Slovenija
44013 ogledov

Srednjeročna napoved: To nas čaka do sredine julija!

Nevihta Profimedia
Takšno bo vreme v prvi polovici julija.

"V Severni Ameriki je vreme povsem ušlo izpod nadzora," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno napoved. "Temperaturne anomalije 20 in več stopinj nad povprečjem niso ravno vsakdanje in precej nevarne za področje, kjer takih temperatur niso navajeni. Še enkrat se je izkazalo, da se podnebje spreminja hitreje, kot klimatologi pričakujejo. V prihodnosti bo takih ekstremnih primerov še več. Tudi nad Evropo je vreme povsem ekstremno, imeli smo izjemno hladno pomlad, v drugi polovici junija pa rekordno dolg vročinski val."

Novice: Na tej povezavi spremljajte verjetnost pojavljanja toče Vreme Slovenija Prihaja huda ura, tako se bodo pomikale nevihte Napoved Slovenija Vremenski ekstremi v ZDA in Evropi, to nas čaka v prihodnjih dneh!

Vročinski val se počasi končuje, vročina se bo umaknila proti jugovzhodni Evropi, tam kjer so imeli večinoma junija podpovprečne temperature. "Proti večeru nas bo dosegla bolj sveža in nestabilna atlantska zračna masa, ki bo sprožila nekaj neviht zlasti nad severno polovico Slovenije," napovedujejo pri Ciklon.si. "Jutri bo spremenljivo s krajevnimi plohami in nevihtami in sveže, saj bodo čez dan temperature okoli 25 stopinj Celzija, na Primorskem okoli 30. Nato nas čakata dan ali dva večinoma sončnega in toplejšega vremena, popoldanske nevihte bodo zelo redke. Spet bo topleje, v soboto marsikje spet okoli 30 stopinj Celzija, na Primorskem še nekoliko več."

 

"Za vremensko dogajanje v drugi polovici naslednjega tedna se ne morem odločiti, v katero smer bo šlo. Po pregledu modelov se nagibam k večinoma sončnemu in zelo toplemu vremenu, z možnostjo popoldanskih krajevnih ploh in neviht, ki bodo nastajale večinoma nad severno polovico Slovenije, zaradi višinske kaplje nad Srednjo Evropo. Ne kaže pa da bi bil v prvi polovici julija afriški anticiklon posebej močan."

Gregor Skok, Ciklon.si

Stopnjevanje vročine bo prekinila nova atlantska motnja, obeta se nekoliko več padavin na južni strani Alp, predvsem nad zahodno in južno polovico Slovenije. 

Kaj napoveduje Arso?

Agencija za okolje za jutri napoveduje spremenljivo do pretežno oblačno vreme. "Že dopoldne bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo sredi dneva in popoldne pogostejše," pišejo pri Arsu. "Osvežilo se bo. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 21 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija."

V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. V soboto bo povečini sončno. "Nad srednjo Evropo je plitvo ciklonsko območje," razlagajo pri Arsu. "Alpe je dosegla hladna fronta. Pred njo doteka nad naše kraje z jugozahodnim vetrom malo manj topel in postopno bolj vlažen zrak."  

Od 3. do 8. julija

V soboto se bo nad Alpe razširilo šibko območje visokega zračnega tlaka, ki bo v nedeljo prehodno oslabelo, nad srednjo Evropo se bo pomaknila nova hladna fronta. Za njo se bo okrepilo območje visokega zračnega tlaka, nad delom vzhodne Evrope in Balkanom se bo zadrževala višinska motnja.

V soboto bo sončno in suho, najvišja dnevna temperatura bo po nižinah med 26 in 30 stopinj Celzija. V nedeljo in ponedeljek se verjetnost za padavine poveča. Spet se bo osvežilo. V nadaljevanju prihodnjega tedna kaže na bolj suho vreme, postopno bo bolj vroče.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dejan20 21:05 30.junij 2021.

    A spet pricakujejo da bomo na polznicah placevali meglo A ze ni dost 70 odstotkov raznih prispevkov za to da se zagovorniki podnebnih sprememb zivijo na nas racun gre samo za denar ce kdo dokaze drugace bom prisluhnil tudi americane bodo kmalu nafu..

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:40 30.junij 2021.

    In svetovni voditelji se še vedno delajo, kot da je globalno segrevanje hec.