Slovenija
4148 ogledov

So hitri testi postali novi ventilatorji?

Covid-19, Slovenija, testiranje epa
Ker so bolnišnice same nabavljale hitre teste, so zanje odštele precej višje zneske. Zdaj na ministrstvu vendarle obljubljajo, da se bo to spremenilo, a na trgu jih že primanjkuje. Nekatere druge države so medtem že izbrale ponudnike, ki jim bodo dobavili večje število testov po nižji ceni.

S PCR testi smo dosegli mejo, zato zdaj v uporabo prehajajo tudi antigenski testi

Kot je pred dvemi dnevi povedal dr. Miroslav Petrovec, smo s klasičnimi PCR testi dosegli skrajno mejo zmogljivosti. Kapacitete so povečali od približno 1000 testov na dan v začetku epidemije na približno 7000 na dan, "a več ne gre", je dodal. 

Petrovec je pojasnil tudi, da so antigenski testi že dosegljivi vsem zdravstvenim ustanovam, ki imajo ustrezne laboratorije. K uporabi hitrih antigenskih testov je članice pozvala tudi Evropska komisija.

Kot je za STA pojasnila vodja oddelka za mikrobiološke raziskave v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Maja Rupnik, gre pri PCR testih za zelo občutljive in zelo specifične teste, kar pomeni, da zaznajo izredno majhne količine virusa in zelo dobro razlikujejo med novim koronavirusom in starimi koronavirusi, ki so tudi prisotni v populaciji. Ti testi sicer niso 100-odstotno zanesljivi, a so najboljše, kar je trenutno na voljo. Z uvedbo antigenskih testov se bodo kapacitete testiranja po napovedih Petrovca podvojile, računa namreč, da bi lahko opravili vsaj 10.000 dodatnih testov. Antigenski testi so od molekularnih cenejši za približno tretjino, je povedal. 

2-3 evre več za posamezen test kot Nemci, pet evrov več kot Italijani

A po ugotovitvah portala necenzurirano.si Slovenija antigenske teste kupuje po precej višjih cenah kot ostale države. Ker ni pravočasno nabavila hitrih testov, jih je na evropskem trgu začelo zmanjkovati, poleg tega pa jih bolnišnice nakupujejo posamično, kar pomeni, da dobijo manj količinskega popusta. 

Kot izpostavljajo novinarji portala, je italijanska vlada s skupnim naročilom dosegla, da bodo za en hitri test plačali največ tri evre. Tudi v Nemčiji so za posamezen test odšteli precej manj kot mi, približno pet evrov. Po podobni ceni naj bi jih dobili tudi v Bruslju.

V Splošni bolnišnici Celje pa so denimo kupili 6150 testov in za enega odšteli 7,12 evra (skupaj z DDV), a ker so bili po opravljeni izbiri seznanjeni, da jim testov ne morejo takoj dobaviti, so morali od drugega najugodnejšega ponudnika dokupiti še 2500 testov. Za enega so odšteli 8,76 evra z DDV. 

Za hiter test nekatere bolnišnice odštele 23 evrov več od priporočenega

Še večja razlika med cenami v Sloveniji in drugod pa naj bi bila pri dražjih hitrih testih s strojnim odčitavanjem, ki po oceni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ne bi smeli stati več kot 17 evrov na kos. A v Splošni bolnišnici Novo mesto so že konec julija za prvih 175 hitrih testov znamke Sofia, ki jih proizvaja ameriški­ Quidel, plačali 35 evrov na kos. Za enake teste so v UKC Ljubljana plačali okrog 30 evrov na kos, v Splošni bolnišnici Jesenice pa 40 evrov na kos. 

Bolje pozno kot nikoli?

Vprašanje, kakšni so razlogi, da se je ministrstvo za zdravje odločilo, da nabavo hitrih testov prepusti bolnišnicam in se ni odločilo za centralizirano nabavo, je naša novinarka danes zastavila tudi državni sekretarki na ministrstvu za zdravje Tini Bregant

Odgovorila je tako: "To povsem ne drži, dejstvo je, da na nivoju Evropske komisije poteka skupna akcija, tako glede testiranja kot nabave hitrih testov, zlati standard testiranja pa je še vedno bris nazofarinska s PRC testom. Res pa je, da so kapacitete tega na mejah možnega, zaradi česar si zdravniki po celem svetu pomagajo s hitrimi testi. Se strinjam, da je centraliziran način naročanja najboljši, vendar pa je bilo zelo dobro od kolegov, da so poskušali in da so validirali te teste. Mi moramo tudi v praksi najprej stvari preiskusiti, pregledati, kako delujejo, potem pa lahko pristopimo skupaj. In tukaj bo ministrstvo pristopilo skupno," je dejala.

Ventilator Nezaslišano Slovenija Pol leta mencanja s spornimi ventilatorji

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 14
  • bogdan76 06:26 31.oktober 2020.

    dobavlja tudi Potrč po robo seje odpravil naŠvedsko kjer ga čaka Gale,cena je nižja od Nemške.

  • Ender3 20:05 30.oktober 2020.

    Slovenci, ko kopujemo, plačamo največ, odgovarja nihče, posredniki pa zlužijo. Nikoli končana zgodba, se bo našel kdo, ki bo tako prakso prekinil. Ta vlada ne, minister za zdravje Gantar, še manj. Nekoč je celo odstopil rekoč, da ni kos lobijem ...prikaži več iz ozadja. Še dobro, da imajo naivno dr. Bergantovo, da jih ščiti pred odgovornostjo in sramoto.

  • ga 17:23 30.oktober 2020.

    Bolje pozno kot nikoli? Seveda bolje takoj KRASTI kot nikoli !!!

Sorodne novice