Slovenija
1233 ogledov

Slovenija še vedno izpoljnjuje svoje obljube, danes prispelo devet Eritrejcev

Begunci v Avstriji EPA Organizirane prevoze v času humanitarnega koriodrja so jih nudile tako Hrvaška, Slovenija kot Avstrija.
Slovenija še vedno izpoljnjuje svoje obljube. V okviru projekta premestitve beguncev danes prispela skupina devetih oseb iz Italije.

V Slovenijo je danes v sklopu evropske relokacijske sheme prispela skupina devetih državljanov Eritreje iz Italije. Kot so navedli v sporočilu za javnost na notranjem ministrstvu, bodo po podaji prošenj za mednarodno zaščito nastanjeni v azilnem domu na Viču ali njegovi izpostavi na Kotnikovi ulici v Ljubljani.

V projektu relokacije je Slovenija od obljubljene kvote 567 sprejela 253 oseb, ker gre za vnaprej preverjene državljane iz le določenih držav, kjer vladajo nevarne razmere, so praktično vsi upravičeni do statusa begunca ali subsidiarne zaščite.

Evropska unija, ki je sicer stavila na solidarnost, se je pod omenjeno shemo sicer odločila potegniti črto 26. septembra 2017, ko je končala z registracijo beguncev za omenjeno shemo. Države članice Evropske unije kljub temu še vedno nadaljujejo z relokacijami iz Grčije in Italije.

Skoraj vse države EU so vsaj deloma izpolnile svoje obljube - skupno je bila izvedena sicer le tretjina obljubljenih relokacij -, izjema so Češka, Madžarska in Poljska, zoper katere je evropska komisija sprožila postopek ugotavljanja kršitev.

Slovenija bo nadaljevala, a je odvisno tudi od Italije in Grčije

Generalna direktorica za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo pri notranjem ministrstvu Nina Gregori je v januarju sicer izpostavila, da Slovenija pričakuje še osebe do zapolnitve kvote, a da to ni le odvisno od Slovenije, ampak od Italije in Grčije, od koder so posamezniki premeščeni v Slovenijo.
Do sedaj je bilo v Slovenijo premeščenih 253 oseb, od tega iz Italije 77 državljanov Eritreje, trije državljani Sirije in en državljan Jemna ter iz Grčije 149 državljanov Sirije, 17 državljanov Iraka in šest oseb brez državljanstva.
 
V Slovenijo naj bi poleg tega v skladu z zavezami vlade prišlo tudi okoli 35 družin oziroma 60 oseb iz Turčije v okviru projekta trajne preselitve. "Trenutno imamo v pripravi okvirni sporazum za implementacijo te naloge, sodelujemo z Visokim komisariatom za begunce v Ankari. Oni so pripravili dosjeje za 35 družin, torej nekaj več kot 60 ljudi," so v januarju napovedali na ministrstvu in dodali, da naj bi se misija preselitve prvih družin zgodila v prvi polovici letošnjega leta.
 
Komentarjev 18
  • Vesna Dolšak 00:18 15.februar 2018.

    Katastrofa! Ko bi se katerih drugih pravil tako striktno držali ...

  • nizakej 21:58 14.februar 2018.

    A mene in ostalih 2.065.890 Slovencev je kdo vprašal, če lahko...?

  • Lavdan 21:15 14.februar 2018.

    Porić jim že dela izobraževalne centre, da ne bodo pozabili kaj so.