Slovenija
5728 ogledov

Šef zaporov: "Tisti, ki najbolj vpijejo, so najmanj obremenjeni"

Janja Pahor Mohorič, Jože Podržaj in Dušan Valentinčič Saša Despot Novinarska konferenca Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS)
Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij odgovarja na poziv k odstopu.

"Pobeg zapornika je dogodek, ki odpre številna vprašanja in ni prav, da se nanje odgovarja površno, populistično ter celo z zavajanji in neresnicami," je na očitke sindikatov na današnji tiskovni konferenci odgovoril generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Poudaril je, da varnostno stanje v slovenskih zaporih dobro in jo poleg tehnične zagotavljajo s t. i. dinamično varnostjo, ki vključuje ustrezno usposobljene in motivirane uslužbence zaporov. "Noben zaporski sistem na svetu se ne more občasno izogniti tovrstnim dogodkom. Če pogledamo statistiko, je Slovenija po varnosti v samem vrhu."

Programi, ki se izvajajo za zaprte, zelo pomembno oz. odločilno vplivajo na to, da je nekdo, ki je zaprt, manj nevaren ali celo nenevaren. Zelo pomemben del je priprava zapornika na življenje po prestani kazni.

Jože Podržaj, šef slovenskih zaporov 

Pobegla zapornika Zapori Slovenija Pravosodni policisti zahtevajo odstop Podržaja

Fotografije na FB niso problematične

Glede fotografij iz mariborskega zapora, ki so pojavile na Facebooku in naj bi zmanjšale varnost v zaporu, je poudaril, da so bile fotogradije narejene pod nadzorom pravosodnih policistov. "Nič prepovedanega ni bilo, šlo je za dovoljeno fotografiranje, z oceno, da te fotografije ne bodo v ničemer poslabšale varnostne situacije v zaporu," je poudaril Podržaj in s prstom pokazal na sindikaliste. "Ti posnetki so bili v tem kontekstu povsem neproblematični, daleč od tega, da bi lahko bili podlaga za uspešnejšo organizacijo bega. Kdo bolj ogroža varnost v zaporih? Ali te fotografije ali izjave predstavnikov sindikata, ki razlagajo za konkreten zavod, za konkretno izmeno, koliko je pravosodnih policistov, na katerih lokacijah so, kako so oziroma niso oboroženi."

Dušan Valentinčič, Janja Pahor Mohorič in Jože Podržaj | Avtor: Saša Despot Novinarska konferenca Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) Saša Despot

Večkrat je ponovil, da socialnega dialoga med vodstvom zaporov in predstavniki obeh sindikatov že nekaj časa ni, ker ni odziva z nasprotne strani. "Imamo pogodbo o sodelovanju z obema sindikatoma, v kateri so zapisane obveznosti obeh strani," je poudaril Podržaj. "Ne gre za stvar presoje, ali je kdo komu všeč ali ne, ampak za obveznost, mene kot delodajalca in Verka kot predstavnika sindikata. Dialoga od poletja ni, izključno zaradi ignorance predsednika SDOS-a. Včeraj je šlo zadnje vabilo s strani ministrstva za pravosodje, mi smo svojo udeležbo že potrdili, tako kot vedno do sedaj."

"Omejil sem manipulacijski prostor"

Glede navodila, da morajo vsi uslužbenci o pogovorih z predsednikom sindikata poročati svojim direktorjem, je Podržaj potrdil, da je takšno navodilo res izdal, za skupino 39 zaposlenih, vključno z direktorji, v sistemu, ki ima 865 delavcev. "Ne drži, da gre za prepoved, ampak samo za navodilo, s katerim sem omejil manipulativni komunikacijski prostor, ker se ga je prepogosto zlorabljalo," je poudaril Podržaj. "Naknadno sem pozval predsednika sindikata, da bom, če je tem krogu 39-ih kdo od članov sindikata, to naročilo umaknil, da ne bi s čimerkoli posegel v komunikacijo med sindikalnimi zaupniki in člani sindikata. Do danes povratne informacije nisem dobil."

Čakajo na pisno pobudo

Glede kolektivne pogodbe je povedal, da je bilo že pred več kot enim letom, 23. januarja, ko so se sestali s predstavniki obeh sindikatov, dogovorjeno, da bodo z njihove strani dobili pisno pobudo, a je do danes niso. "Predloga ne poznamo, hkrati pa govorijo, da bi zaporski uslužbenci nujno rabili kolektivno pogodbo," je dejal Podržaj. "Dogovori, ki so sklenjeni, se ne izvajajo."

zapor rešetke Koper Slovenija Znane podrobnosti filmskega pobega iz koprskega zapora

"Izkazalo se je, da so ravno tisti, ki najbolj vpijejo, najmanj obremenjeni."

Jože Podržaj, šef slovenskih zaporov

Na očitke, da je pridobil podatke o delovnih urah sindikalnega zaupnika je odgovoril, da ure mora zbirati zaradi evidenc. "Problem je nastal, ker se je izkazalo, da so ravno tisti, ki najbolj vpijejo, daleč pod tem, da bi bili preobremenjeni," je poudaril Podržaj. "Na televiziji sem poslušal prispevek, v katerem je sindikalni predstavnik povedal, da zaradi službenih obremenitev več tednov ni videl svojih otrok. Morda res ne, a zaradi službenih obveznosti gotovo ne. Pozabil je povedati, da ima še kup drugih funkcij, ki ga obremenjujejo. V tej ihti se iščejo popolnoma neracionalni in na ničemer utemeljeni očitki, umišljena dejstva, da ne rečem fantazmagorične zgodbe, ki z realnostjo nimajo nobene zveze."

Zapor | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik

zapor Beg iz zapora Slovenija Strokovnjak o novih zaposlitvah pravosodnih policistov: Katičeva se je brezglavo zaletela

Dodal je, da je utemeljeno vprašanje, ne le njega kot direktorja zaporov, ampak številnih drugih, koga ti sindikalni zastopniki v resnici zastopajo. "Ugotavljam obžalovanja vredno odsotnost resnicoljubnosti pri tistih, ki so po svoji funkciji dolžni zastopati vse, ki delajo težko delo, preobremenjeni in v slabih delovnih razmerah," je zaključil Podržaj. "Načini, ki jih ubirajo, niso v izogibanju dialoga, potvarjanju resnic, ampak bi morali potekati drugje, v pogovoru za skupno mizo."

Zahtevajo sestanek s Šarcem in Katičevo

Predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk je šefa slovenskih zaporov Jožeta Podržaja včeraj pozval k odstopu. Navedel je, da je Podržaj odredil, da morajo vsi uslužbenci o pogovorih z njim poročati svojim direktorjem, kar pomeni oviranje sindikalnega dela.

Spor med Verkom in Podržajem se vleče že dlje časa, podrobnosti pa so v javnost prišle ob spektakularnem pobegu dveh pripornikov iz koprskega zapora. Verk poudarja, da se pri iskanju krivcev za nedavne dogodke v tem zaporu kaže na pravosodne policiste, nihče pa ne išče krivde v slabem vodenju zdesetkanih pravosodnih policistov in drugih strokovnih delavcev v slovenskih zaporih. Na kadrovsko stisko v zavodu naj bi vodstvo zapora in upravo večkrat opozarjali, a posluha ni bilo.

Sindikalisti so zahtevali tudi sestanek s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in pravosodno ministrico Andrejo Katič. Če ga ne bo do 8. februarja, bodo nadaljevali stavkovne aktivnosti. Zahtevajo kolektivno pogodbo za delavce v zaporih, kadrovski načrt, ki mora biti usklajen s sprejetimi standardi in normativi, ter odpravo sistemskih anomalij. Iz sprejetih standardov in normativov je namreč razvidno, da v slovenskih zaporih manjka 138 pravosodnih policistov in 29 strokovnih delavcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 21:49 01.februar 2019.

    dejstvo je, da so pazniki lenuhi tu ni dvoma.........večina jih hodi v službo spati tudi ni dvoma .....saj mnogi med njimi delajo še v Koprskem pristanišču......tale sindikalist je pa čuden tič dobro se zaveda kaj zagovarja saj je bil sam ...prikaži več isti........zdaj, ko so jim hoteli poostriti so se pa uprli, ker se zavedajo, da ne bo več spanja v službi.........

  • mph 21:02 01.februar 2019.

    Kot običajno je verjetno resnica nekje vmes.

  • alojz73 19:51 01.februar 2019.

    Počasi v Sloveniji prevzemajo oblast sindikati.V državnih podjetjih šolstvu zdravstvu..