Slovenija
18 ogledov

Sodniki še bližje stavki

Sodniki so izvedli opozorilni protest. Žurnal24 main
Več kot sto sodnikov je kljub pogovorom z ministrom za pravosodje Lovrom Šturmom izvedlo opozorilni protest in podprlo možnost stavke.

Sodniki so ob 13. uri prekinili svoje delo in odšli na protestni shod. Slovensko sodniško društvo je namreč na sedežih sodišč pripravilo opozorilne protestne shode zaradi nezadovoljstva s plačno reformo, ki po njihovem mnenju pomeni poseg v sodnikov materialni položaj in s tem v sodnikovo neodvisnost. Na sedežu ljubljanskega okrožnega sodišča je več kot 100 sodnikov med drugim podprlo možnost sodniške stavke.

Sodniki so dali vladi dodatnih trideset dni časa, da popravi plačno reformo v pravosodju. Če ne, bodo s protesti nadaljevali. " Po našem mnenju je možnost stavke zelo realna," je ocenila okrožna sodnica Darja Novak Krajšek. Sklepe bo zdaj preučil glavni odbor sodniškega društva. Dokončno pa bo o vseh odločal redni občni zbor društva.

Koper: za odstop Šturma
Sodniki zbrani v ljubljanski sodni palači so med drugim predlagali tudi, da bi sodniki delali samo toliko, kolikor jim določa norma in naj društvo pozove člane sodnega sveta iz vrst sodnikov k odstopu. " Ni res, da hočemo višje plače," je na zborovanju povedala Novak Krajškova. "Zahtevamo, da se naše plače uskladijo s plačami drugih funkcionarjev. Lahko se tudi njihove plače znižajo na naše."

Sodniki v Kopru pa so predlagali celo odstop ministra za pravosodje Lovra Šturma. " Nikoli si nisem predstavljal, da bi se moral tožiti z državo," je dejal višji sodnik Franc Trešar. Na mariborskem sodišču pa je okrajna sodnica Jasna Murgel opozorila, da jim primanjkuje kadra. "Ni večje odvisnosti, kot je od tistega, ki ti reže kos kruha," je dejal višji sodnik Igor Strnad in dodal: "Sodniki ne zahtevamo priviligiranega položaja, temveč zahtevamo, da država tudi nam odreže vsaj tako velik kos kruha, kot ga je že odrezala nosilcem zakonodajne in izvšilne veje oblasti."

 
 

Minister za pravosodje tega protesta ne more preprečiti.

Lovro Šturm

 
Šturm: Naslednji sestanek 16. aprila
"Poskušali bomo pregledati, kakšne so možnosti, da rešimo situacijo v nekem prehodnem obdobju v okviru obstoječe zakonske ureditve na način, ki bi upošteval tudi reševanje sodnih zaostankov,"
je dejal Šturm po srečanju s predsednikom sodnega sveta Janezom Kranjcem , predsednikom vrhovnega sodišča Testenom in predsednico sodniškega društva Roblekovo. Podrobnosti bodo morali še natančno preučiti, zato so se po ministrovih besedah dogovorili, da se bodo naslednjič sestali 16. aprila. Do takrat bodo pripravili vse potrebne izračune in druge podrobnosti, ki so potrebne za uresničitev začasne rešitve.

Minister za pravosodje Lovro Šturm na srečanju s predsednikom Vrhovnega sodišča RS Francom Testenom in predsednico Slovenskega sodniškega društva Janjo Roblek © AFP

 
Sistemsko rešitev nekaterih spornih vprašanj, ki so se pokazala ob uveljavitvi zakona o sistemu plač v javnem sektorju s 1. januarjem letos, ki pa je bil sprejet tudi s strani predstavnikov sodstva, je mogoče po prepričanju pravosodnega ministrstva iskati na legitimno sprejemljiv način, to je z rešitvijo odprtih novih vprašanj pod za to pristojnimi organi. To pa sta upravno sodišče in ustavno sodišče.

Po sodnikih še odvetniki
Če vlada iz procedure ne bo umaknila predloga zakona o odvetniški tarifi in predlaganih sprememb zakona o odvetništvu, pa bodo o protestu ali stavki začeli razmišljati tudi odvetniki. Kot ena od možnih oblik protesta se omenja neudeleževanje razprav na sodiščih. "Stavka bo takšna, da ne bodo oškodovane človekove pravice in da stranke ne bodo trpele," pravi predsednik odvetniške zbornice Miha Kozinc . "V tej državi je svoboda izražanja ustavna pravica," je napoved stavke odvetnikov komentiral Šturm, a opozoril, da vlada predlogov zakonov ne more več umakniti iz procedure. Pri tem je presenečen, da odvetniki tega ne vedo. Kozinc priznava, da zakona o odvetniški tarifi vlada ne more več umakniti, umakne pa lahko spremembe zakona o odvetništvu, ki jih parlament še ni obravnaval.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.