Slovenija
17362 ogledov

SDS že vložila predlog za referendum: "Kdor se zadnji smeje ..."

Prva izredna seja Državnega zbora, Državni zbor Janez Janša Alenka Jeraj Državni zbor / Matija Sušnik
Višanje števila ministrstev, kot ga predlaga bodoča vlada, se jim ne zdi razumno.

SDS je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu sprememb zakona o vladi. Višanje števila ministrstev, kot ga predlaga bodoča vlada, se jim ne zdi razumno. 

Na prvi izredni seji novega sklica Državnega zbora so sicer poslanci razpravljali o reorganizaciji nove vlade in spremembah zakona o RTV Slovenija, ki so ga predlagali v SDS. 

Prva izredna seja Državnega zbora, Državni zbor | Avtor: Državni zbor / Matija Sušnik Državni zbor / Matija Sušnik
V SDS in NSi so vložili kar nekaj amandmajev, s katerimi skušajo vladi preprečiti ustanavljanje dodatnih ministrstev. Poslanec SDS Danijel Krivec je zaskrbljen tudi zaradi premeščanja uradnikov. Predlagajo, da se prehodno obdobje štirih mesecev pri uskladitvi vlade skrajša na dva meseca, da so delovna telesa "čim prej operativna in opolnomočena".

Medtem v koaliciji zatrjujejo, da ne nameravajo večati število zaposlenih, temveč zgolj reorganizirati obstoječe število kadrov. Janja Sluga iz Gibanja Svoboda je ob tem dejala, da sta se državna in javna uprava "bohotili" pod Janševo vlado, sami pa bodo zgolj okrepili določene resorje, za katere so ugotovili, da je to potrebno. Opoziciji je očitala, da ne premorejo samokritičnosti in samorefleksije.

Prva izredna seja Državnega zbora, Državni zbor | Avtor: Državni zbor / Matija Sušnik Državni zbor / Matija Sušnik
Tamara Vonta (Gibanje Svoboda) se je Krivcu "iskreno zahvalila za ponujeno roko pomoči" - prepričana je namreč, da so posvetovalni referendum zahtevali zgolj za to, da bi otežili vladi oblikovanje in zavlačevali postopke. "To so vse legitimna sredstva, a dajmo jih poimenovati s pravimi besedami. Prosim, obdržite pomoč zase."

Anže Logar (SDS) pa je poudaril, da ga novela zakona o vladi, ki predvideva tri ministrstva več, z obrazložitvami ne prepriča. Kot je pojasnil, so v predlogu kot primer navedli Francijo, Poljsko in Irsko, kjer nimajo več kot 17 ministrstev. Verjame tudi, da je ministrstvo za solidarno prihodnost ustanovljeno izključno za potrebe Luke Mesca (Levica), ki pa za njegovo vodenje niti nima ustreznih izkušenj, je še dodal Logar. Anja Bah Žibert pa je bila jasna: "Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje."

dezurni@styria-media.si

Novice: SDS protestira, od predsednice DZ terja opravičilo. Urška Klakočar Zupančič Slovenija Klakočar Zupančič: Parlament ni za uprizarjanje resničnostnih šovov
Komentarjev 63
  • bobubob 12:22 19.maj 2022.

    Zadnji se bo smejal Bog in še dobro, da ga imamo. Ker so tile levodesni mali voluharski 'bogovi' prava mora za zdravo pamet, tako kot volilci ki znova in znova ponavljajo isto napako - je Bog s svojim arzenalom palic ...prikaži več še edina rešitev za morebitno preživetje te 'civilizacije'....

  • Avatar Leon
    Leon 07:43 19.maj 2022.

    https://www.mladina.si/211915/vladavina-gospodarja-muh/

  • eminenca 15:20 18.maj 2022.

    za referendum morš imet določeno ptevilo podpisov ali pa glasove poslancev, tko da ... ne vem kje panika, prej so eni srali drugi delali, zdej bodo pa ta itsi srali, kaj naj pa počnejo ... oblast in vlada naj dela, ...prikaži več ostalim je dolgčas, če jim tako paše