Slovenija
19395 ogledov

Vlada bo odpoklicala policiste z meje s Hrvaško, da bodo nadzirali gibanje ljudi

Policija Anže Petkovšek
“Vlada pravkar začenja pripravo drugega svežnja ukrepov," je na današnji tiskovni konferenci napovedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Število okužb z novim koronavirusom je po svetu preseglo milijon, v zadnjem tednu se je podvojilo, a v Sloveniji se širi počasneje kot globalno.

"Razmere niso lahko, razumem vse, ki nam je težko. Spremembe so velike, a smo sprejeli odločne ukrepe za zmanjšanje širjenja okužbe. Zaenkrat nam to uspeva. Nekatere ukrepe, ki smo jih mi uvedli že zgodaj, zdaj uvajajo tudi druge države," je povedal Kacin.

Obregnil pa se je ob Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), za katero je dejal, da "veliko razmišlja, medtem ko virus samo napreduje". Tudi dogajanje znotraj NIJZ težko komentira - predvsem številne odstope. "Zagotovo pa si vlada želi, da bi bil NIJZ čim bližje dogajanju v realnosti, da bi se odzival vsakodnevno in prilagajal ukrepe spoznanjem, ki se kažejo. Nimamo časa za dolge razprave," je povedal.

Koronavirus v Franciji Slovenija Vlada pritiska, strokovnjaki na NIJZ se ne strinjajo in odstopajo

Po njegovih besedah si ne moremo privoščiti, da bomo postali kot Italija, Španija in druge države, ki niso reagirale dovolj hitro – ukrepi namreč omogočajo, da se kriza hitreje zaključi. Cilj je namreč, da se življenje čim prej vrne v ustaljene tirnice. "Ukrepi pa morajo biti uresničljivi, življenjski," je dodal Kacin. Želijo si, da se nujni zakoni sprejmejo čim prej, v roku desetih dni. 

Vlada preučuje tudi, kako ponovno zagnati gospodarstvo in obenem zagotoviti dovolj zaščitnih sredstev, da ne bo prišlo do širjenja okužb znotraj podjetij. Dnevno v Sloveniji trenutno proizvedemo približno 100 tisoč zaščitnih mask, kar pa je premalo za naše potrebe.

"Trendi zadnjih dni pričajo, da hodimo po meji epidemije, po črti, ko se stvari lahko obrnejo bodisi v pospešeno rast bodisi v zmanjševanje števila novih okužb. Vse napore moramo posvetiti temu drugemu cilju," poudarja Kacin.

Čeprav državni zbor vladi ni dal zelene luči za aktivacijo 37.a člena zakona o vojski, ki bi vijakom dal policijska pooblasitla, se vlada ni odrekla nameri, da napoti vojsko s policijskimi pooblastili na našo južno mejo. "Del policije bo vlada z južne meje odpoklicala, da bo lahko policija nadzirala in kaznovala gibanje državljanov med vikendom. Če smo sprostili prodajo sadik, pričakujemo več gibanja in mobilnosti. Policija bo opozarjala in če bo treba tudi kaznovala," je povedal Kacin.

A vlada se, po Kacinovih besedah, ne more odreči napotitvi slovenske vojske na južno mejo. "To morajo biti vojaki s policijskimi pooblastili, ne želimo si 'slamnatih' vojakov," je poudaril.

Vlada danes začenja delo na drugem paketu protikriznih ukrepov. "Presejajo se amandmaji vseh poslanskih skupin na prvi paket. Vse bomo proučili. Vsa odprta vprašanja bomo skušali zajeti v tem drugem paketu. Prioriteta je, da ta paket čim prej pride v državni zbor," je še dejal vladni govorec. 

To bo torej prinesel novi korona zakon, ki ga je včeraj potrdil državni zbor.

Znano je že, kdaj bodo samozaposleni dobili finančno pomoč.

Tudi šole so prejele nova navodila glede nadaljnjega dela in ocenjevanja.

Vlada je včeraj odločila, da lahko od danes naprej delujejo tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 54
  • asmas1965 19:36 03.april 2020.

    bravo zopet bo lahko Židanova ljubica "vinska kraljica"švercala arabce ...bravo židan zato si bi proti 37 a členu ...ti že veš...... smrt komunizmu svoboda antikomunistom --Živeli MI domoljubi

  • Zdravko Lajh 18:22 03.april 2020.

    Ne bom komentiral....preveč debilov na kupu.... lahko se nalezeš

  • janez00 18:12 03.april 2020.

    Ta mafijska banda nima pošlihtanih možganov !!!Butalci iz šiptarije !!!