Slovenija
5997 ogledov

Snežiti je nehalo, težav je še ogromno. Hud naval na številko 112

sneg
1/2
Saša Despot
Največ težav je v prometu in pri oskrbi z elektriko.

Sneženje, ki je nižinam v notranjosti Slovenije prineslo od 10 do 25 centimetrov snega, je ponehalo. Popoldne se bo od zahoda začelo jasniti, napovedujejo meteorologi. Snežne razmere težav povzročajo predvsem v cestnem in železniškem prometu, zaradi težkega snega, ki je pretrgal telekomunikacijske vode, je ponekod motena tudi oskrba z elektriko.

Slovenija Debela snežna odeja, na cestah težave

Pristojne službe že odpravljajo težave pri dobavi električne energije. Uprava za zaščito in reševanje zato poziva občane, da klic v sili na številko 112 uporabljajo le za nujne primere.

Iz Elektra Maribor so sporočili, da je v petek nekaj pred polnočjo na območju Slovenske Bistrice prišlo do izpada oskrbe z električno energijo, zaradi česar je bilo prizadetih 12.000 odjemalcev. Težave so ponoči odpravili in ponovno vzpostavili oskrbo z električno energijo.

Moker sneg je namreč podiral drevje, podrta drevesa pa so na srednje in nizkonapetostnih daljnovodih povzročala prekinitve vodnikov in tudi podpornih drogov. Zaradi tega je prišlo tudi do prekinitev oskrbe z električno energijo na območju Pohorja, Kozjaka, Haloz in Slovenskih goric, prizadetih je bilo okrog 12.000 uporabnikov. "Do 11. ure je našim ekipam v zahtevnih razmerah uspelo odpraviti že 78 odstotkov izpadov," so še navedli.

Vlaki Postojna Sneg in plazovi Slovenija Zaprte nekatere železniške proge, drugod dolge zamude

Umirjajo se tudi razmere v železniškem prometu. Delavci Slovenskih železnic, ki so še na terenu, so odstranili drevesa in kamenje s prog, tako da sta progi Ljubljana-Zidani Most ter Zidani Most-Celje znova odprti, je za STA povedal Janez Krivec iz Slovenskih železnic. Promet med Zidanim Mostom in Celjem poteka po enem tiru, med Ljubljano in Zidanim Mostom pa po obeh tirih. Do popoldneva lahko na teh progah zaradi del še prihaja do približno polurnih zamud.

Zaprti avtocesta in hitra cesta

Sneg je nekaj preglavic povzročil tudi v cestnem prometu. Zaradi zdrsov tovornih vozil sta bili zjutraj nekaj časa zaprti primorska avtocesta in hitra cesta Nova Gorica-Razdrto.

Od 11. ure naprej je zaradi priprav na odstranjevanje delovne zapore več kratkotrajnih, desetminutnih popolnih zapor primorske avtoceste med Postojno in Uncem na Ravbarkomandi proti Ljubljani. Trenutno pa je na primorski avtocesti zaradi predmeta na prehitevalnem pasu oviran promet na razcepu Srmin proti Italiji.

Najhuje je v Zasavju

Zaradi težkega snega je nevarnost podiranja dreves in lomljenja vej, še posebej na območju Zasavja, je še razvidno iz spletne strani Prometno-informacijskega centra za državne ceste. Na cesti Litija-Zagorje je promet pri Renkah urejen izmenično enosmerno. Zaradi poplavljenega cestišča pa je zaprta cesta Grgelj-Fara na odseku Laze pri Predgradu-Brsnik.

Sneg Arso izdal opozorilo Slovenija "Dogajanje bo zelo burno"

Na prometnoinformacijskem centru voznikom svetujejo, da vozijo pozorno in se na pot ne odpravljajo, če to ni nujno. Vožnjo naj prilagodijo razmeram na cesti in se na pot ne odpravljajo brez ustrezne zimske opreme, pričakujejo pa naj daljše potovalne čase. Promet ponekod upočasnjujejo tudi plužne in posipne skupine.

Sneženje je ponoči po podatkih uprave za zaščito in reševanje povzročalo nekaj težav po celi državi. Težak sneg je podiral drevesa, ki so ovirala promet, gasilci in cestni delavci so jih že odstranili. V Rušah pa so gasilci odstranili dve drevesi, ki sta ogrožali stanovanjski objekt in tako preprečili poškodbo stavbe.

Sneg Vreme Slovenija V soboto sneg, kako pa prihodnji teden?

Zaradi obilnih padavin so povečani nekateri vodotoki. Reka Dragonja se v spodnjem toku razliva in še narašča. Reka Vipava se razliva v srednjem in spodnjem toku. Narašča reka Ljubljanica, ki se bo razlila na območjih vsakoletnih poplav, opozarja agencija za okolje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • matermila 15:57 09.december 2017.

    Poleti in jeseni,ko je še vse OK,se električarji praskajo po jajcih,namesto,da bi pregledali vodnike ,ki peljejo skozi gozdove in porezali veje,ki so prerasle vodnike.Ko pa pade 20 cm snega pa je že panika in izpadi elektrike se kar vrstijo,potem pa ...prikaži več jamrajo,kako delajo v težkih pogojih.Bo treba tudi poleti v gozd,fantje,pa vam bo pozimi bolje-in nam tudi.SE MI ZDIJO KOT CESTARJI,KI JIH PRESENETI NAPOVEDAN SNEG SREDI ZIME.

Sorodne novice