančič Državni zbor / Matija Sušnik
Opozicija kljub obljubam, da bo "konstruktivna", zaenkrat ne kaže milosti do bodoče koalicije.

Skupina poslancev in poslank s prvopodpisanim Danijelom Krivcem je danes v Državni zbor vložila že drugi predlog za razpis posvetovalnega referenduma. Prvega so, kot smo že poročali, vložili na novelo zakona o vladi, s čimer so bodoči vladi Roberta Goloba onemogočili preoblikovanje ministrstev. 

Drugega pa so vložili na predlog zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki so ga sicer sami dali v obravnavo. Doslej se še ni zgodilo, da bi kdorkoli predlagal referendum na lasten predlog zakona. Ker so prehiteli koalicijo, ki je prav tako vložila svoj predlog tega zakona, je njihov zakon obravnavan prej, saj poslovnik DZ predvideva, da se istovrstne zakone obravnava po vrstnem redu, kot so bili vloženi.

Bodoča koalicija je zato pohitela, saj želijo predlog SDS čim prej zavrniti, a kot kaže, se bo zaradi predloga za razpis referenduma obravnava njihovega zakona še zavlekla.

SDS sicer med drugim predlaga ukinitev RTV prispevka, medtem ko Gibanje Svoboda v zakonu predlaga, da bi Državni zbor v programski svet namesto 21 imenoval le dva člana, več mest pa bi imeli predstavniki javnosti, ki bi jih imenovale javne institucije.

Sicer pa je razprava v Državnem zboru potekala precej "na nož", odvilo se je tudi nekaj burnih besednih dvobojev med Brankom Grimsom, Žanom Mahničem (SDS) in Mojco Šetinc Pašek (GS), ki je dolga leta opravljala delo novinarke na RTV Slovenija. V tem času se je znašla tudi na "črni listi" Janeza Janše, ki jo je v tvitu oklical za "prostitutko". 

Glasovanja zaradi vloženega predloga o referendumu ni bilo. Prvo sejo je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sklenila takole: "Drage poslanke, dragi poslanci, jaz sem tukaj novinka. Parlamentarno demokracijo sem si predstavljala nekoliko drugače, kot konstruktivno, korektno, higienično ravnanje. Mislim, da je referendum vložen proti vašemu lastnem predlogu zakona. V glavnem, upam, da nam bo uspelo raven demokracije - to sporočam vsem državljanom in državljankam, ki spremljajo to sejo - dvigniti. Ker to ni tisto, kar si želimo." 

Janez Janša Slovenija Vrhovno sodišče ugodilo Janši

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 47
  • igorgeus 21:54 21.maj 2022.

    interesi drzave in prebivalcev? nepomembni.

  • robert73 14:59 19.maj 2022.

    Zvita fora, nam vsaj ni treba "urlat" po ulicah, imamo prekaljeno opozicijo, bravo!

  • robert73 14:41 19.maj 2022.

    Samo kolesarjenje in zapiranje severne obvoznice je konstruktivno, vse drugo je fašizem,