Slovenija
21393 ogledov

Sramoten komentar v reviji Lady, urednica se posipa s pepelom

Revije Adria Media Saša Despot
"Precej težje je materi ali očetu z dvema ali tremi otročki, ki jih vleče s sabo po nakupih, ker jih nima kje pustiti, kot invalidu."

V zadnji reviji Lady je bila objavljena kolumna astrologinje Eme Kurent, v kateri je avtorica navedla svoje mnenje in prakso glede parkiranja na parkiriščih, rezerviranih za invalide. Kurentova je priznala, da velikokrat parkira na mestih, namenjenih invalidom, tudi v svojem domačem kraju. Po njenem je do tega upravičena, saj da je "parkirišče za invalide skoraj vedno prazno, vsa ostala parkirna mesta pa so skoraj vedno zasedena." 

"Včasih me kak mimoidoči opazi in se zgraža ali me okrega, jaz pa jim mirno odvrnem, naj se brigajo zase ali naj pokličejo policijo. (Razen seveda, kadar sem slabe volje, takrat jim pokažem sredinca.)"

Kurentova v nadaljevanju kolumne izrazi mnenje, da če že, potem bi "prednostna" parkirišča potrebovale predvsem družine z majhnimi otroki. "Precej težje je materi ali očetu z dvema ali tremi otročki, ki jih vleče s sabo po nakupih, ker jih nima kje pustiti, kot invalidu."

Med drugim je zapisala tudi tole: "Prav je seveda, da država skrbi za invalide. Ampak glejte, invalidi navadno ne vozijo. Če si slep ali gluh ali brez roke ali noge, ne moreš voziti avta. Če imaš kako manjšo hibo in lahko voziš avto, je pa tudi vseeno, če parkiraš kje drugje kot na prednostnem mestu. Ker si invalid in (verjetno) ne hodiš v službo, najbrž lažje počakaš na prosto parkirno mesto kot nekdo, ki se mu mudi v službo."

Kurentova je izrazila še prepričanje, da bi posebna parkirna mesta morali imeti vsi starejši vozniki, še posebej pa vse ženske. "Saj vemo, da smo ženske na splošno bolj zaposlene in da več hodimo po nakupih ter da smo telesno šibkejše."

Urednica se z bolniške posipa s pepelom

Kolumna je na spletnih omrežjih zbudila val ogorčenja in je predmet ostrih debat. Aktualna urednica Anja Plesec Kontrec se je danes v javnem odzivu na Facebooku opravičila vsem "prizadetim zaradi objave kolumne, z avtorico katere smo prekinili sodelovanje. Zadnja dva tedna sem na bolniški in odklopljena od delovnega okolja, žal pa je to pustilo posledice in nepopravljivo škodo, kar globoko obžalujem."

V Sloveniji je na invalidskem vozičku okoli 5.100 oseb, od tega jih ima 2.800 vozniški izpit! Imajo ga denimo tudi številne gluhe osebe.

Med drugimi se je (še pred objavo opravičila Plesec Kontrecove) oglasil Darko Đurič, uspešni športnik invalid, ki je brez obeh nog in brez ene roke, a je vseeno uspešno in v prvem poskusu opravil vozniški izpit. 

Darko Đurić avto upravlja zgolj z desno roko prek krmilne palice. (Foto: Iztok G Dosežek Slovenija Vozi le z eno roko

Opravičilo Kurentove? Javnost z invalidi na čelu je dobila "nedeljsko pridigo" ...

Na številne odzive se je prek Facebooka danes oglasila tudi Ema Kurent. Opravičila za njeno parkiranje na mestih za invalide ni ponudila. Namesto tega je zapisala: "Vsem invalidom, ki mi grozite z nekakšno karmo: ali kdaj razmišljate tudi o tem, s čim ste si svojo težko karmo prislužili sami?"

Parkiranje invalidi Avto Kako smo z nekaj kliki tudi sami postali invalid

In še: "Iskreno, zdelo bi se mi bolj pravično, če bi se ljudem dovolilo, da parkirajo tudi tam, kjer ne smejo, v primerih, ko so vsa druga mesta zasedena. V takšnih primerih bi si morali ljudje pomagati, ne pa se odrivati in se prepirati. Ampak tega najbrž nismo sposobni, kajne? ;) V tem konkretnem primeru, recimo, bi bil invalid, ki bi pripeljal za mano, vesel, da je nekdo, ki je prostor očitno rabil, tam parkiral in se tako rešil stiske. Rekel bi, bom pač počakal nekaj minut, saj ni tak problem. S tem bi dokazal, da je dober človek. Recimo ;) Ampak tega seveda nismo sposobni. Treba je biti nestrpen, žaljiv, napadalen, pravičniški, licemerski, hudoben."

V nadaljevanju se je Kurentova lotila še svojega nekdanjega delodajalca, Adrio Medio. Kot smo poročali, je bo družba Adria Media, ki jo obvladuje Tomaž Drozg, s 1. julijem prenehala izdajati revije Jana, Lady, Nova in Liza. Reviji Jana in Lady naj bi po tem datumu prešli nazaj pod Večer, od katerega ju je imela družba Adria Media le v najemu. Vendar pa so pri Večeru pred dnevi napovedali, da bodo te revije prodali družbi Media24. Ali bosta še naprej izhajali, ni znano.

"Kot je pred kratkim v intervuju za marketingmagazin nakazal lastnik adriamedie Tomaž Drozg, je usoda revije Lady itak negotova. Pravi sicer, da ukinjanja revij ne bo, ampak to je verjetno treba reči, da se ne bi zagnala panika. Dejstvo je, da se firma prodaja. Meni, ki sem doživela, kar sem (napad name in na celotno uredništvo iz vseh topov ter posledično, po mojem ponujenem odstopu od pisanja, še odločitev uredniške direktorice, da neham pisati kolumno), se zdi edino logično, da se revije, ki so sposobne objavljati zgolj osladne prispevke, ukine. Kdo bo pa dajal denar za take limonade? Tega šmorna je preveč, konkurenca je prehuda, več takih revij na tako malem prostoru enostavno ne more obstati. Z odslovitvijo dobre kolumnistke so, če mene vprašate, dejansko naredili še en korak proti svojemu propadu."

"Tole je bila moja nedeljska pridiga, upam da ste v njej uživali."

Avto Slovenski izum, ki je pritegnil pozornost Toyote

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • titty 10:00 06.maj 2019.

    Razen parkirnega mesta, naj (ne vem kako bi jo poimenoval!) ženšče prevzame tudi invalidnost z vsemi posledicami! Pripadal bi ji parking in še več časa bi imela! Groza, kakšni osebki hodijo po tem svetu, pa še otroke imajo! Res lep vzgled!

  • kontrahan 09:11 06.maj 2019.

    Eh SLO, kaj takoj u luft skočite in se delate sploh in oh da ste. Pač je napisala svoje mnenje, vi pa jo koj proglasitr za noro, neumno...... Tudi ona se bi lahko spravila na vas in vam kaj očitala. ...prikaži več. In če je , je nekaterim pametnjakovičem še premalo povedala. Me zanima koliko od vas pisunov je kdaj pomagalo invalidu kaj nesti ali kaj podobnega. Vi samo ne parkirate, kjer je narisan znak za invalide, pa mislite, da ste opravili svojo dolžnost.

  • alen04 08:43 06.maj 2019.

    Kot smo vsi ugotovili je za omejene ljudi škoda časa.