Slovenija
56 ogledov

Od kod strup, ki je moril lipicance?

lipicanec lipica v ljubljani Žurnal24 main
Tako za marčevski kot julijski pogin lipicancev naj bi bila kriva lupanin in fenuron, so pokazale toksične in kemijske analize. V organizem konj sta bila strupa najverjetneje vnesena umetno, še vedno pa ni jasno, od kod strupa in kaj točno je krivo za pogin konj. Zato dodatne, še botanične, preiskave.

Marca je v kobilarni Lipica zbolelo 12 konj, štirje so poginili. 22. julija sta, zaradi kolik, z enakimi kliničnimi znaki, poginila še dva konja. Stekle so različne preiskave in kemične analize, tako krvi in urina kot tudi krme. V obeh primerih pa so pri konjih našli enake strupene substance.

Od kod strupa?

Preiskave, ki so jih za marčevski pogin opravili v toksikološkem laboratoriju Inštituta za sodno medicino ljubljanske medicinske fakultete in na Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor, so odkrile lupanin v jetrih, krvni plazmi, želodčnem izpirku ter urinu konj, v telesnih tekočinah pa so našli tudi fenuron.

"Glavno vprašanje, ki še ostaja odprto, je, ali je ta strup v kombinaciji še z nekaterimi drugimi substancami povzročil klinične znake, ki so vodili v pogin konj, in od kod sta strupa, tako lupanin kot fenuron, prišla v telo konj? Od včeraj so znane tudi količine lupanina, a strokovna literatura nikjer ne navaja, kolikšna je letalna oziroma smrtna doza omenjenega strupa za katerokoli živalsko vrsto," je za naš portal pojasnila Vida Čadonič-Špelič, direktorica Veterinarske uprave RS (Vurs).

lipicanec lipica v ljubljani | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kje točno se je nahajal alkaloid lupanin, na Vursu še nočejo ugibati, pravi direktorica. "Lahko bi se nahajal v krmi, lahko pa bi ga tvoril sam organizem konj," je dejala. "Do včerajšnjega poročila je veljalo, da bi bil lahko strup vnesen ali s krmo ali umetno. Kemiki pa so zdaj zapisali, tokrat prvič, da te substance nastajajo tudi endogeno, torej pri procesih presnove v samem telesu konja. Na osnovi rezultatov torej obstajata obe možnosti," je še dodala.

Odprto ostaja tudi vprašanje, zakaj je bilo v pregledanih vzorcih veliko dimetilsulfona, rastlinske snovi, ki deluje protivnetno, našli pa so ga v krmnem dodatku.

"Izvidi julijskega pogina so identični marčevskim. V krmi so našli enake strupene substance kot marca, zato zdaj  čakamo na dodatne, botanične analize ter analize rastišča vseh površin v naši državi, od koder Lipica dobiva seno. S tem bi lahko izključili ali potrdili, da so tam najdene strupene rastline, ki bi lahko proizvajale lupanin," je še pojasnila direktorica. "Lupanin bi lahko vsebovala kakšna rastlina na travniku, kjer se prehranjujejo konji, še vedno vprašljiva pa je tudi kakovost sestave nekaterih krmnih dodatkov, zato bodo potrebne dodatne botanične in kemijske analize."

Ker je celotna slika po besedah Čadonič-Špeličeve še vedno precej nenavadna, na upravi še ne morejo z gotovostjo trditi, kaj točno je bilo krivo za pogin konj. "Kemiki dopuščajo možnost, da je bila prisotnost omenjenih strupov vzrok za kolike, upoštevajoč marčevske in julijske rezultate. Šele ko bomo poznali natančen vzrok in vedeli, od kod strupi, bodo v kobilarni lahko ukrepali, da bi preprečili ponovne takšne neljube dogodke. To pa je naš prvi in najpomembnejši cilj," je sklenila direktorica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.