Slovenija
12478 ogledov

Srednjeročna napoved: Prihaja izrazita ohladitev, v višje ležečih krajih sneg

Dežnik Profimedia
Vreme bo v prihodnjih dneh precej jesensko.

Obetajo se dolgotrajne padavine

Vremenoslovci na portalu ciklon.si napovedujejo, da se po evropskem modelu obeta izjemno dolgotrajna moča, po ameriškem malo manj. "Če so bile temperature večji del septembra okoli 4 stopinje nad dolgoletnim povprečjem, sledi za vikend 4 stopinje pod dolgoletnim povprečjem s prehodom izrazite vremenske fronte," so zapisali. Največ padavin lahko po njihovem pričakujemo v petek, ko bomo pod kar izrazitim in vlažnim južnim zračnim tokom.

Podobno napovedujejo tudi vremenoslovci ARSO, ki so zapisali, da se bodo v noči na petek padavine na zahodu okrepile in se v petek razširile nad večji del Slovenije. "Vmes bodo tudi nevihte. Pihal bo južni veter, ob morju okrepljen jugo," so dodali.

Kako se bodo nevihte premikale po državi, poglejte na tej povezavi.

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

V samem očesu ciklona bomo

Nato pa bomo po napovedih vremenoslovcev portala ciklon.si prešli v samo oko ciklona in vetrovi v višinah bodo oslabeli, tudi padavin večji del sobote in nedelje ne bo. "Bo pa nad nami polarna zračna masa in oba dneva bo občutno hladneje kot te dni. V večjem delu Srednje Evrope bodo temperature večinoma med 10 °C in 15 °C," napovedujejo. Kot so dodali, bodo v soboto po petkovem deževju padavine ponehale in delno se bo zjasnilo. Na ARSO so dodali, da bo pihala burja.

Meja sneženja se bo spustila

V nedeljo pa naj bi se zjutraj ponovno pooblačilo, čez dan bodo padavine od juga zajele večji del Slovenije. "Meja sneženja bi se lahko v noči na ponedeljek spustila celo na okoli 1300 metrov nadmorske višine ob okrepljenem vzhodniku in burji na Primorskem," so dodali vremenoslovci portala ciklon.si.

Vremenoslovci ARSO pojasnjujejo, da je razvoj vremena od nedelje naprej še negotov. "Verjetno bo v nedeljo ali v noči na ponedeljek nad severnim Sredozemljem nastal nov ciklon, ni pa še gotovo, kako izrazit vpliv bo imel na vreme v Sloveniji. Tudi v nadaljevanju bodo naši kraji najverjetneje pod vplivom vlažnih jugozahodnih vetrov. Ciklonska območja se bodo zadrževala nad Zahodno Evropo in zahodnim Sredozemljem," so zapisali.

Zatem se bo spet otoplilo

Dodajajo, da bo v nedeljo sprva precej sončno, čez dan pa se bo oblačnost povečala. Razmeroma hladno bo, v alpskih dolinah in v mraziščih bo zjutraj možna slana. "V ponedeljek bodo padavine ponehale, v drugi polovici tedna pa se verjetnost za padavine znova nekoliko poveča. Topleje bo, najvišja temperatura se bo po nižinah približala 20 °C," so še zapisali vremenoslovci ARSO.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • hudini 15:19 23.september 2020.

    Kk so hitro spremenili naslov iz ponekod v višje ležečih krajih

  • hudini 15:13 23.september 2020.

    Ponekod sneg, ja ponekod je celo leto sneg,na Antarktiki recimo.