Slovenija
4079 ogledov

Soočenje Goloba in Janše: Ne strinjata se, kateri referendum je najpomembnejši

Robert Golob in Janez Janša zajem zaslona
Na POP TV so pred nedeljskimi referendumi pripravili prvo soočenje aktualnega in prejšnjega predsednika vlade po aprilskih volitvah.

Uvodoma v soočenje je aktualni predsednik vlade Robert Golob izpostavil, da je najpomembnejše to, da se ljudje udeležijo referenduma, izpostavil je, da mora biti glas jasen. "Kar opazujemo na RTV-ju v zadnjih mesecih, je najboljši dokaz, zakaj se je treba udeležiti referenduma. Da se RTV osvobodi te more zadnjih mesecev." 

Vodja opozicije Janez Janša je po drugi strani izpostavil, da je daleč najbolj pomembno odločanje o spremembi zakona o dolgotrajni oskrbi, pri čemer je izpostavil, da ne gre za novelo, ki bi zakon popravljala. "Z novelo se le prelaga uveljavljanje zakona, ki smo ga čakali desetletja in ki omogoča starejšim in bolnim oskrbo iz državne blagajne."  Golob je na to odgovoril, da je zakon o dolgotrajni oskrbi nemogoče izpolnjevati, na kar opozarja stroka, in dodal, da če ga ne bomo popravili, bodo ostali nekateri dosedanji oskrbovanci brez pravic. "23 tisoč trenutnih upravičencev je ogroženih." 

Janša je repliciral, da v zakonu piše, da obstoječe pravice ostanejo, da upravičenci dobijo nove in da je seveda treba določiti, kaj komu pripada. Golob je odvrnil, da bi po zakonu morali vsi skozi ponoven proces odločanja, skozi komisije, kar je nepredstavljivo in neizvedljivo. Najprej je potrebno vzpostaviti avtomatizem. "Če se nevladniki ne strinjajo, skupnost socialnih zavodov je proti, potem politika nima besede," je poudaril Golob. 

Kranj, ulica, starejši Za kaj gre Slovenija Zato imamo referendum o dolgotrajni oskrbi

"Za depolitizacijo RTV-ja" 

Glede novele zakona o RTV-ju je Janša izpostavil, da zakon velja dvajset let in da se zdaj predlaga obglavljanje vodstva sredi mandata, pri čemer je Golob izpostavil po njegovem očitno situacijo, da je RTV postalo strankarsko glasilo. "Svoboda nima pri tem nobenega interesa. Jaz lahko prevzamem odgovornost, kaj bo od danes naprej, ne pa kar je bilo pred 20-timi leti." 

Golob je izpostavil, da je osnovni postulat, ki so si ga zadali, da nikoli več nobena stranka ne more preko večine v parlamentu prevzeti zavoda. "Zato zakon, kjer vse člane sveta imenujemo preko uveljavljenih organov civilne družbe." 

"Politika roke stran. Kdo to pravi? Politik," je komentiral Janša ter dodal pomislek o ustavnosti in nadzornem organu. "Po novem bo to nek notranji organ, ki bo sestavljen iz nekih predstavnikov institucij, ki jih obvladuje vlada. Ljudi, ki se itak imenujejo s strani politike." 

Golob je dodal, da si težko predstavlja, da bi karkoli lahko bolj uničevalo javni zavod, kot se to dogaja zdaj in kar se že širše odraža. "Politika mora ven. V celoti. Da ne bi nekoč nekdo spet prišel v skušnjavo, ko se izteče mandat, hočemo vzpostaviti nov sistem. Verjamem, da nekomu, ki je vse življenje v politiki, ta koncept ne diši."  

Zakon o vladi

Golob je navedel, da menda še nobena vlada nikoli na tem svetu ni bio treba na referendumu polagati računov, kako se želi organizirati. "To je najboljši primer nagajanja demokratično izvoljeni vladi." Janša je odgovoril, da ima vska vlada pravico, da se organizira tako kot misli. "Prioritete se spreminjajo. A če nastane nova prioriteta, potem se pač reorganiziraš, preimenuješ neko ministrstvo, eno ustanoviš, drugo ukineš ne pa da jih toliko na novo ustanoviš." 

Golob je komentiral, da ima Italija 24 ministrstev, Švedska 23, a da je bolj pomembna vsebina. "Tri ministrstva so ministrstva za prihodnost. Sončno elektrarno v vsako gospodinjstvo. Tega ne moremo storiti, če nimamo nekoga, ki ima na tem svoj fokus." Janša je izpostavil finančni vidik in komentiral, da bo novo ministrstvo najprej stalo nekaj deset tisočakov, nato nekaj deset milijonov ter še, da je z več ministri vlade delo težje. "Ko nas je na Gregorčičevi sedelo 24, je seja trajala štiri ure." 

Golob je odvrnil, da so se koncepti vodenja spremenili in da uvajajo koncepte modernega vodenja. "Potrebno je oblikovati skupine, ki so fokusirane le na svoje delo. Povezati moramo znanje, da bo na razpolago gospodarstvu." 

Kako po nedelji 

Ankete kažejo, da bo večina volivcev glasovala za vse tri referendume. Voditeljica Petra Kerčmar je Janšo vprašala, če bo prevzel odgovornost, če bo tako tudi v nedeljo na voliščih. 

Janša je naprej komentiral, da referendumov niso predlagali v SDS-u, pač pa so jih predlagali podpisniki pobude. "Vsi trije referendumi so pomembne teme, ampak to ni naš ključni problem. Če bo novela zakona o dolgotrajni oskrbi preložena, se vprašajmo, kaj bo vlada naredila čez eno leto, ko bo gospodarska rast komaj pozitivna, ko bo problem visoka inflacija, gospodarska rast." 

Golob je komentiral, da je težko podati toliko nesmislov. "Mednarodne institucije so nam ravnokar dvignile pričakovano gospodarsko rast, mednarodni denarni sklad je podal zelo jasno poročilo, da bo inflacija nižja od pričakovane. Slovenija je v boljši poziciji, kot je bila pričakovana."  Dodal je prepričanje, da bodo volivci odločili trikrat za. "Če bi se izkazalo, da bi bili proti - kar sem prepričan, da se ne bo zgodilo - bomo morali priti z novimi rešitvami, ki jih bomo seveda našli." 

 

volitve Slovenija Referendumi Slovenija Umrli volivci bodo pomagali SDS Trojni referendum Slovenija Pred nedeljo še toliko neopredeljenih

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Avatar MS
    MS 13:00 27.november 2022.

    Da je Janši laž generično bistvo je dokazal na soočenju z Golobom ko je izjavil da je pobude za referendume podpisalo 160.000 ljudi!

  • Pierre 13:51 26.november 2022.

    Dokončno je jasno, da bo moral Janez stran, za začetek v penzijo!!!!!

  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 12:19 26.november 2022.

    Janez Janša in Borut Pahor sta zadnja slovenska aktivna politika, ki sta v prejšnjem režimu v Komunistični partiji Slovenije (KPS) dejansko imela službo, plačo in vsak po nekaj partijskih funkcij.