Slovenija
2079 ogledov

Slovenci se zgledno držimo pravil, ugotavlja Google

koronavirus COVID-19 prazen park Epa
Sodeč po Googlovih podatkih Slovenci dosledno upoštevamo nove omejitve gibanja.

Googlov odziv na aktualne potrebe zdravstva

Google je na podlagi podatkov o lokaciji mobilnih telefonov predstavil vzorce obnašanja prebivalstva, ki se v državah in regijah pojavljajo v času epidemije. Kot pojasnjujejo, so se odzvali na pobudo zdravstvenih delavcev in vodilnih v državah, ki so predlagali, da bi lahko s pomočjo njihovih storitev spremljali obnašanje prebivalstva in njihovo odzivanje na ukrepe, ki omejujejo javno življenje.

Njihova poročila torej kažejo, kako se obiski in dolžina bivanja v različnih krajih spreminjajo v primerjavi z izhodiščnimi podatki pred razglasitvijo epidemije. Spremembe so izračunali z enako vrsto združenih in anonimiziranih podatkov, kot se uporabljajo za prikazovanje priljubljenih krajev v Google zemljevidih.

Kateri podatki so vključeni v izračun, je odvisno od uporabniških nastavitev in povezljivosti, zato lahko nekoliko odstopajo od realne slike.

Vseeno pa njihovi izsledki kažejo, da Slovenci ukrepe spoštujemo celo bolj kot nekateri naši sosedje - razen Italijanov, ki se najbolj odmikajo od javnih mest in se tudi občutno dlje zadržujejo doma.


Za 88 odstotkov je v Sloveniji upadel obisk v kategoriji trgovine na drobno in rekreacije, kar vključuje obisk nakupovalnih centrov, restavracij, barov, muzejev, knjižnic idr. – večina teh lokacij je pri nas že nekaj časa zaprtih. Za 92 odstotkov je upadel obisk v kategoriji tržnic, trgovin z živili in lekarn. Za 43 odstotkov je upadel obisk v kategoriji parkov – sem poleg teh spadajo tudi javne plaže in podobno. Razvidno je tudi, da Slovenci 45 odstotkov manj časa preživimo na delovnih mestih in kar 13 odstotkov več časa preživimo doma.

Policija Slovenija Vlada bo odpoklicala policiste z meje s Hrvaško, da bodo nadzirali gibanje ljudi

Kranjčani se držijo doma

Znotraj Slovenije prihaja do manjših odstopanj, ker so nekatere enote premajhne, je podatkov za analizo premalo. Zanimivo pa je, da po Googlovih ugotovitvah veliko časa doma preživijo v Kranju, parkov pa se na široko izogibajo Koprčani.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • srecko53 12:10 04.april 2020.

    google nehaj nas hvaliti tvoji rezultati so v nasprotju z janševim mišljenjem zato bo zahteval blokado googla v sloveniji

  • srecko53 11:59 04.april 2020.

    že tri dni na forumih predlagam vse nad 60 rizične in okužene v karantene, vsi ostali pa nazaj na delo, zaženimo gospodarstvo od frizerajev do gostiln in turizem, spet v šole... enako sedaj razmišlja nemčija priznali da si bodo večje ...prikaži veče plače dajali tudi v vladi in ministrstvih,,,,pa virusu niti na meter niso prišli, razen tistemu sevu ki ga je janša prinesel s smučanja... njihova računica,,, najvišji razred..za zalogo ko ne bo več virusa,,, minus 30 proc za metanje peska v oči ljudstvu, sedaj pa

  • Avatar praufo
    praufo 19:19 03.april 2020.

    veliki brat gogole pač vse obvlada, najprej nas posname, potem dobi še vse ostale podatke, upam, da ima zabeleženo številko mojih gat , ker bi kakšne rabil, pa tudi kakšne nove štumfe ... lahko bi kaj podarili ... mah treba ...prikaži več bo žicat kjer se da, druge ni