Slovenija
18147 ogledov

Vlada pritiska, strokovnjaki na NIJZ se ne strinjajo in odstopajo

Koronavirus v Franciji Epa
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so potrdili, da je epidemiologinja Maja Sočan, ki na NIJZ vodi center za nalezljive bolezni, nehala sodelovati v strokovni skupini poznavalcev zdravstva, ki svetujejo vladi glede epidemije novega koronavirusa, poroča Dnevnik. Razlogov za izstop iz skupine nam z inštituta niso sporočili.

"Z njo še nisem govorila, zato ne vem, ali je izstopila zaradi velike količine dela ali pa se morda ni strinjala s stališči skupine," je za Dnevnik povedala vodja skupine, infektologinja Bojana Beović. Skupina je bila ustanovljena na začetku mandata vlade Janeza Janše, sprva v okviru kriznega štaba, in ima okoli deset članov.

Po neuradnih informacijah Dnevnika je Maja Sočan skupino zapustila zaradi nestrinjanja z zadnjimi vladnimi ukrepi. Tem je v torek javno nasprotoval vršilec dolžnosti direktorja NIJZ Ivan Eržen, neuradno pa smo izvedeli, da so do njih kritični tudi številni drugi slovenski epidemiologi in infektologi.

V zadnjih dneh naj bi vlada pri sprejemanju odločitev dosledneje upoštevala nasvete skupine Mladi zdravniki, od katere so se v sredo tradicionalne zdravniške organizacije distancirale.

Slovenija 17.05.2012 mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina, fantje na sp Slovenija Nova navodila šolam glede pouka in ocenjevanja

Svet Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bo sicer na današnji seji, prvi po zamenjavi vladnih predstavnikov v svetu zavoda, med drugim razpravljal tudi o načinu komunikacije z javnostjo in sodelovanju NIJZ z vlado. Po zamenjavi vladnih predstavnikov v svetu zavoda bodo danes tudi imenovali novega predsednika sveta.

Vlada je v sredo razrešila še tri člane sveta NIJZ, predstavnike vlade. Na njihovo mesto je za preostanek mandata, do 5. marca 2022, imenovala Roka Tavčarja, Mateja Forteja in Matjaža Vrtovca. S tem so bili zamenjani vsi štirje predstavniki vlade v svetu. 17. marca je vlada namreč razrešila Tatjano Lejko Zupanc in namesto nje imenovala Matejo Lesar.

Na današnji seji bodo tako predvidoma izvolili predsednika sveta zavoda in namestnika predsednika. A več pozornosti bo verjetno deležna točka dnevnega reda, ki se glasi "Način komunikacije z javnostjo, sodelovanje NIJZ z Vlado RS (poročilo o izvedenih aktivnostih glede preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19)".

Revoz Avto "Najhujša kriza po drugi svetovni vojni" Denar, evro DZ Slovenija Protikorona zakon sprejet. To prinaša.

Kmalu po nastopu nove vlade se je kot "obraz" NIJZ poslovila direktorica Nina Pirnat, ki je bila imenovana za direktorico direktorata na ministrstvu za zdravje. Na čelo NIJZ se je kot vršilec dolžnosti vrnil prejšnji direktor Ivan Eržen. Ta je, po zaostritvi vladnih ukrepov za zajezitev epidemije, to zaostritev ocenil kot nepotrebno in da s strokovnega vidika take poteze ne more zagovarjati. Po njegovih besedah vlada pri presojanju najnovejših ukrepov inštituta ni prosila za mnenje. Neprimerno se mu zdi tudi navodilo o razkuževanju hodnikov in stopnišč v večstanovanjskih stavbah. Zato so se v javnosti sprožila ugibanja, če današnja seja sveta zavoda ni morda namenjena tudi razrešitvi Eržena.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je za četrtkove Odmeve na TV Slovenija dejal, da bi si z NIJZ želel boljšega sodelovanja, ki je po njegovi oceni v tem trenutku slabše. Kot je dejal, se ne morejo strinjati s stališči, ki jih nekateri predstavljajo. "Če je dogovor, da se nek ukrep izpelje, je smiselno, da je tak dogovor spoštovan," je poudaril minister. Zanikal je tudi, da naj ne bi bilo komunikacije z NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 54
  • Tupamaros 13:28 05.april 2020.

    NIJZ daje le priporočila. Odloča vlada. Vlada nosi tudi največjo odgovornost.

  • Silva Drevensek 09:21 04.april 2020.

    zadnji čas da je odstopila kake je klanfala,nič se ne bati to je kao navadna gripa,če ne veš bodi rajši tiho pa neka strokovnjakinja,mene zanima kaj ti ljudje spolh delajo

  • Laznivi 09:11 04.april 2020.

    Te fikuse na nijz je potrebno malo zrahljati in presaditi ker imajo ze premocne korenine.