Slovenija
36 ogledov

Še naprej brez odgovorov

Tomi Rumpf, direktor v Kobilarna Lipica Saša Despot
Poginuli lipicanci: potrdili prisotnost toksičnih snovi, vendar te do konjev niso prišle prek krme, trdijo v Kobilarni.

Kemijske in toksikološke analize so potrdile, da za pogine konj v Kobilarni Lipica ni kriva preskrba ali oskrba konj - v odvzetih vzorcih konj so našli toksične snovi, vendar pa so analize pokazale, da teh snovi niso zaužili s semenom, krmo ali krmnimi dodatki.

V kobilarni poudarjajo, da mora zdaj veterinarska stroka pripraviti zaključke o tem, kako so se toksične snovi znašle v konjih.

Direktor Tomi Rumpf je dejal, da obžaluje, ker tega odgovora niso dobili že prej. "V kobilarni smo veseli, da je poročilo dalo nove ugotovitve, in prepričani smo, da bo stroka tokrat končno prišla do odgovora, zakaj se nam v Lipici dogajajo ta nenavadna obolenja."

Popolnih odgovorov še ni

Na rezultate botaničnih preiskav pa še čakajo, kar pomeni, da popolnih odgovorov še nimajo (pričakujejo jih v teh dneh). Ko bodo dobili tudi te rezultate, bo moral Vurs oziroma Veterinarska fakulteta pripraviti zaključke.

Kobilarna Lipica | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Rumpf pravi, da sam ni dobil odgovora na to, kako bi se te zastrupitve lahko dogajale endogeno; poudarja pa, da travniki, seno ali kaj drugega z njihove strani ni krivo. Sam o ničemer ni želel špekulirati in je dejal, da bo odgovor prepustil stroki. Poudaril je, da v Kobilarni Lipica želijo zadevi priti do dna, to pa jim je po njegovem mnenju tudi uspelo.

Na vprašanje, ali lahko trdi, da za tem ne stoji nihče od zaposlenih, odgovarja, da na to ne more niti ne želi odgovoriti. V kobilarni so sicer nedavno namestili štiri varnostne kamere ter s tem po njegovem dovolj poostrili nadzor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.