Slovenija
47922 ogledov

Srednjeročna napoved: To nas bo doseglo prihodnji teden

Nevihta
Najprej vročinski val, nato pa ...

"Današnje jutro je bilo precej soparno in toplo, saj se je temperatura dvigala precej hitro. Pri tleh pa je ostalo precej vlažno in se je ozračje sušilo precej počasneje zaradi vpliva saharskega prahu, ki se spet dviga iznad Sredozemlja, kar je sedaj že značilno za začetek novega vročinskega vala," v srednjeročni napovedi pišejo na portalu Ciklon.si in dodajajo, da nas bo še nekoliko močnejši val prahu zajel jutri dopoldne.

Pričakovane ohladitve v sredo ne bo

Napovedujejo, da bo večji del prihodnjega tedna sončno in vroče, pričakovane ohladitve v sredo očitno ne bo. "Nekoliko hladneje bo ob nevihtah le v torek, ko bo v višinah nekoliko hladnejši zrak, ki pa so se pri nekaterih meteoroloških modelih skoraj posušile. Evropski model in modeli z višjo resolucijo še vztrajajo pri izraziti padavinski liniji že v torek dopoldne nad Alpsko-Dinarsko pregrado."

Od srede naprej naj bi se po njihovih napovedih vročina spet stopnjevala, "saj se bo od zahoda območju Alp bližala vremenska fronta, ki nas bo najverjetneje dosegla ob koncu tedna. Verjetno bo najbolj vroče v petek, ko bo lokalno ponekod tudi 36 °C".

Kakšen bo naslednji konec tedna?

Kot pišejo, nas bo konec naslednjega tedna verjetno dosegel vpliv vremenske fronte. "Verjetno bodo že v soboto čez dan in popoldne nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo v nedeljo še nekoliko bolj pogoste." Zato se bo nekoliko osvežilo.

Bo pa po njihovih napovedih vročina verjetno spet pritisnila čez kak dan, ko se nam bo od zahoda bližala nova dolina s hladnejšim zrakom, pred njo pa bo iznad Sredozemlja pritekal vroč subtropski zrak. "Tam med 4. in 8. avgustom pa bi lahko imeli obdobje bolj spremenljivega in hladnejšega vremena."

Ponedeljek in torek padavine predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji

Po napovedih vremenoslovcev Agencije RS za okolje bo jutri večinoma sončno, popoldne in zvečer pa bodo predvsem v zahodni in severozahodni Sloveniji nastale posamezne nevihte, ki se bodo lahko nadaljevale v noč na torek. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo, najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 33 °C.

Tudi v torek bo vremenska slika podobna. V zahodni polovici države bo spremenljivo oblačno, drugod delno jasno. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bodo nastajale plohe in nevihte. Nekoliko se bo osvežiloc, napovedujejo na ARSO.

V sredo in četrtek bo tudi po njihovih prognozah sončno in spet bolj vroče. Od četrtka do sobote se bo segrelo na od 30 do 35 °C, nato sledi ohladitev. "Od sobote naprej se bo povečala verjetnost krajevnih padavin," še pišejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.