Slovenija
24 ogledov

Špekulanti dvigujejo cene nafte

19102007_nafta_epa_t Žurnal24 main
Inflacija je spet postala predmet javne diskusije. Še posebno v primeru cen nafte se krivca največkrat išče v povečanju povpraševanja s strani Kitajske in Indije.
Čeprav to delno drži, pomembni razlogi za dogajanje na trgu nafte pogosto tičijo tudi drugje. Najprej je treba razumeti, da je naftni trg tak kot vsak drug trg. Na trgu prevladujejo špekulativni nakupi in prodaje. To je postalo še posebno res, odkar se je po svetu razširilo online trgovanje. Današnja informacijska tehnologija omogoča ljudem trgovanje na svetovnih borzah iz domačega naslanjača. Skupaj z dostopom do delniških trgov platforme za online trgovanje omogočajo zelo ugoden dostop tudi do mnogih drugih trgov (od zlata do koruze). Na tak način je vsakemu z računom, večjim od 10.000 EUR, omogočeno trgovanje tudi neposredno na naftnem trgu. Trg je zaradi tega postal mnogo aktivnejši in predvsem bolj špekulativen. Na celotnem svetovnem naftnem trgu se dnevno kupi ali proda blizu 2000 milijonov sodov nafte. Po drugi strani dnevna fizična poraba nafte ne presega 90 milijonov sodov. Naftni trg je torej prostor, kjer investitorji poskušajo udejaniti svoje interese. Možnost internetnega trgovanja je ta proces še dodatno spodbudila.

V ozadju rasti cen nafte špekulacije
Rasti cen nafte, ki so v februarju prvič krepko presegle mejo 100 dolarjev za sod, v veliki meri izvirajo iz kupovanja te surovine s strani špekulativne javnosti. Ta se največkrat ne zmeni za fundamentalne vplive in sledi psihologiji na trgu. Tak primer opazujemo tudi v zadnjem času. Po trditvah OPEC-a je načrpane nafte več kot dovolj, cene pa so previsoke. To tezo potrjujejo tudi številke o močni rasti zveznih zalog nafte v ZDA.

Vzroki za nakup nafte
Zakaj torej investitorji še vedno kupujejo nafto? Eden izmed razlogov je zaskrbljenost nad zdravjem svetovnega gospodarstva in grozečo inflacijo. Ta lahko začne pospešeno odžirati vrednost vsemu, kar nima praktične uporabne vrednosti. Sem so vključeni denar, delnice, obveznice ... Zaradi tega razloga vse več investicijskih skladov poskuša del naložb razporediti na trge, ki bodo v primeru inflacije bolje ohranjali vrednost. V tem kontekstu nafto mnogi dojemajo kot alternativo klasičnim naložbam. Neustrezno bi bilo trditi, da je naftni trg primeren za vsakogar. Cene surovin se lahko še posebno v teh turbulentnih razmerah gibljejo zelo nepredvidljivo. Vseeno drži, da lahko surovinski trgi v nekaterih trenutkih prek online trgovanja ponudijo investitorjem z večjimi portfelji možnost za dodatno razpršitev dolgoročnega tveganja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.