Slovenija
17 ogledov

Slovenci zaupamo predsedniku države

podpora vladi, marec 2012 FUDŠ
Po rezultatih raziskave Slovenski utrip anketiranci demokratičnost Slovenije ocenjujejo nekoliko bolje kot lani. Najbolj zaupamo predsedniku, najmanj strankam. Ocena zaupanja v parlament je nekoliko višja kot lani, enako je z zaupanjem v vlado. Sedanji vladi nasprotuje dobra polovica vprašanih.

Demokratičnost Slovenije je bila v letu 2012 ocenjena nekoliko bolje kot lani, s povprečno oceno 2,50 od 5, kažejo rezultati raziskave Slovenski utrip, ki jo je izvedla novogoriška Fakulteta za uporabne družbene študije (FUDŠ). Da demokracija pri nas dobro deluje, menijo predvsem mladi, osnovnošolsko izobraženi, podporniki sedanje vlade ter stranke SDS.

Da namesto demokratično izvoljenih predstavnikov potrebujemo močnega voditelja, ki bo učinkovito odločal o stvareh, so v nadpovprečni meri prepričane ženske. Takšno prepričanje narašča s starostjo ter upada z izobrazbo. Podobni so rezultati prepričanja, da naj namesto demokratično izvoljenih predstavnikov slovensko družbo raje vodijo strokovnjaki.

Najbolj zaupamo predsedniku in vojski, najmanj strankam

graf FUDŠ, zaupanje marec 2012 | Avtor: FUDŠ FUDŠ
Ocena zaupanja v parlament je nekoliko višja kot lani, enako je z oceno zaupanja v vlado. Največje zaupanje uživata predsednik republike in vojska, medtem ko je lani in tudi predlani največ ljudi verjelo vojski. Predsedniku najbolj zaupajo ženske, osnovnošolsko izobraženi, nasprotniki sedanje vlade ter podporniki stranke PS-LZJ. Najnižje je zaupanje v politične stranke ter je še nižje kot v lanskem letu. Zaupanje upada z velikostjo naselja, še najbolj pa jim zaupajo podporniki sedanje vlade in volivci SDS.

Proti vladi dobra polovica vprašanih

Sedanji vladi nasprotuje dobra polovica vprašanih. Manj podpore ima med ženskami, s starostjo nasprotovanje slabi, krepi pa se z velikostjo naselja.

Sicer bi največ vprašanih volilo SDS (20 %), sledita ji PS-LZJ (13 %) in SD (13 %). Po anketi Dela, ki si jo lahko ogledate na tej povezavi, je največje presenečenje tega meseca SLS z 8,8 odstotka podpore na četrtem mestu, SDS vodi s 24,6 odstotka glasov. Sledi ji PS s 17,3 odstotka podpore, SD pa z dobrim odstotkom manj.

podpora strankam, marec 2012 | Avtor: FUDŠ FUDŠ

Komentarjev 1
  • tralala 10:54 12.marec 2012.

    Seveda zaupamo, saj ga je ljudstvo demokratično izvolilo, za razliko od 'vladajočih'.