Slovenija
707 ogledov

Sprememb medijskih zakonov še ne bo! Erjavec: Sistemskih zakonov se ne spreminja pol leta pred volitvami

RTV Saša Despot
Sprememb zakona o medijih in zakona o RTVS v tem mandatu še ni za pričakovati.

V izjavi novinarjem je prvak DeSUS Karl Erjavec po poročanju STA povedal, da sprememb zakona o medijih in zakona o RTVS v tem mandatu ne bo, saj se takih sistemskih zakonov ne spreminja pol leta pred volitvami v državni zbor.

Predlogi sprememb naj bi bili po besedah ministra za kulturo Toneta Peršaka pripravljeni za javno razpravo. "Ker pa so bili nekateri odzivi, še preden smo s predlogi šli v javnost, malo pretirano občutljivi, smo se na koaliciji dogovorili, da bi za zdaj s tem počakali," je za STA povedal minister in dodal, da so v obeh primerih še pred javno razpravo testirali ideje pri določenem delu zainteresirane javnosti, ki pa se je razburjeno odzvala. O kakšni predlogih je bilo govora, ni želel pojasniti.

Nekaj predlogov, ki jih je načrtovala pri spremembah zakona o RTV, smo pred časom razkrili tudi na Žurnalu24. Med drugim so dopuščali tudi spremembo obračunavanja prispevka, uvedli pa bi tudi elektronske volitve dela programskih svetnikov. Po tem ko so predlogi doživeli buren odziv javnosti, se je minister kot tudi predsednik vlade zapletel v krog svojih lastnih polresnic.

Kulturno ministrstvo je že vsaj dobro leto napovedovalo, da bodo prečesali ureditev glasbenih kvot, ki jih predpisuje medijski zakon. Predpis je nekatere radijske postaje privedel v skoraj neživljenjske situacije, ko morajo praktično šteti sekunde predvajane glasbe.

O načrtovanih spremembah zakona o medijih in zakona o RTV je bilo sicer govora že lani - podlaga zanju je strategija na področju medijev 2017-2025, ki je bila že tedaj predmet intenzivne javne razprave - zato je medijska strategija še vedno v pripravi in usklajevanju.

DAB radio Zmeda glasbenih kvot Slovenija Glasbene kvote: "Glasbene urednike že zbadljivo kličemo računovodje"

 

Komentarjev 3
  • glicinija 23:26 13.december 2017.

    zdajle je Panopticum na sporedu. Matić iz sMC pravi, da na rtv ni politike. ŠpelaKožar, zdaj sem pogruntala zakaj je tako žleht, ni ne lepa ne luštna, frizura obup

  • niko70 18:10 13.december 2017.

    Ja sami cvetki so tile politiki, ki si ne upajo dregniti v osje gnezdo. Sem pa nekje zasledil, da se oblikuje civilna iniciativa za znižanje ali ukinitev prisilnega RTV prispevka, kar bi lahko korenito spremenilo RTV fosile. Ko bo le ...prikaži več ta zaživela bom prvi podpisal, konec koncev ima oblast tisti, ki ima denar in to smo ljudje

  • Avatar Leon
    Leon 15:53 13.december 2017.

    Kaj je Tone Peršak ? Minister za kaj ? Ne se hecat ,lepo vas prosim !

Sorodne novice