Slovenija
13001 ogledov

Pa smo spet prek tisoč!

Testiranje covid test Profimedia
Visok delež okužb, aktivni primeri skokovito rastejo.

V petek so v Sloveniji ob 5488 PCR-testih potrdili 1085 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Po nekoliko spodbudnejših četrkovih podatkih, ko smo padli na trimestno število potrjenih okužb, je zdaj številka že tretji dan v tem tednu spet prek tisočice.

Delež pozitivnih testov je v petek znašal kar 19,8 odstotka. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 800, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 441.

Delež pozitivnih testov je bil 0,6 odstotne točke višji kot dan prej. V primerjavi z dnevom prej se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb povečalo za 49, 14-dnevna pojavnost pa za 25.

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 9369 aktivnih okužb, to je 551 več kot dan prej.

V tretjem valu smo imeli nazadnje število okužb prek tisoč "davnega" 12. aprila letos, ko so veljali strogi omejevalni ukrepi. Od takrat so se razmere začele hitro izboljševati, medtem ko trenutne projekcije kažejo, da bo v prihodnjih dneh in tednih še precej huje, saj je reprodukcijsko število po trenutnih ocenah Inštituta Jožefa Stefana 1,39. V tem primeru bomo zelo hitro na številkah okužb iz najhujšega obdobja drugega vala lani jeseni in pozimi. Posledično se bo po napovedih hitro začelo zviševati tudi število hospitaliziranih.

Trenutno je precepljenega okoli 44 odstotkov prebivalstva.

V petek so opravili tudi 38.489 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne izvide potrjujejo še s testi PCR.

Covid-19 Sledilnik navaja še, da je v bolnišnicah 274 oseb, od tega 63 na intenzivni negi, kar je štiri več kot dan prej. Tri s covid-19 obolele osebe so umrle.

V zadnjem tednu se je začela strma rast potrjenih okužb, kažejo podatki. Še prejšnji petek je bilo potrjenih okužb "le" 534.

Občine z največjim tedenskim prirastom so Cerknica, Kranj, Domžale, Brežice, Vrhnika, Logatec, Žalec ... Skupno najvišji prirast je sicer v Ljubljani in Mariboru.

Najslabše je sicer trenutno v Primorsko-notranjski, Obalno-kraški in Goriški statistični regiji, najmanjše tedensko povprečje pa imajo v Pomurju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • bobubob 16:06 11.september 2021.

    Koliko uslužbencev NIJZ se je plačano ukvarjalo s tem? To smo 'manj izobraženi' ob predpostavki nespremenjene miselnosti državnih organov napovedali že spomladi. Naj raje sprostijo Ivermectin, pa bodo lahko šli strokovnjaki tudi pozimi kazat novo opremo za prosti čas - ...prikaži veččas - tokrat namesto čolnov,jaht le smuči in avte pa krzno... Tistih z gripo ni, srca bodo počakala, rane in zobovja bodo pa kot običajno krpali tisti nizko plačani pripravniki na urgenci ali pa kar sestre, če bo še kje katera.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 14:23 11.september 2021.

    Bedasto pretiravanje, število obolelih je odvisno od števila testiranih, torej so te številke nepomembne...Relevanten je le procent obolelih in število umrlih ZARADI Covida in ne S Covidom.. Dobro bi bilo poznati tudi podatke o tistih v bolnišnicah...So bili morda cepljeni, ...prikaži več preboleli, s pridruženimi boleznimi, torej v bolnišnici s covidom ali zaradi njega ?! In potem se čudite, ker vam narod ne zaupa..?!

  • dani5 13:41 11.september 2021.

    2 x Cepljeni zbolevajo in prenašajo naprej. Poznam primere.