Slovenija
2861 ogledov

Slovenija spet zamuja: "Imam sporočilo in poznajo ga - pohitite!"

ženska računalnik stres
Večina držav je že uskladila svojo zakonodajo, Slovenija še ne.

Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je Slovenijo, Grčijo in Portugalsko pozvala, naj pohitijo z usklajevanjem svojih zakonodaj z evropskimi pravili o varstvu podatkov. Ob predstavitvi poročila o izvajanju pravil o varstvu podatkov je države pozvala, naj pohitijo. 

V poročilu EK ugotavlja, da je večina članica vzpostavila potreben pravni okvir ter da uspešno uvajajo nov sistem, ki krepi izvrševanje pravil o varstvu podatkov. 

Izjema so Slovenija, Grčija in Portugalska, ki še niso posodobile svojih nacionalnih zakonov o varstvu podatkov v skladu s pravili EU, navaja komisija in izpostavlja, da se ne bo obotavljala sprožiti postopka zaradi kršenja evropskega prava, če bo to potrebno.

Poleg tega komisija v poročilu ugotavlja, da podjetja razvijajo kulturo spoštovanja pravil in da se državljani vse bolj zavedajo svojih pravic. Hkrati pa v mednarodnem okolju napreduje konvergenca k visokim standardom varstva podatkov.

Podatki Slovenija GDPR: Na vašo zahtevo se morajo odzvati brez odlašanja

podpis podpisovanje pogodba dokumenti | Avtor: Profimedia Profimedia

Začeli z novo kampanjo

Čeprav državljani EU vse bolje poznajo pravila o varstvu podatkov in svoje pravice, pa jih le petina ve, kateri javni organ je pristojen za varstvo njihovih podatkov.

Zato je Evropska komisija to poletje začela novo kampanjo, ki bo Evropejce spodbudila, naj preberejo izjave o varstvu podatkov in optimizirajo svoje nastavitve zasebnosti.

Da bi podjetja čim bolje razvijala varovanje zasebnosti kot konkurenčno prednost, pa bo komisija podpirala orodja uredbe, kot so standardne pogodbene klavzule, pravila ravnanja in nov mehanizem za certifikacijo.

Nacionalne organe za varstvo podatkov, ki so z uredbo dobili več pooblastil za izvrševanje pravil, komisija spodbuja tudi k združevanju prizadevanj, na primer z izvajanjem skupnih preiskav.

Naslednji korak bo v prihodnjem letu poročanje o izvajanju uredbe po dveh letih uporabe. Uredba se uporablja od 25. maja lani.

Google želi podatke o uporabnikih dobivati tudi iz nevirtualnega sveta. (Foto: E Zasebnost Slovenija Kaj vse ve Google o vas?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
Sorodne novice