Slovenija
3679 ogledov

Slovenska zakonodaja glede spolne nedotakljivosti je popolnoma zastarela

Nasilje Shutterstock
Slovenija posilstvo še vedno definira s prisilo.

Medtem ko so številne države že posodobile zakonodajo povezano glede spolne nedotakljivosti, v Sloveniji še vedno velja stara in to kljub podpisu konvencije Sveta Evrope.

V Veliki Britaniji, Belgiji, Cipru, Nemčiji, Islandiji, Luksemburgu in na Švedskem je kot posilstvo opredeljen vsak spolni odnos brez privolitve, Slovenija pa posilstvo še vedno definira s prisilo.

Silo uporabil šele, ko se je zbudila, zato ne gre za posilstvo

To dokazuje tudi nedavni primer storilca iz Kopra, ki je spolno napadel  spečo družinsko prijateljico, sodišče na drugi stopnji pa je razsodilo, da ne gre za posilstvo. V obrazložitvi je sodišče zapisalo, da "ni mogoče govoriti o kaznivem dejanju posilstva, ker je obtoženi silo uporabil šele tedaj, ko se je začela napadena prebujati."

"Kadar storilec uporabi silo šele po tistem, ko že pride do spolnega odnosa, oziroma zato, da spolni odnos dokonča, kot je to v obravnavani zadevi, potem kaznivo dejanje posilstva ni podano," po poročanju Dnevnika razlagajo sodniki, ki so storilca obsodili za blažje kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe in na zaporno kazen enega leta. 

Od pritožbe do pritožbe nižja kazen

Storilec se je nato pritožil na vrhovno sodišče, to je sodbo razveljavilo in ugotovilo, da dejanje zlorabe slabotne osebe ni dokazano in razsodilo, da je šlo v tem primeru za prisilo, kar pa niti ne sodi več med kazniva dejanja zoper spolno nedotakljivost.

nasilje, ženska, pretep, posilstvo Novo Slovenija Moški, ki je zlorabil spečo znanko, jo je v ponovljenem postopku odnesel še bolje

Kazenski zakonik v 180. členu predvidevam, je tisti, ki prisili osebo drugega ali istega spola k spolnemu občevanju tako, da uporabi silo ali zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let. Če je dejanje storjeno na grozovit ali na posebno poniževalen način ali če je dejanje storilo več oseb zaporedoma, ali nad obsojenci, ki prestajajo kazen zapora v zaprtih ali polodprtih zavodih za prestajanje kazni zapora, je najnižja možna kazen tri leta.

Konvencija ratificirana, zakonodaja nespremenjena

Slovenija je prav tako ratificirala Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti njima in se s tem obvezala, da mora biti privolitev v spolna dejanja “dana prostovoljno kot izraz svobodne volje osebe, ocenjene v okviru danih okoliščin”. Ministrstvo za pravosodje kljub temu obstoječega modela, ki posilstvo definira s prisilo, ni spremenilo. 

Levica: Vlada naj uvede model "ne pomeni ne"

V stranki Levica so danes na vlado naslovili pobudo v kateri predlaga redefinicijo kaznivega dejanja posilstva na način, ki bo kaznivo dejanje opredelil kot vsak spolni odnos brez privolitve, ki bi uvedla tako imenovani model “ne pomeni ne”. 

Inštitut 8. marec je medtem začel zbirati podpise za peticijo s katero se prav tako zavzemajo za spremembo kazenskega zakonika in uveljavitev modela “ne pomeni ne” ali “ja pomeni ja.” Peticijo lahko podpišete tukaj. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • kapibara 09:01 10.januar 2019.

    Kot je dejal Pahor, pa ne ta narcisoidni: Ali je posilstvo je posilstvo ali pa ni. Nekaj vmes, ne more bit !

  • tomaz 20:20 09.januar 2019.

    Če nebi šla z njim v posteljo, jo tudi "posiliti" nebi mogel...Mislim, da ima ta zgodba povsem drugo ozadje in je "posilstvo" le orodje....le kako bi bilo če bi tudi on spal in akcijo izvedel v spanju....

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 18:51 09.januar 2019.

    Dokler nam iz ozadja cel čas vladajo obiskovalci Oražnove se v tej državi ne čudim ničemur več! Podzemlje, Press!