Slovenija
14 ogledov

Sindikati javnega sektorja bodo umaknili pobudo

Janez Šušteršič Anže Petkovšek
Sindikati javnega sektorja bodo umaknili pobudo za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014.

Sindikati javnega sektorja danes umikamo pobudo za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, je na novinarski konferenci povedal vodja koordinacije stavkovnih odborov javnega sektorja Janez Posedi.

"Glede na očitno izkazano smer nadaljnjih odločitev ustavnega sodišča po tem, ko je odločilo glede referendumov o holdingu in o slabi banki, bomo pobudo za razpis referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov za 2013 in za 2014 umaknili," je napovedal Posedi.

"S tem izkazujemo naše spoštovanje do pravne države in upravičeno pričakujemo tudi od vladne strani, da bo spoštovala pravno in socialno državo. To pomeni tudi, da vodi socialni dialog s sindikati kot enakopravnimi partnerji o vprašanjih, ki v temelju posegajo v socialno ekonomski položaj delavcev v javnem sektorju in v gospodarstvu," je opozoril.

Vlado pozivajo, da takoj začne pogajanja o njihovih zahtevah. "Če pa ni sposobna najti nekoga, ki je vešč komuniciranja in pogajanja, naj se umakne iz slovenskega političnega prostora," je dejal.

Če bo treba, bodo šli na ustavno sodišče

Pravico do socialnega dialoga in socialno ekonomski položaj svojih članov bodo branili s klasičnimi oblikami sindikalnega boja, vključno s splošno stavko. Določbe zakona o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, ki so po njihovi oceni neustavne, pa bodo izpodbijali pred ustavnim sodiščem, so napovedali.

Posedi je izrazil upanje, da bo vlada zdaj tudi v resnici že januarja sprožila vse tisto, česar po njeni oceni zaradi vložene referendumske pobude ne bi mogla. "Upamo, da bo vlada res poskrbela, da pride 500 milijonov evrov evropskih sredstev v Slovenijo in da se bodo iz tega naslova odpirala delovna mesta," je dejal.

"Vlada, ki se noče pogajati, ne more legitimno vladati"

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pa je napovedano prestavitev izplačilnega dne v javnem sektorju zaradi referendumske pobude ocenil kot "destruktiven poskus vlade, da bi sindikalno članstvo pripisalo odgovornost za to vodstvu v sindikatih". "Za takšno prestavitev izplačilnega dne ni nobenega razloga in nobene zakonite podlage. Vsi vemo, da je država likvidna," je dejal.

Štrukelj je ob prihodu v DZ v izjavi za medije povedal, da jim ostaja "klasična" sindikalna bitka, to so demonstracije, stavke. Napovedal je, da bodo uveljavili tisto, kar je po njihovem mnenju v tem trenutku ključno v tej državi. To je ohranitev kakovostnih javnih storitev, izobraževanja, znanosti, kulture, zdravstva. "Postavili se bomo v bran socialni državi in ne bomo pustili, da se ljudi odpušča, medtem, ko vlada znižuje davek na dobiček kapitala," pravi Štrukelj.

Priprave na stavko javnega sektorja pospešeno tečejo, je še povedal Štrukelj in pojasnil, da to ne bo edini dan stavke, ker "ključnih in zelo ambicioznih" ciljev ne bo mogoče doseči v enem dnevu. Zato se po njegovih besedah pripravljajo na daljše obdobje socialnega konflikta, ki ga je vlada povzročila z absolutnim zavračanjem pogajanj. "Vlada, ki se noče pogajati, ne more legitimno vladati," je prepričan Štrukelj.

Janša čestital za zmago razuma

Premier in predsednik SDS Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter ob informaciji, da bodo sindikati javnega sektorja umaknili pobudo čestital "za zmago razuma". Odpravljena je še zadnja blokada za normalen prehod v novo leto, je zapisal.

Prvi odziv SDS na Twitterju: "Goli Branimir Štrukelj splezal z drevesa, s katerega je medtem odpadlo listje - in umaknil podpise. Vseeno vredno pohvale."

Komentarjev 13
  • Milan Samide 20:24 21.december 2012.

    "KADIJA TE TUŽI" - "KADIJA TI SUDI"zakaj pa imamo USTAVO RS, KI govori o;26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne ...prikaži večne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Če bi se politiki in vodilni izvajalci javnih pooblastil zavedali tega člena URS, SI .Država in (njene institucije , izvoljeni poslanci) bi pregnala lopove in od njih zahtevala povračilo škode, ki so jo naredili državi in državljanom. Denar bi dobila od tistih, ki so jo okradli. O tem govori ta 26. člen URS.

  • Darko 20:18 21.december 2012.

    >kako bi zgledalo, če bi posedi, štrukelj, semolič prevzeli vlado.To so geniji, po moje bi samo štrajkali.

  • Kranjica 16:48 21.december 2012.

    Mislite, da tudi avstrijsko ustavno sodišče, ki se mu zdi odločitev našega nekaj povsem normalnega, še za v Albanijo ?