Slovenija
46357 ogledov

Slovensko nebo prekrili nenavadni oblaki! Ste jih videli?

Oblaki mammatus pri Kriški vasi
1/4
Peter Miklič
V soboto popoldne je bilo v vzhodni polovici države moč videti redek pojav.

Pretežno oblačno soboto so začinile plohe in nevihte, ki so nastopile v popoldanskem času. V nekaterih predelih države je padala celo toča.

V jugovzhodnem delu Slovenije so na nevihtnem nebu opazili zanimive oblake, ki jih uzremo le redko. Gre za oblake mammatus, ki spominjajo na mehurčke.

Bralec Peter Miklič nam je poslal čudovito fotografijo teh oblakov, posneto iz Kriške vasi. 

Oblaki mammatus pri Kriški vasi | Avtor: Peter Miklič Peter Miklič

Posebej lepe strukture so se pojavile nad Kočevjem, kot je razkril portal neurje.si. Podobne oblake, v malce bolj temni različici, so opazili tudi bolj proti severu, v okolici Braslovč.

Izraz "mammatus" izhaja iz latinščine in pomeni nekoga, ki je dojen. Pri oblakih mammatus ne gre za poseben rod ali vrsto oblakov, ampak za dodatno značilnost, je navedeno v Atlasu oblakov Svetovne meteorološke organizacije (WMO).

Celični vzorec vrečke, ki daje obliko dojke, je najpogosteje pritrjen na kumulonimbusov deževni oblak, čeprav je lahko pritrjen tudi na druge razrede matičnih oblakov.

toča Bled Foto Slovenija Na dveh različnih koncih Slovenije klestila toča Slana Slovenija To nam vreme prinaša v prvem tednu aprila
Komentarjev 8
  • Pierre 12:41 02.april 2023.

    Prvi april ????

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 10:57 02.april 2023.

    Večina državnih vojsk ima oddelke, ki se ukvarjajo z UFO...Celo zadrti Pentagon je dal v javnost nekaj takšnih posnetkov z vojaških letal, ki jih ne morejo razložiti..Tako, da ovce tudi uradno postajate ovce, nam "teoretikom zarot" pa se napovedi uresničujejo...Seveda ...prikaži veča kreteni med upravičene dvome takoj vržete še "ravno zemljo", da bi ovce izpadle bolj verodostojne...Praznoglavcem pač preostane le še kimanje ....A ne, bobubob ?!

  • tlacan 10:46 02.april 2023.

    @bobubob in ico8; Verjetno vaju ne plačujejo več za take neumnosti pisat. Pojdita se zdravit saj s takim razmišljanjem najbolj škodita sebi. Če v tem članku vidita "levo-desna" sporočila je že precej hudo zato poiščita strokovno pomoč, da ne bo prepozno.