Slovenija
2820 ogledov

Šiško izpuščen, plačati bo moral še 10 tisoč evrov

facebook
"Na volitvah se vidimo," je ob prihodu iz zapora dejal Šiško. Leta 2018 je za njegovo gibanje glasovalo 0,59 odstotka volivcev.

Andrej Šiško, nekdanji predsedniški kandidat in ustanovitelj Gibanja Zedinjena Slovenija in samooklicane Štajerske varde, Andrej Šiško, je danes zaključil osemmesečno prestajanje zaporne kazni zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve danes izpustili iz zapora. Pred vrati mariborskih zaporov ga je pričakalo okoli 50 podpornikov. Šiško je pred njimi napovedal napovedal udeležbo na morebitnih volitvah. "Na volitvah se vidimo," je dejal. Na državnozborskih volitvah leta 2018 je za Šiškove gibanje 0,59 odstotka volivcev.

Plačati bo moral 10 tisoč evrov kazni

Šiško je tudi izrazil ogorčenje, ker je med prestajanjem kazni prejel od državnih organov kazen v višini več kot 10.000 evrov zaradi prisilne privedbe s Pohorja v zapor, dodatno pa še kazen zaradi nošenja simbola panterja na oblačilih. Ne razume obtožb in se bo nanje pritožil. "Očitno so se odločili, da me bodo poskušali onemogočiti z nekimi kaznimi, a jim tudi to ne bo uspelo," je dejal. 
Vlada je nedavno pripravila novele zakonov s katerimi bi lahko omejila oziroma sankcionirala delovanje samooklicanih vard, ki na meji med Sloveniji in Hrvaško vznemirjajo domačine in policiji onemogočajo delo, vendar je sprejetje novele zakonov v dražavnem zboru, zaradi odstopa predsednika vlade Marjana Šarca, pod vprašajem. 

Andrej Šiško štajerska varda Ukrep Slovenija Vlada ukrepala: Šiškovim vojakom bodo vzeli igrače in slekli uniforme

Kot smo poročali, so člani Štajerske varde ob dnevu odprtih vrat ob kulturnem prazniku obiskali urad predsednika države Boruta Pahorja. Več tukaj:

Varda Slovenija Neverjetno, kako so predstavniki varde prišli v predsedniško palačo

Zaradi ščuvanja k nasilni spremembi ustave obsojen na osem mesecev

Posnetki urjenja skupine oboroženih in zamaskiranih moških pod Šiškovim vodstvom so se na družbenih omrežjih pojavili leta 2018. Po objavi posnetkov je policija začela s preiskovalnimi ukrepi zaradi suma številnih kaznivih dejanj, med drugim dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti, kaznivih dejanj zoper javnega reda in miru, ter kršitve demokratične ustavne ureditve Republike Slovenije. Dan kasneje je začel teči predkazenski postopek, kot so sporočili z Generalne policijske uprave, zaradi česar so kriminalisti na območju Maribora in Murske Sobote izvedli pet hišnih preiskav, v katerih so pridržali tri posameznike, med drugim Andreja Šiška.

Mariborsko tožilstvo je nato vložilo obtožnico zoper Šiška, v kateri so mu očitali kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve zaradi organiziranja Štajerske varde. Mariborsko višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko obsodilno sodbo, ki je Šiška obsodilo na osem mesecev zapora, večinoma kazni pa je odslužil s priporom.

Spektakularna aretacija na Pohorju

Do pravnomočnosti sodbe ga je mariborsko sodišče izpustilo in ga kasneje decembra prejšnjega leta pozvalo, da se mora zglasiti v zaporu. Šiško je podal prošnjo za preložitev prestajanja kazni, ki jo je sodišče zavrnilo. Ker bi se moral Šiško na začetku decembra zglasiti v zaporu in ga tam niso dočakali, je policija razpisala tiralico.

Andrej Šiško glavna obravnava Aretacija Slovenija Policisti prijeli Šiška, preprečili so mu to namero

Aretirali so ga 4. januarja letos pri Treh žebljih na Osankarici na Pohorju, kjer je potekala tradicionalna slovesnost ob 77. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona. Tam je bil Šiško prisoten z nekaterimi člani varde s katerimi je hotel priti do predsednika republike Boruta Pahorja. 

Komentarjev 18
 • vojko19 23:10 14.februar 2020.

  če bi bili komunajzerji še na oblasti beguncev ne bi bilo v Sloveniji in tudi varde ne bi rabili

 • Friderik1950 18:11 14.februar 2020.

  Prijetje na Pohorju je bila napaka. Po moje bi se moral ob zrežiranem medijskem pompu javiti policiji na dosluženje kazni, ob tem pa bi moral izkoristiti neoperativnost vlade in bi istočasno morale njegove enote izvesti neko akcijo na meji, recimo ...prikaži večo zajetje nekaj migrantskih kombijev, ki jih po pripovedovanju domačinov spuščajo takole mimo v državo.

 • Avatar Pinkopalinko
  Pinkopalinko 16:58 14.februar 2020.

  Kdo,da sodi? Poglejte si malo persone: Tanja Lombar Jenko,Aleš Zalar,Stanka Živić,Milan Štrukelj,Janja Roblek... .A to,da sodi?