Slovenija
1150 ogledov

Štajerci bolj zapravljivi od Ljubljančanov

veseli december Anže Petkovšek
Kje in kaj se dogaja? Preverite, da ne bo šlo mimo vas ...

Časnik Delo je naredil primerjavo stroškov, ki jih različne bodo mestne občine namenile za praznično okrasitev in veseli december, pri čemer je zanimiva ugotovitev, da bodo Mariborčani namenili več od Ljubljančanov, četudi decembrske prireditve v prestolnici obišče prek milijon ljudi. 

Po navedbah časnika bo veseli december največ, in sicer 380 tisoč evrov stal v Mestni občini Maribor, petdeset tisočakov manj oz. 333 tisoč evrov pa v Mestni občini Ljubljana. Več kot sto tisočakov bodo za praznovanja namenili še v Kranju, Celju, Kopru in Novi Gorici, manj od sto tisoč evrov pa v Velenju, Novem mestu, Murski Soboti in Ptuju. Najmanj sredstev za veseli december namenili v Slovenj Gradcu, in sicer 14.500 evrov. 

prig lučk VIDEO Slovenija 3, 2, 1 ... Veseli december! lučke Slovenija Koncerti v Ljubljani - kje in kdaj se bo dogajalo v decembru 2017?

"Znesek, ki ga bo za veseli december namenila MO Ljubljana, nam ni znan, zato ga tudi ne moremo komentirati," na vprašanje, kako to, da namenjajo za veseli december več sredstev kot v MOL odgovarjajo pri MOM. "Se nam zdi pa pomembno, da je mesto v prazničnem času polno prazničnega in veselega dogajanja, tudi če je za to potrebno odšteti kaj več denarja."

Veselje v štajerski prestolnici se je začelo prej

Ob tem poudarjajo, da bo v času Čarobnega decembra, ki se je v MO Maribor pričel en teden pred drugimi občinami v Sloveniji, t. j. 24. novebra, samo na Trgu Leona Štuklja organiziranih skoraj 60 koncertov. Pojasnjujejo, da je v letu 2017 za praznično okrasitev na voljo znesek v višini približno 90.000 evrov, vendar zaradi demontaže znesek delno zapade v naslednje leto, zato bodo končne cifre znane šele v prihodnjem letu oz. kasneje letos. 

"Cena prazničnih smrek, ki vključuje podiranje, logistiko in demontažo, znaša 11.529 evrov z DDV," pojasjujejo pri MOM. "Vložek Zavoda za turizem Maribor – Pohorje v Čarobni december znaša dobrih 180.000 evrov, strošek podjetja NIPA, ki skrbi za gostinski del med 24. novembrom in 31. decembrom ter v prvi polovici pokrivaja glasbene skupine na Trgu Leona Štuklja, pa znaša dobrih 110.000 evrov. Za ostale akterje, ki pripravljajo vsebine, kot je Vilinsko mesto, nimamo podatkov."

veseli december | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Poudarjajo, da je praznična okrasitev v Mestni občini Maribor v letošnjem letu nekoliko posodobljena. "Pripravili smo nekaj novosti, saj stremimo k postopni posodobitvi praznične razsvetljave v prihodnjih letih," pravijo pri MOM. "Letos je Mestna občina Maribor postavila dodatno smreko pred Hišo Stare trte na Lentu, poskrbeli pa smo tudi za novo razsvetljavo na Vetrinjski in Jurčičevi ulici, s katero smo zamenjali stare okraske."

Okrašene tudi ulice, ki prej niso bile

darila vrečke Nakupi Slovenija Prodajne uspešnice, pri katerih so prihranki največji

Dodajajo, da je praznična razsvetljava posodobljena tudi na Titovem mostu, nova je tudi igra barv na promenadi Mestnega parka, poskrbeli pa so tudi za vizualno presenečenje na Trgu Leona Štuklja. Sodelujejo z Društvom Hiša, ki je v času letošnje praznične okrasitve organiziralo svetlobno prireditev Ana Lumina.

Zavod za turizem Maribor – Pohorje in podjetje Nipa po navedba MOM skrbita za dogodke na Trgu Leona Štuklja, dogodki kot so Vilinsko mesto, dogajanja na Grajskem trgu in Poštni ulici pa so v organizaciji drugih. 

Smreke stojijo na petih lokacijah, in sicer na Trgu svobode, Glavnem trgu, Trgu revolucije, na Pohorski ulici  in na novi lokaciji pred Hišo Stare trte na Lentu. 

Ognjemeta ne organizirajo od 2011

Maribor krasi okoli 45.000 svetlobnimi telesi in 13.000 metrov svetlobnega traku. "Lučke bodo gorele predvidoma do Svetih treh kraljev oz. do 6. januarja 2018," napovedujejo pri MOM. 

Ognjemeta, kot že od leta 2011, MOM ne bo organizirala. "Zadnji dve leti je ognjemet financiralo in izvedlo privatno podjetje, če bo tako tudi letos pa še nismo seznanjeni," še pojasnujejo pri MOM. 

Ognjemet Silvestrovo Slovenija V Mariboru ga zaradi varnosti ne bo

1. decembra so se prižgale tudi praznične luči v Ljubljani, ki je že nekaj let decembra odeta v avtorsko okrasitev umetnika Zmaga Modica. 

V Ljubljani okrasitev Zmaga Modica

"Okrasitev vsebuje dopolnjene elemente iz preteklih let, nekaj svetlobnih teles, kot sta dva zmajčka na Vegovi ulici, pa je v celoti novih," razlagajo pri Mestni občini Ljubljana. "Največ novih svetlobnih likov je mogoče videti na Stritarjevi in Trubarjevi ulici ter na Gornjem trgu, obiskovalce pa na petih vstopnih točkah v staro mestno jedro pozdravljajo modro osvetljene krošnje mogočnih dreves."

Obiskovalcem je na voljo tudi praznični sejem na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem in Prešernovem trgu, kjer stoji 48 sejemskih hišk z darilnim programom in gostinsko ponudbo. "Novost letošnjega prazničnega sejma sta dve gostinski hiški na Gallusovem nabrežju," pojasnjujejo pri MOL. 

veseli december | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na Bregu pred Zoisovo palačo so na ogled jaslice iz slame. "Gre za unikatno in ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanja, katerega posebnost je, da so vse figure v naravni velikosti," razlagajo pri MOL. "Jaslice si bo mogoče ogledati med 1. decembrom in 7. januarjem."

Tradicionalni del decembrskega programa vključuje Miklavžev sejem na Prešernovem trgu in Miklavžev sprevod, ki sta letos že mimo, Čarobni gozd – ustvarjalne delavnice za otoke, Dobra vila, nastopi lajnarjev, Božični koncert pred Mestno hišo, pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, glasbeni program na ljubljanskih trgih in silvestrovanje za otroke na Kongresnem trgu ob 16. uri. 

Ognjemet kljub opozorilom Arsa

Silvestrovanje na prostem bo potekalo na štirih prizoriščih, ob polnoči pa bo mesto razsvetlil petminutni ognjemet z grajskega griča. "Cena ognjemeta, ki ga izvaja podjetje Pyros, je 3.650 evrov z DDV," razlagajo pri MOL. 

Koncentracije PM10 Zaradi pirotehnike smo dihali slab zrak Zdravje Poglejte ta skok delcev na grafu! Novoletni ognjemet v Bruslju Slovenija Tako Janković upravičuje onesnaženje

Novost letošnjega decembra v Ljubljani je Ledena fantazija, športno-rekreativno-zabavni objekt, ki stoji v parku Zvezda, ter mini smučišče Kameleon.

Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev je MOL namenjenih 113.000 evrov proračunskih sredstev. "Del stroškov programa decembrskih prireditev bodo pokrili donatorji, del pa se financira iz naslova najemnin za sejemske hišice na prazničnem sejmu," razlagajo pri MOL. Smreko, ki krasi Prešernov trg, je podaril meščan iz Pržana, poleg nje so smreke še na Mestnem in Levstikovem trgu, Pod Trančo, pri Figovcu, na gradu in v atriju Mestne hiše.

Novoletna jelka Slovenija Po praznični okrasitvi v Ljubljano prispela tudi smrečica

Novoletna jelka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Sredstva za osnovo okrasitev znašajo 220.000 evrov in so zagotovljena preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave," glede stroškov pojasnujejo pri MOL. "Staro mestno jedro bo prepredeno s 50 kilometri prazničnih lučk, nameščenih bo 800 svetlobnih teles in 40 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili drevesa ob Ljubljanici na Prulah."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.