Slovenija
54 ogledov

S&P: Slovenija z AA- na A+

Prostori bonitetne hiše Standard & Poor's. EPA
Bonitetna ocena Standard & Poor's je mnogim evropskim državam, tudi Sloveniji, znova znižala bonitetno oceno. Slovensko ministrstvo obžaluje, da so spregledani napori.

Ocena dolgoročnega dolga Slovenije je znižana z AA- na A+ predvsem zaradi okoliščin, ki veljajo v območju evra. Dosedanji dogovori voditeljev držav po mnenju S&P ne upoštevajo, da kriza ni omejena le na tako imenovano "periferijo" območja evra, ampak gre za posledico naraščajočih zunanjih neravnovesij v konkurenčnosti med obrobjem in tako imenovanim "jedrom" območja evra.

S&P opozarja, da proces reform samo z zategovanjem pasu oziroma proračunskim varčevanjem ne bo pomagal k okrevanju, ker bo padlo domače povpraševanje, porasla pa bo skrb potrošnikov glede varnosti delovnih mest, dohodkov in davčnih prilivov. Povečano varčevanje povečuje verjetnost zmanjšanja rasti.

Slovenijo S&P opredeljuje kot odprto ekonomijo, ki je zaradi tega zelo dojemljiva za zunanje premike in negativni obeti za slovenske trgovinske partnerje bodo še naprej vplivali na slovensko rast. Stroški zadolževanja v tujini naj bi ostali visoki za podaljšano obdobje. Vendar pa je ocena Sloveniji še vedno visoka, to pa spet zato ker ima odprto ekonomijo, relativno trdno izvozno bazo in ohranja zmerno raven dolga, kljub zadnji rasti, poroča STA.

Najvišjo oceno izgubila tudi Francija

Znižanje ocene z AAA na AA+ je potrdil tudi francoski finančni minister François Baroin, ki pa je zagotovil, da ne gre za nobeno katastrofo in vlada bo nadaljevala z ukrepi za utrditev gospodarstva.

Glede kreditnega tveganja ima sedaj Francija enako oceno kot ZDA, ki ji je oceno hiša S&P s povsem enako znižala avgusta lani. Razlogi pa niso povsem enaki. Znižanje ocene Francije je posledica visokega javnega dolga in izpostavljenosti francoskih bank grškemu in italijanskemu dolgu.

S&P pa naj bi se pripravljal na znižanje ocene tudi nekaterim drugim evropskim državam, med njimi se za zdaj najbolj omenja Avstrija.

Komentarjev 2
  • Stolp 22:57 14.januar 2012.

    o b o padla njihova cena(zakon ponudbe in povpraševanja) oz. jih nehati najemati pri ZDA in institucijah povezanih z njimi(IMF, svetovna banka) ter začeti bolj trgovati z ostalim svetom, ZDA pa počasi začeti bojkotirati. Če ne pa jih lahko tudi ...prikaži več evropski potrošniki z bojkotom blaga in storitev.

  • Stolp 22:55 14.januar 2012.

    Zakaj nobeden od evropskih politikov in ekonomistov direktno ne pove resnice: gre za ameriški ekonomski terorizem. Z lažnimi ocenami, vestmi, izjavami,...spodbuditi zmedo v škodo evropi na finančnih trgih z namenom potopiti euro, ki je resno začel ogrožati dola. Njihovi časopisi ...prikaži več nič ne pišejo o domačih težavah(baje je fiskalno stanje ZDA alarmantno), samo evropa, evropa ima kao težave.V resnici je v Evropi samo Grčija resno zavozila. Vse ostale države, razen morda Irske in Portugalske so gospodarsko bolj zdrave od ZDA. Ampak ZDA so znižali oceno samo na drugo najvišo(pa še to je moralo zaradi tega ene par šefov zapustiti S&P;), ostalim evropskim državam pa kar nižajo in nižajo. Tudi Italija in Španija sta veliko bolj trdni kot ZDA. Zdaj so se spravili na Francijo in celo na Avstrijo, ki je poleg Nemčije vzor stabilne monetarne in fiskalne politike.Kaj bi morala Evropa narediti? Ustanoviti svojo agencijo, ki bi bila protiutež ameriški. Najemati manj kreditov. Tak