Slovenija
5918 ogledov

SMC dal košarico Šarcu, preštevajo "Janševe" poslance

SDS
Vodja poslancev SMC je dejal, da je pobuda LMŠ nesprejemljiva.

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič pravi, da je ponudba LMŠ za sodelovanje na volitvah nesprejemljiva in da so pogovori zašli. O pogovorih s SDS, NSi in DeSUS za vlado je dejal, da so za člane in poslance SMC nekatere oblike te koalicije bolj sprejemljive, nekatere manj. Poslanci so enotni, da se pogajajo, od izplena pa je odvisna podpora koaliciji.

Po Zorčičevih navedbah se težko pogovarjajo o pavšalnem soglasju h kakršni koli koaliciji oz. odgovor ni enoznačen. Tako kot na terenu, s katerim se je vodstvo stranke posvetovalo v minulih tednih, so namreč nekateri v poslanski skupini enim oblikam koalicije z istimi strankami bolj naklonjeni, drugim manj.

Janez Janša Slovenija Janša čaka Počivalškov odgovor

Na koliko poslancev SMC lahko računa, bo prvak SDS Janez Janša, če se bodo kar koli dogovorili, pravočasno obveščen, je pojasnil Zorčič. Po njegovih besedah je pomemben izplen pogajanj.

Deljenje ministrskih stolčkov

Vprašanje, katera ministrstva bodo prevzele posamezne potencialne partnerice, je po njegovih navedbah "zelo pomemben element, ki bo vplival na podporo tej morebitni koaliciji". "Nekatera ministrstva so bolj državotvorna, nekatera manj, kar pomeni, da na nekaterih lahko izpostavljaš bolj ideološke teme, na nekaterih manj," je spomnil.

Skupina vidnih posameznikov iz družbeno-političnega življenja je na predsednike parlamentarnih strank z izjemo Levice in SNS naslovila pobudo za oblikovanje vključujoče in operativne koalicije. Menijo, da predčasne volitve ne bi bistveno spremenile razmerja sil, bi pa prinesle večmesečno obdobje prostega teka, ki bi poslabšalo nedelovanje države.

Po njihovem mnenju bi to še poglobilo razvojni zaostanek Slovenije in upočasnilo priprave na predsedovanje Svetu EU. "Stvari ne morejo v nedogled delovati same od sebe. Kam to pripelje, se je najprej pokazalo pri zdravstvu in obrambi, manj vidne, a vseeno prisotne, pa so posledice nedela na drugih področjih," so zapisali.

Zato verjamejo, da je oblikovanje vključujoče, operativne in razvojno naravnane koalicije v danih razmerah najbolj odgovorna rešitev. Slovenija po njihovih navedbah namreč pada na mednarodnih lestvicah konkurenčnosti, po številnih kriterijih pa jo prehitevajo države srednje in vzhodne Evrope, ki so bile ob prehodu v demokracijo neprimerljivo manj razvite od Slovenije.

Ob tem se zavedajo, da je taka rešitev tudi najtežja, saj da preseganje ideoloških razlik, strankarskih apetitov in osebnih ambicij terja pogum, zrelost in medsebojno spoštovanje. "Pričakujemo, da boste v luči domačih in tujih izzivov vzpostavili prav takšno sodelovanje - v dobro države in vseh državljank ter državljanov," so pozvali.

Pobudo se med drugim podpisali Mark Boris Andrijanič, nekdanji minister Žiga Turk, bančnik Marko Voljč, nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, ekonomista Igor Masten in Sašo Polanec ter Nevenka Črešnar Pergar.

Pri tem so po njegovih besedah nekatere variante bolj sprejemljive za nekatere člane SMC, nekatere manj. A Zorčič je izpostavil, da ne gre le za ministrstva, pač pa tudi za vprašanje predsednika vlade.

O željah pri kadrovskem razrezu ni želel govoriti, je pa ocenil, da pogajanja s SDS potekajo v skladu s pričakovanji. Na koncu bo o morebitnem dogovoru odločal svet stranke. Prav tako pa po Zorčičevih trditvah pogajanj za vstop v vlado s SDS ni zavrlo dogajanje v SMC.

Bo po Klampferjevi in Cerarju odšla Kolar Celarčeva?

Iz stranke je izstopila podpredsednica in ministrica Ksenija Klampfer, da ne želi biti v vladi z Janšo, pa je povedal tudi prvi predsednik SMC Miro Cerar. V zadnjih dneh naj bi morebitni izstop omenila tudi nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Matej Tonin Slovenija NSi prekinil molk glede pogajanj z Janšo

A Zorčič meni, da ne gre za dogajanje v stranki, ampak na splošno v političnem prostoru. "Očitno je, da je prioriteta politike spet postalo vprašanje, s kom sodelovati in s kom ne. Dejstvo pa je, da ljudje na koncu od tega ne bodo imeli nič," je ocenil. Ob tem je spomnil, da so se tudi stranke na levi strani z izjemo SMC nekako skregale.

SMC kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po njegovem mnenju je potrebna konstruktivna drža politike. "Če lahko promovira le to, da se ne more z drugimi pogovarjati, se bojim, da je naša prihodnost zavita v precej megle," je dejal.

Kritično do LMŠ

Neposreden je bil glede pogovorov z LMŠ. Ponudba te stranke, da bi SMC posodila svoje kandidate listi LMŠ, po Zorčičevih besedah ni sprejemljiva. V SMC predlagajo oblikovanje skupne liste, na katero bi stranki prispevali vsaka pol kandidatov in bi tudi v kampanjo vstopili finančno enakovredno.

Kritičen je tudi do predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki je v torek komentiral te pogovore. "Po eni strani sta predsednika pooblastila vodji poslanskih skupin, da se o tem pogovarjata, po drugi strani pa Šarec vedno znova daje neke izjave v medijih. Imamo telefonske številke, pripravljeni smo se z vsakomer pogovarjati glede kakršnih koli pomislekov," je bil oster Zorčič.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • maresem 10:11 13.februar 2020.

    Kaj je levaki, se vam razblinjajo mokre sanje?

  • Avatar Leon
    Leon 08:12 13.februar 2020.

    Berem skupina državljanov ; Žiga Turk, Marko Voljč, Jordanova .....prebiram kaj striček GOOGLE zapiše ob njihovih imenih . Groza .

  • Avatar Leon
    Leon 08:09 13.februar 2020.

    Kolarjeva je zagrozila z razkritjem nečednih poslov na Vzajemni v kolikor SMC pristopi k SDS. Pričakujem ,da NPU sproži prijavo zoper Kolarjevo saj gre za prikrivanje kaznivega dejanja . V nasprotnem je potrebno kazensko ovaditi ministrico Katičevo ! Na inšpektorje ...prikaži veče se ne gre zanesti .