Slovenija
5579 ogledov

Šole bodo danes dobile okrožnico z novimi ukrepi

prvi dan šole Saša Despot
Ministrstvo bo danes na šole poslalo okrožnico glede novih ukrepov.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je napovedala, da bo ministrstvo danes na šole poslalo okrožnico glede novih ukrepov. Vlada je namreč v četrtek sklenila, da bo nošenje mask za starejše učence, dijake in študente pri pouku obvezno, prav tako za vse učitelje in vzgojitelje. Ministrica poudarja, da ne gre za veliko novost.

Maska v vrtcu Covid-19 Slovenija Ravnatelji v šolah in vrtcih ogorčeni: Tako ne moremo delati!

Ne gre za nobeno "dramatično zgodbo", je v izjavi ob robu seje DZ zagotovila ministrica. Kot je dejala, "vsi nosimo maske, vsi vemo, kakšnih razdalj se je treba držati". V prvih tednih pa so pokazali, da znajo in zmorejo.

"Stvari so pod nadzorom"

Ministrica je dejala, da imajo stvari pod nadzorom, da tečejo umirjeno, za večino vrtcev in šol pa sprememba "sploh ne bo sprememba, ker že delujejo na ta način". Je pa bilo po njenih besedah nekaj primerov, kjer se ukrepov ni dosledno držalo. Bilo je nekaj šol, kjer so se tudi v zbornicah učitelji družili brez ustrezne zaščite, tako glede razdalje, kot nošenja mask, posledično pa je bilo tudi v tem tednu kar nekaj okužb z novim koronavirusom med učitelji.

Maska v vrtcu | Avtor: Profimedia Profimedia

"To moramo na nek način preprečiti z ukrepi, ki jih imamo na voljo," je poudarila in dodala, da je to tudi njihova odgovornost. Tudi v luči aktualnih podatkov o zelo naraščajočem številu okuženih, tudi ob dejstvu, da so bili v četrtek štirje smrtni primeri, pa je po njenih besedah treba določene ukrepe v šolah in vrtcih predrugačiti oziroma narediti malo bolj učinkovite za to obdobje.

Vztrajali bodo pri modelu B

Po ministričinih besedah gre za mehke ukrepe, ki pa zagotavljajo dodatno varnost, da šole in vrtci ne bodo prostori, kjer se bodo širile okužbe. Njihovo prvo vodilo namreč ostaja, da v vzgoji in izobraževanju tudi v teh okoliščinah ostanejo pri modelu B, torej v šoli. Za otroke od sedmega razreda bo po njenih besedah nošenje mask obvezno, če so v istem razredu in med njimi ni mogoče zagotoviti vsaj metra in pol razdalje.

covid-19 UKC Zdravje Zelo slabe novice: Včeraj spet padel rekord po številu okužb

Na vprašanje, kdo je ukrep predlagal, ministrica odgovarja, da je sklep sprejela vlada. Se pa ves čas odločajo v sodelovanju z svetovalno skupino, epidemiološkim delom. Tudi sama je ves čas v stikih z direktorjem NIJZ, vodjo svetovalne skupine, predstavniki ravnateljev, staršev, pa tudi znotraj ministrstva s pristojnimi direktorji direktoratov.

Maske | Avtor: Profimedia Profimedia

V okrožnici, ki jo pripravljajo na ministrstvu, tako po njenih besedah ne bo nič takega, kar že tako ne izvajajo. Kar zadeva nadzor na izvajanjem, pa je tudi sama zaprosila, da ne bi šlo za klasičen nadzor, ampak predvsem, če se kje pojavijo težave, za v prvi vrsti svetovanje.

"Če se vsi dosledno držimo pravil igre in če razumemo, v kakšni okoliščinah moramo delovati, ne potrebujemo niti tovrstnega nadzora," pravi ministrica, ki se je po izjavi odpravila v Postojno in Pivko na srečanje z ravnatelji in tudi ostalim šolskim osebjem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • janez60 14:08 18.september 2020.

    Naj si to masko natakne janševo gobezdalo besniški komunistični fajmoštr Jelko in naj ima nataknjeno 24 ur na dan da ne bo neprestano lapal.

  • Decko 13:59 18.september 2020.

    Če kdo rab zdravljenje je to ta ministrica