Slovenija
31 ogledov

"Slovenija si mora povrniti zaupanje"

Mojmir Mrak. Dejan Mijović
Ekonomist Mojmir Mrak ocenjuje, da so sklepi vrha EU glede reševanja evra dodatna spodbuda za ukrepe, ki jih mora na področju javnih financ sprejeti Slovenija. Opozarja, da je ukrepe treba sprejeti čim prej.

"V času, ko jih ne sprejemamo, dajemo jasen signal tuijini o nekredibilnosti države," opozarja Mrak. Ena ključnih nalog nove vlade bo tako po njegovem mnenju povrnitev zaupanja v to, da smo sposobni voditi pametno ekonomsko politiko, katere sestavni del morajo zelo hitro biti ključni ukrepi na področju javnih financ, ki zajemajo tako interventni zakon kot precej drugačen proračun za leto 2012.

Po interventnemu zakonu in spremembi proračuna za prihodnje leto pa je treba pustiti čas, tako Mrak, da nova vlada glede strukturnih reform prepozna, kaj lahko od že pripravljenega nadaljuje in kaj je treba spremeniti, nato pa mora odločno ukrepati.

Mrak upa, da je prevladalo zavedanje, da bomo brez ustreznih ukrepov zašli v hude težave in da se ne bodo ponovili "padli" referendumi.

Tesnejše sodelovanje ključna sprememba

Z dogovorom so se po Mrakovih besedah države EU, z izjemo Velike Britanije, dogovorile za bistveno bolj sistematično in obvezujoče sodelovanje na področju fiskalnih politik. Ocenjuje, da je to ključna sprememba v dosedanjem obnašanju držav in tudi priznanje temu, da mora biti monetarna unija za dobro delovanje podprta z bistveno tesnejšim fiskalnim sodelovanjem. Aktivnejšo vlogo bo morala odigrati tudi Evropska centralna banka.

"O teh rešitvah je bilo govora že precej, a v akademskih krogih. Ko pa je kriza dejansko prešla v novo fazo in zajela osrednje države območja evra, pa je postalo jasno, da način dotedanjega reševanja krize, ko je šlo predvsem za krizo perifernih držav, ni več učinkovit," je pojasnil Mrak.

Velika Britanija se je izolirala

Velika Britanija se je s svojo odločitvijo izolirala in bo posledice ocenjevala sama. "Verjetno mora imeti zelo jasne izračune, tako ekonomske kot politične, ali je to smiselno," je dejal Mrak.

Med ključnimi argumenti za odločitev je bilo po njegovih besedah slišati zaščito privilegijev londonskega Cityja. Vendar, če bo evro skozi čas dejansko postal stabilna valuta, kar nakazuje dogovor vrha EU, je vprašanje, ali je vloga londonskega finančnega središča na srednji in daljši rok tako gotova.

Prvi odzivi na njihovo odločitev kažejo, da je bila morda prehitra. "Ali pa se je računalo, da bo Velika Britanija uspela ponovno izposlovati t.i. izjemo in so ostale članice ocenile, da v tem primeru to ni mogoče, saj ne moremo imeti enotnega finančnega trga in iz njega izločiti Veliko Britanijo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.