Slovenija
2903 ogledov

Slovenija bo dobila brezplačne hitre teste

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Profimedia
Evropska komisija je 20 državam članicam EU dodelila nepovratna sredstva v skupni višini 95 milijonov evrov za nakup diagnostičnih testov za novi koronavirus, s čimer se bo olajšala izdaja digitalnih covidnih potrdil, zlasti tistim, ki se ne morejo cepiti. Med prejemnicami sredstev je tudi Slovenija.

Sredstva so nepovratna

Gre za ukrep, ki je skladen z napori izvajanja cepljenja proti covidu-19 in del zaveze Evropske komisije, da bo podprla cenovno ugoden dostop do hitrega in natančnega testiranja za državljane, ki še niso bili polno cepljeni, še zlasti pa za tiste, ki se zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

Nepovratna sredstva, ki so zagotovljena s podporo instrumenta za nujno pomoč (Esi), bodo državam članicam omogočila, da zagotovijo teste za novi koronavirus. Sredstva, ki bodo posredovana prek nacionalnih organov, bodo služila različnim potrebam v različnih državah članicah, navajajo v Bruslju.

Za spopadanje s širjenjem covida-19 še vedno pomembno hitro in natančno testiranje

Digitalno covidno potrdilo je Evropejcem omogočilo, da so poleti lahko znova varno potovali, in je postalo simbol odprte in varne Evrope. "Čeprav je cepljenje ključno in naše najmočnejše sredstvo za odpravo pandemije, je za spopadanje s širjenjem covida-19 še vedno pomembno hitro in natančno testiranje," je sporočila evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides.

20 milijonov hitrih testov, ki jih je komisija za države članice nabavila v začetku tega leta, in današnja objava o dodatnih sredstvih so del zaveze, da se državljanom omogoči dostop do testov in da bodo digitalna covidna potrdila na voljo za vse, predvsem pa za tiste, ki se ne morejo cepiti, so sporočili iz komisije.

Komisar za pravosodje Didier Reynders je ob tem dejal, da je covidno potrdilo doslej koristilo že več kot 400 milijonov Evropejcev.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
 • rd2dmk2 20:30 27.september 2021.

  ne skbet, test bo zastonj, potrdilo pa ne..bo bruselj moral še papir pa kulije poslat. sicer pa.. ne vem al tisti posraci v bruslju seejejo eure, da tako z lahkoto talajo sem in tja to in ono.. a ne pride ...prikaži večide najprej denar od naših davkov v bruselj, tam ga pa talajo po sistemu, nekaj nam, kar ostene pa vam.

 • srecko53 19:26 27.september 2021.

  ne dajat denarja tej tatinski vladi v tej vrednosti poslati kar teste... da nbe bo podkupovanja in seveda bodo cenejša kot če bi jih kupili preko janševih barab

 • Avatar Leon
  Leon 17:45 27.september 2021.

  Janes JET SET priložnost za garažna podjetja