Slovenija
1239 ogledov

Snemanje na slovenskih cestah

Google Sreet View epa
Googlovi avtomobili ponovno začenjajo z vožnjami in snemanjem po slovenskih cestah. Kmalu se jim bo pridružil tudi Apple.

Street View je priljubljena funkcija Googlove aplikacije Zemljevidi. Googlovi avtomobili bodo od danes naprej prevozili številna slovenska mesta, z namenom osvežitve posnetkov mest, cest in avtocest znotraj storitve Street View. Napovedali so, da bodo obiskali večja mesta, med njimi Ljubljano, Maribor in Kranj, kot tudi manjša, denimo Grosuplje, Idrijo, Trebnje in druga. Skupno bodo snemali v 37 mestih.

V Sloveniji je sicer ameriški tehnološki velikan prvič začel s snemanjem poleti 2013, posnetki pa so bili vključeni v storitev Street View leto kasneje.

Apple Maps Novosti Avto Vroča bitka: Apple Maps skušajo dohiteti Googlove Zemljevide

Ali bo poskrbljeno za zasebnost?

Iz urada informacijskega pooblaščenca so pojasnili, da ne razpolagajo s točnejšimi podatki glede urnikov voženj. Googlovi avtomobili sproti spreminjajo urnike voženj in se prilagajajo razmeram na cestam. ''Načeloma ne delijo teh podatkov z javnostjo, prav tako tudi ne, kdaj bo na voljo posodobljena verzija aplikacije,'' so še razložili. Načeloma Google potrebuje kar nekaj mesecev, da obdela in objavi ves posnet material.

TZavto 12.10.10, Google Car, street view, foto: reuters Google Street View Slovenija "To je poseg v zasebnost"
Obstajajo pa tudi skrbi glede kršitve zasebnosti. Morda bi lahko bil v posnetke zajet nekdo, ki si tega ne želi, ali nekdo, ki samo poseda na lastnem vrtu. Google se je zato zavezal, da bo brisal, da bo zameglil takšne posnetke tako, da obraz ne bo viden.

Google običajno prilagaja urnike tako, da vozi, ko naj bi bilo predvidoma manj ljudi na ulicah.

Enako velja za registrske tablice, to naj bi veljalo tudi za hišno številko – za bloke pa ne, so še sporočili iz urada informacijskega pooblaščenca.

Zahteva za umik posnetka

Kljub varnostnih zagotovilom so se v preteklosti že pojavili posnetki, s katerih takšne informacije niso bile zakrite. V takih primerih ali tudi sicer, če gre za neprimerno vsebino, obstaja možnost umika na zahtevo. Možna je tudi naknadna odstranitev posnetkov, in sicer s klikom na gumb Prijavi težavo v spodnjem desnem kotu kateregakoli posnetka.

Street View prikazuje 360-stopinjske panoramske posnetke ulic in kulturnih znamenitosti. Ker se infrastruktura v mestih in med mesti nenehno spreminja ter s časom razvija, Google posnetke redno posodablja. Na Google Street View lahko dodajajo fotografije tudi uporabniki. Google pri tem opozarja, da če so na vaši fotografiji osebe ali informacije, za katere nimate dovoljenja za prikaz, da te elemente zameglite in spoštujete zasebnost drugih. Če ste na fotografiji vi in slika ni vaša, pa morate zameglitev zahtevati.

Snemal bo tudi Apple

Ameriški tehnološki velikan Apple bo prav tako začel s snemanjem ulic za storitev Apple Maps tudi v Sloveniji, in sicer v mesecu maju.

Omejeni bodo zgolj na Ljubljano in Maribor. Apple zagotavlja podobne varovalke zasebnosti - megljenje obrazov, možnost naknadnega umika ter ter omejene roke hrambe zajetih posnetkov. Prav tako so sporočili, da bodo podatke o predvidenih vožnjah objavljali nekaj časa pred samim snemanjem, na spletni strani: http://maps.apple.com/imagecollection

Obtičali v blatu O, joj! Svet Sto voznikov sledilo Googlu in obtičalo sredi polja Google Maps Google Maps Avto Koliko podatkov mi med potjo porabi Google Maps?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.