Slovenija
19 ogledov

"Slovenija potrebuje nov dogovor"

proslava, Kongresni trg
1/10
Benjamin Kovač
Slovenija potrebuje nov družbeni dogovor, ki bo temeljil na vrednotah, 20 let po osamosvojitvi pravi predsednik državnega zbora Pavel Gantar.

"Slovenija potrebuje nov družbeni dogovor, dogovor, ki bo temeljil na vrednotah, vpisanih v tradicijo prizadevanj za samostojnost in demokratično preobrazbo," je na slavnostni seji ob dnevu državnosti in 20. obletnici samostojnosti Slovenije poudaril predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Sam vidi 25. junij 1991 kot dan, "ob katerem se je zgostila slovenska zgodovina".

Od punka do Radia Študent
Ustavil se je pri vzpostavitvi civilne družbe v Sloveniji v poznih sedemdesetih in skozi vsa osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Med civilnimi gibanji je izpostavil nastop punka kot "javne artikulacije nezadovoljstva in brezupa ob koncu svinčenih sedemdesetih let". Dotaknil pa se je tudi postopnega osamosvajanja medijskega prostora, začenši z Radiem Študent.

Svoj vrhunec je civilnodružbeno angažiranje po njegovem doseglo z ustanovitvijo Odbora za človekove pravice, ki je nastal kot odziv na "proces zoper četverico". V odboru se je združilo več deset tisoč posameznikov in več kot tisoč kolektivnih članov.

Vsem ni bolje kot pred 20 leti
Po njegovih besedah danes nedvomno "živimo bolje kot pred dvajsetimi leti, vendar to ne velja za vse", saj je čas krize še bolj grobo kot sicer "razkril tudi senčne plati družbenih in gospodarskih sprememb". A pomembno je že to, da takšna dogajanja in pojavi ne ostanejo prikriti, je poudaril Gantar in ob tem izpostavil ključno vlogo neodvisnih in avtonomnih medijev.

Vrnitev politike k osnovam
Kot je prepričan, se je treba vrniti k osnovni opredelitvi politike: "Da je to upravljanje z javnimi zadevami v korist vseh, pri čemer moramo znati vzpostaviti mehanizme, ki bodo opredelili skupno dobro in skupno korist, tako da bomo poskrbeli najprej za tiste, ki si sami najteže pomagajo."

Preberite še: "Kakšne sanje? Čas je, da se zbudimo!"

Komentarjev 1
  • Altesse 22:27 24.junij 2011.

    Gantar, Slovenija potrebuje da se takšni kot si ti SPOBERETE!!! Ker v 20letih nisi naredil nič, razen svojo rit vlačil iz fotelja na fotelj.