Slovenija
2282 ogledov

Sindikati opozarjajo: "Na koncu bo delavec plačal več!"

koronavirus proizvodnja Epa
Sindikati v davčnih spremembah, ki naj bi prek zvišanja splošne olajšave pri dohodnini prinesle višje neto plače za vse, vidijo trojanskega konja. Povzročile bodo za blizu milijardo evrov izpada prihodkov v proračunu in ker vlada ne pove, kako bi ta izpad nadomestila, se bojijo znižanja socialnih pravic. Na koncu bo delavec plačal več, opozarjajo.

Vlada je predloge sprememb treh davčnih zakonov, med njimi zakona o dohodnini, ki predvideva postopno zvišanje splošne olajšave do leta 2025 s 3500 na 7500 evrov ter znižanje stopnje davka v najvišjem dohodninskem razredu s 50 na 45 odstotkov, potrdila v začetku maja. Zdaj čakajo na obravnavo v DZ.

Jerkičeva predloge označila za trojanskega konja

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je te predloge, predvsem dvig splošne olajšave, danes na novinarski konferenci v Ljubljani označila za trojanskega konja. "Politika poskuša vso pozornost preusmeriti le v to, da bodo plače višje, a je dvolična," je opozorila. Razbremenilo se bo tiste, ki že sedaj dobijo največ, je dejala in spomnila, da je v postopku v DZ tudi predlog zakona o debirokratizaciji, ki prinaša uvedbo t.i. socialne kapice pri bruto plačah nad 6000 evrov.

Počivavšek "jasno, ostro in z gnusom" zavrnil očitke

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je "jasno, ostro in z gnusom" zavrnil očitke predvsem predstavnikov nekaterih koalicijskih strank, da sindikati nasprotujejo zvišanju neto plač. "Sindikati močno podpiramo tako višje neto kot višje bruto plače, ne podpiramo pa predlogov, po katerih bi imeli naši člani na koncu v žepu manj, ker se jim v en žep daje, iz drugega pa jemlje, pri čemer se ta zadnji del seveda zamolči," je dejal.

Opozoril je na finančne posledice predlaganih sprememb. Ocena izpada javnofinančnih prihodkov se giblje okoli ene milijarde evrov, kar bi pomenilo pritisk na socialne transferje, pravice iz socialnih zavarovanj in javne storitve, je opozoril. Boji se, da bi se izdatki iz žepa delavcev za te storitve povečali, to pa bi pomenilo, da bi predvsem tisti z nižjimi plačami morali iz svojega žepa plačevati več, kot pa bi dobili z davčno razbremenitvijo plač.

Brdo pri Kranju, vlada klofuta vladi Slovenija Sindikati imajo vsega dovolj: "Ta minister je navadna lutka!"

Opozarjajo, da bo čez nekaj let to pomenilo več stroškov na drugih področjih

"Predlagam, da vse spravite na stran," ga je dopolnila Jerkičeva. Od predlaganih sprememb si delavci res lahko obetajo po nekaj deset evrov višje neto plače, a čez nekaj let bo to pomenilo 400 ali 500 evrov dodatnega denarja za stroške zdravljenja, šolanja, ali pa bodo nižje pokojnine, je opozorila. Tudi predsednica Konfederacije neodvisnih sindikatov Slovenije Evelin Vesenjak se boji, da bodo druge storitve postale dražje.

Predsednik KS 90 Peter Majcen je opozoril na nevarnost kratkoročne politike. "Ko govorimo o bonbončkih, bi bilo nespametno, da razmišljamo le z danes na jutri, misliti moramo tudi na naslednja desetletja," je dejal. "Vlada zavestno izpostavlja finance nemogočim rešitvam," pa je ocenil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Ob tem se je vprašal, ali bi to počel nekdo, ki bi pričakoval, da bo vodil vlado tudi v prihodnjem mandatu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • rd2dmk2 22:19 20.maj 2021.

    kakšna je razlika med sindikalnim funkcionarjem in politikom ? politika volimo na vsake tolk let, sindikalist je pa do penziona.in to vam povem sindikalisti, SRAM NAJ VAS BO. tolk delavcev še vedno prejema plačo, ki je NIŽJA od minimalne, vi ...prikaži veči se pa bašete z njihovi članarinami. kolk kilo eurov potegnete na mesec ? ko boste dosegl, da NIHČE, prav NIHČE ne bo imel pogodbe o zaposlitvi, ki bo nižja od minimalne, se pa javte. do takrat, pa prav vsi sindikalni funkcionarji tud vi na minimalca.

  • kapibara1 20:56 20.maj 2021.

    Vprašajte se sindikalisti, kaj si vodstvo v času Veselega Devmbra dela z vašo članarino... in za kaj se privatizirajo sindikalne počitniške enote.. !!

  • kapibara1 20:54 20.maj 2021.

    Prikrito>_ Članarina sidnikastov se plačuje od BRUTO plače ! Ta se ne bo spremenila, članarina tudi NE , speremenil, se bo samo inkaso v delavčem direkt žepu !!