Slovenija
13237 ogledov

Se je mogoče odpovedati izobrazbi?

Slovenija 24.03.13, diplomsko delo, diploma, plagiatorstvo, studenti, studij, fo Žurnal24 main
Se je mogoče izobrazbi odpovedati, ali jo je dovoljeno zamolčati?

Z doktoratom je menda težko najti službo, saj se te delodajalci bojijo. Poleg tega nižja izobrazba po novem prinaša ugodnost na zavodu za zaposlovanje

Kot je mogoče razumeti pojasnila ministrstev in zavoda za zaposlovanje, se izobrazbi ne da odpovedati, sme pa se jo zamolčati.

Uporaba nazivov ni obvezna

"Namen šolanja posameznika je pridobitev izobrazbe. S primeri 'odpovedi' izobraževanja se še nismo srečali,« so nam povedali na ministrstvu za izobraževanje. »Vsak posameznik ima možnost, da se s pridobljeno izobrazbo ne izkazuje. Tudi uporaba strokovnih ali znanstvenih naslovov pri navedbi imena ni obvezna," so še dodali.

Toda ob prijavi na delovno mesto je pogosto, sploh v javnem sektorju, treba podpisati izjavo, da so informacije, navedene v prijavi, točne, in za to prevzeti kazensko in materialno odgovornost. Bi bila kršitev predpisov, če delodajalcu ne bi povedali, da imate diplomo, magisterij ali doktorat?

denar računalnik kalkulator Novost Slovenija Nadomestilo za brezposelnost tudi zaposlenim

Edini pogoj, ki ga za zasedbo delovnega mesta določa zakon o delovnih razmerjih, je, da ima delavec 15 let, takrat je namreč sposoben za sklenitev pogodbe o zaposlitvi, vsi ostali pogoji pa so vezani na potrebe delovnega mesta in jih lahko predpiše delodajalec oziroma jih za posamezne vrste dela določajo področni zakoni ali kolektivne pogodbe, so nam pojasnili na ministrstvu za delo.

Povedati moraš vse, a če ne, ni nobene kazni

"Z vidika delovnopravne zakonodaje je kandidat pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi dolžan predložiti delodajalcu dokazila o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela in ga obvestiti o vseh njemu znanih dejstvih, pomembnih za delovno razmerje, kot tudi o njemu znanih drugih okoliščinah, ki ga kakorkoli onemogočajo ali bistveno omejujejo pri izvrševanju obveznosti iz pogodbe ali ki lahko ogrožajo življenje ali zdravje oseb, s katerimi pri izvrševanju svojih obveznosti prihaja v stik," opozarajajo na ministrstvu za delo.

Ljubljana 16.12.10, Zavod za zaposlovanje, parmova, foto: Benjamin Kovac Slovenija Nadomestilo za brezposelnost lahko za kazen znižajo

Drug člen "delavcu nalaga obveznost obveščanja o bistvenih okoliščinah, ki vplivajo oziroma bi lahko vplivale na izpolnjevanje njegovih pogodbenih obveznosti, in o vseh spremembah podatkov, ki vplivajo na izpolnjevanje pravic iz delovnega razmerja," a, kot ugotavljajo na ministrstvu, zakon o delovnih razmerjih "neposredno ne sankcionira delavca, če ta ni obvestil delodajalca o navedenih dejstvih oziroma okoliščinah".

Lažni podatki ali dokazila so razlog za odpoved

Delavcu, ki bi predložil lažne podatke ali dokazila o izpolnjevanju pogojev, lahko delodajalec izredno odpove pogodbo o zaposlitvi, izredno odpoved pa lahko dobi delavec tudi, če je njegovo dejanje opredeljeno kot hujša kršitev pogodbenih ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja, storjena z naklepom ali iz hude malomarnosti.

slovenija 27.09.10, zavod, zavod za zaposlovanje, delo, iskalci dela, brezposeln | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tudi na zavodu za zaposlovanje vas ne bi kaznovali, če bi zamolčali, da imate na primer magisterij ali doktorat.

"Ob prijavi v evidenco brezposelnih zbiramo tudi podatek o najvišji doseženi izobrazbi, ki pa je pomemben za samo obravnavo brezposelne osebe v svetovalnem procesu, ne pa tudi za ugotavljanje samega statusa te osebe. Sankcionirano je le dajanje lažnih podatkov v zvezi z ugotavljanjem statusa brezposelne osebe," so povedali na zavodu za zaposlovanje.

Doktorat gor ali dol, ključne so izkušnje in motivacija

Da bi imeli ljudje z magisteriji in doktorati posebne težave pri iskanju zaposlitve, sicer ne opažajo. "Če nimajo drugih omejitev (npr. da so povsem brez delovnih izkušenj, so preveč usmerjeni zgolj v teoretsko delo, imajo slabe socialne veščine ipd.), težav ni zaznati," pravijo na zavodu in dodajajo, da je "zaposlitev predvsem odvisna od motivacije in ustreznih izkušenj posameznika".

Konec leta je bilo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 412 ljudi z magisteriji in doktorati, a se jih je hkrati v lanskem letu iz evidence odjavilo 441.

Delavec v proizvodnji Odpoved Slovenija Kako je z dopustom v primeru odpovedi

"Povpraševanje glede na prijavljena prosta delovna mesta na Zavodu po omenjenih kadrih se povečuje, pri čemer je treba poudariti, da od leta 2013 Zavod nima pregleda nad vsemi objavljenimi prostimi delovnimi mesti," pravijo. Poleg tega ne vedo, ali so se zaposlili na njihovi izobrazbi primerna delovna mesta, saj nimajo podatka, na kakšna delovna mesta so se zaposlili.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Tadej 23:46 22.januar 2018.

    Delat se naj spravijo, ne da hodijo do 30. leta v solo, kjer se pa itak bolj malo naucijo.

  • Jožef Koprivnikar 16:17 22.januar 2018.

    Višje izobraženih od sebe se bojijo vodilni kadri ki so dobili delo po vezah in ni bila pomembna stopnja izobrazbe, temveč politična povezanost