Slovenija
3085 ogledov

Specializirana knjižnica za igrače nima parkirišča

knjižnica Dr. Franceta Škerla na Vojkovi cesti 87a
1/6
Anže Petkovšek Knjižnica Dr. Franceta Škerla na Vojkovi cesti 87a in problem parkiranja.
Uporabniki knjižnice, ki je specializirana za izposojo igrač, lahko parkirajo 500 metrov stran.

"Knjižnica, ki je specializirana za igrače, nima niti enega parkirnega mesta. S tri leta starim otrokom sva pešačila 20 minut tja in nato še s škatlami igrač 20 minut nazaj," je bila besna naša bralka, ki je v soseski BS3 obiskala Knjižnico dr. Franceta Škerla, a je prvo parkirišče našla šele v bližini FDV-ja.  Če bi šlo za knjižnico, ki je v prvi vrsti namenjena stanovalcem, bi še razumela, tako pa se ji zdi absurdno, da zbirke igrač, ki se jih lahko izposodi na dom, ne prestavijo na kakšno drugo, bolj dostopno lokacijo. 

Vsako leto dobijo nekaj pripomb ... 

"Uporabniki na parkirišču pred knjižnico ne morejo parkirati, ker je dostopno le stanovalcem soseske," pojasnjujejo v Mestni knjižnici Ljubljana (MKL), saj je omenjena knjižnica enota mestne knjižnice. "Vsako leto v knjižnici dobimo nekaj pripomb glede parkiranja, predvsem novih članov, ki ureditve parkiranja v soseski BS3 še ne poznajo."  Uporabnike usmerjajo v parkirno hišo Stožice, navodila za parkiranje pa so na voljo tudi na spletni strani knjižnice. Če parkiraš po navodilih, imaš po izračunu googlemaps iz parkirne hiše v Stožicah do knjižnice približno 500 metrov hoje. 

knjižnica Dr. Franceta Škerla na Vojkovi cesti 87a | Avtor: Anže Petkovšek Knjižnica Dr. Franceta Škerla na Vojkovi cesti 87a in problem parkiranja. Anže Petkovšek
V BS3 skoraj dva tisoč igrač, na drugih dveh lokacijah skupaj 250

A zakaj bi človek sploh rinil v BS3? Mestna knjižnica Ljubljana ima namreč igroteko na treh lokacijah. "Največ igrač - 1.885 enot - imamo v Knjižnici dr. Franceta Škerla. Imamo tudi manjši Igroteki v Knjižnici Škofljica s 150 igračami ter v Knjižnici Bežigrad s 108 igračami," pojasnjujejo v MKL. Glede na razpoložljiva sredstva za gradivo in povpraševanje uporabnikov, za zdaj izposoje igrač ne nameravajo uvesti tudi na drugih lokacijah. 

Ta storitev za igrače ne velja

Mestna knjižnica Ljubljana svojim uporabnikom omogoča vračanje izposojenega gradiva v katerikoli njihovi knjižnici, ne glede na to, kje si ga je uporabnik izposodil. Gre sicer za plačljivo storitev, ki znaša 0,30 evra za posamezno vrnjeno gradivo. Igrače iz Igroteke so izjema. "Igrače so knjižnično gradivo, za katerega smo se odločili, da ga ni možno vračati v druge enote zaradi njegove specifike. Igrače so različnih velikosti, druge vsebujejo majhne delce, ki se lahko izgubijo, zato je pomembno, da igrače pregledamo ob vračilu in se tako izognemo morebitnim nesoglasjem z našimi člani," pravijo v MKL.  

V letu 2016 so zabeležili okrog 9.000 izposoj igrač, kar predstavlja 0,2-odstotni delež celotne letne izposoje MKL. Približno polovico izposoj opravijo starši za otroke, četrtino jih izposodijo predšolskim otrokom, 14 odstotkov nezaposlenim, 6 odstotkov osnovnošolcem in 4 odstotke upokojencem. Možnost izposoje igral imajo tudi vrtci in šole. Ti to možnost koristijo v manjši meri, pretežno pa si izposojajo didaktični material. 

Med uporabniki so najbolj priljubljene klasične igrače, kot so kompleti železnic, lego kocke, sestavljanke in družabne igre. V knjižnici opažajo tudi povpraševanje po didaktičnih kompletih, ki pomagajo pri učenju branja, pisanja in računanja. 

Zaplet z zapornicami 

Ko so bile v soseski BS3 uvedene zapornice na parkiriščih, je knjižnica na Mestno občino Ljubljana (MOL) dala pobudo za rezervacijo dela parkirišča. Predstavniki oddelka za promet na MOL so po prejeti pobudi knjižnice na kraju samem preverili, kakšne so možnosti. "Vendar smo  po ogledu na terenu ugotovili, da to ne bi bilo smiselno. Nadzor nad parkiranjem na teh mestih namreč ne bi bil učinkovit, saj ne bi mogli stalno preverjati, ali gre res za obiskovalca knjižnice ali pa je parkirno mesto zasedel kdo od tamkajšnjih stanovalcev oziroma drugih obiskovalcev," so pojasnili na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL. 

Na MOL sprememb na omenjeni lokaciji ne predvidevajo. "Ker je parkiranje urejeno v parkirni hiši Centra Stožice, prav tako je v neposredni bližini avtobusno postajališče, ureditve parkirnih mest, rezerviranih za obiskovalce knjižnice, nimamo v načrtu," pojasnjujejo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • blayo 13:24 12.november 2017.

    Ja, dandanes je problem, če se ne moreš od vrat do vrat z avtom pripeljat. Nezaslišano! No važno je, da ima vsak možnost od koderkoli komurkoli pojokat oziroma pogunđat za vsako neumnost.

  • Vesna Dolšak 13:19 12.november 2017.

    Malo pešačenja še nikogar ni pokončalo. Vsak bi se najraje povsod direktno do vhoda pripeljal.

  • jakec1575 11:47 12.november 2017.

    Dajte v kaksno knjiznico z dostopom ob robu mesta.