Slovenija
4120 ogledov

SMC se bo zaradi odhoda Brgleza izenačil z SD

Miro Cerar Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke SMC Mira Cerarja pred skorajšnjim zaključkom pogajanj o oblikovanju Šarčeve vlade.
Razmerja med strankami se bodo nekoliko spremenila

Koalicijska SMC, ki je na včerajšnjih evropskih volitvah dosegla katastrofalen rezultat in se z 1,60 odstotka podpore uvrstila za skrajno desno DOM, bo z včerajšnjimi volitvami vseeno pridobila.

Nekdanji vidni član stranke SMC Milan Brglez, ki je bil lani poleti izključen iz SMC in se pridružil SD, je kot eno večjih presenečenj teh volitev izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu. Brglez se je v Evropski parlament prebil s četrtega mesta s preferenčnimi glasovi in se na ta račun v evropski parlament vrinil pred drugouvrščenim na listi Matjažem Nemcem.

volitve v evropski parlament 2019, Tanja Fajon Zmagovalci volitev Slovenija Največ preferenčnih glasov ženskam

Nekdanji predsednik državnega zbora Milan Brglez bo po odhodu v Bruselj izpraznil mesto v državnem zboru. Ker pa je bil Brglez za poslanca v držabvni zbor izvoljen na listi SMC, bo njegovo mesto pripadlo SMC, čeprav je Brglez pred tem izstopil iz SMS in se pridružil SD. 

Dodatni poslanec v poslanski skupini SMC pa bo nekoliko spremenil razmerja v koaliciji, saj se bo število poslancev, ki jih imata SMC in SD izenačila. Obe stranki bosta imeli 10 poslancev. 

Dušan Verbič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Kot nadomestni poslanec se tako v DZ vrača Dušan Verbič, ki je bil v poslanec te stranke že v prejšnjem mandatu, vodil pa je tudi odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Po evropskih volitvah DZ zapušča tudi Ljudmila Novak iz NSi.  Glede na volilne izide jo bo kot poslanka NSi nasledila biologinja in domžalska občinska svetnica Tadeja Šuštar, sicer tudi nekdanja podpredsednica podmladka NSi.

volitve v evropski parlament 2019 Znani rezultati Slovenija Lista SDS+SLS velika zmagovalka evropskih volitev

 

 

Komentarjev 4
  • crniovcar 06:04 28.maj 2019.

    dokler ne spremenijo volilnega sistema ne grem več na volitve

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 22:36 27.maj 2019.

    Pač živimo v tej skorumpirani državi!! Res je sramota,da smo za takšno državo bili leta 1991 pripravljeni dati svoja življenja!!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:18 27.maj 2019.

    Muti posla - nič novega v deželi tej.