Slovenija
8766 ogledov

Še ena v vrsti podražitev: Tudi 28 evrov na mesec več

Vrtec
Cene programov predšolske vzgoje v koprskih vrtcih se bodo zvišale za osem odstotkov.

Zaradi decembrskega dogovora vlade in sindikatov javnega sektorja o dvigu plač za večino zaposlenih v javnem sektorju bodo z marcem v koprski občini začele veljati nove, višje cene programov predšolske vzgoje. Razpon povišanj je zelo različen, cene za nekatere starše se bodo zvišale le malenkostno, nekateri pa bodo odšteli tudi do 28 evrov več.

Vrtec Dvig Slovenija Tako se bodo zvišale cene vrtcev po Sloveniji

Starši otrok prvega starostnega obdobja bodo denimo v povprečju plačevali 2,56 evra na mesec več. Največjo spremembo v višini 28 evrov pa bodo na položnicah občutili starši otrok drugega starostnega obdobja, ki so uvrščeni v najvišji, deveti dohodkovni razred. Položnice z novimi zneski bodo plačniki sicer prejeli šele aprila, so danes sporočili iz Mestne občine Koper.

Cene nespremenjene od 2012

Kot so poudarili na občini, se tokratnemu povišanju cen, ki so bile nespremenjene od leta 2012, kljub prizadevanjem niso mogli izogniti. V fazi zbiranja podatkov in proučevanja dejavnikov, ki vplivajo na višino cene programov predšolske vzgoje, so predloge novih cen predšolskih programov pripravili tudi vrtci, ki so predvideli še nekoliko višjo obremenitev staršev, vendar na ta predlog vrtcev niso privolili in so cene oblikovali tako, "da še naprej omogočajo visoko vključenost otrok v predšolsko vzgojo".

račun položnica Višje položnice Slovenija Po vseh podražitvah nov udarec za gospodinjstva

Cene programov predšolske vzgoje v koprskih vrtcih se bodo tako v povprečju zvišale za osem odstotkov, za slaba dva odstotka se bodo zvišali programi prvega starostnega obdobja, ki so za starše finančno bolj obremenjujoči, medtem ko se bodo programi drugega starostnega obdobja zvišali za nekaj manj kot 11 odstotkov.

Vrtec | Avtor: Profimedia Profimedia

Tako bodo starši otrok, ki so vključeni v prvo starostno obdobje, od aprila dalje plačevali od 0,80 do 6,16 evra več kot doslej (v povprečju 2,65 evra), medtem ko bodo starši otrok drugega starostnega obdobja plačevali od 3,7 do 28,49 evra več. Ob tem na občini poudarjajo, da je delež staršev, vključenih v osmi in deveti dohodkovni razred, izredno nizek, zato bo tudi za programe drugega starostnega obdobja zvišanje zmerno, v povprečju 12,25 evra na mesec.

račun položnica Slovenija Šok! Dobila skoraj enkrat višjo položnico!

Dodatno znižanje v letu 2020

Spremembe se obetajo tudi v letu 2020, ko namerava koprska občina ponovno uvesti dodatno znižanje plačila vrtca za tiste starše, ki predložijo dokazila o reševanju osnovnega stanovanjskega problema. Poleg tega bodo v koprskih vrtcih s septembrom uvedli novo kategorijo, in sicer skupine starosti od tretjega do četrtega leta, ki jo pozna kar nekaj mestnih občin v Sloveniji. Odločitev za to je občina sprejela, ker je razlika med normativi števila otrok v oddelkih prvega in drugega starostnega obdobja relativno velika.

Euro Višje cene Slovenija Primite se za denarnice, vse to bo po novem dražje!

Na občini so ob tem spomnili, da v letošnjem proračunu za področje varstva in vzgoje predšolskih otrok namenjajo kar 8,88 milijona evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice