Slovenija
4185 ogledov

Varda: Čeprav ne zgleda tako, je odločba v našo korist

štajerska varda,  novinci facebook Štajerska varda.
Ustavno sodišče je presodilo, da izpodbijana ureditev ne preprečuje pravice do svobodnega združevanja in varnostnega samoorganiziranja.

Društvo Hervardi in Slovenska varda sta se odzvala na nedavno odločbo ustavnega sodišča, ki ni ugotovilo neustavnosti v dopolnjenih zakonih o nadzoru državne meje ter o varstvu javnega reda in miru v delih, ki omejujejo delovanje paravojaških enot. Prepričani so, da je odločba ustavnega sodišča kljub temu njim v korist.

Štajerska in Slovenska varda ter Društvo Hervardi in trije posamezniki so pobudo za oceno ustavnosti vložili spomladi leta 2021, obema zakonoma pa so očitali neskladnost z ustavnim načelom zakonitosti in ustavno pravico do splošne svobode ravnanja.

Prepričani so namreč bili, da sta jim z novimi določbami kršeni ustavni pravici do svobodnega združevanja in varnosti, namen zakonodajalca pa da je bil onemogočiti predvsem delovanje konkretnih skupin, v katere se pobudniki združujejo pod okriljem civilne iniciative Zedinjena slovenska varda.

Ustavno sodišče je presodilo, da izpodbijana ureditev posameznikom ne preprečuje pravice do svobodnega združevanja in varnostnega samoorganiziranja, pač pa prepoveduje določena ravnanja, ki bi lahko posegle v pravice tretjih oseb oziroma bi zmanjševale učinkovitost policije.

Vodja varde Andrej Šiško pa je na današnji novinarski konferenci zatrdil, da so s svojimi ravnanji načrtno nastavili past policiji in sodiščem, v njo pa da so se ujeli vsi, ki so imeli opravka z novim zakonom o varstvu javnega reda in miru.

Ker so po uveljavitvi obeh novel pričakovali, da jih bodo uradni organi skušali onemogočiti, so po njegovih besedah med leti 2021 in 2023 na Osankarici izvedli tri akcije, posamezni udeleženci so pri tem prejeli plačilne naloge, ki pa so bili po njihovem, kot naj bi se izkazalo zdaj, v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča.

"Čeprav na prvi pogled zgleda, kot da nismo uspeli s pobudo, je dejansko resnica povsem drugačna. Glede na ustavno odločbo namreč združevanje v Štajersko ali katerokoli drugo vardo ni prepovedano, niti ni prepovedano njihovo delovanje," je prepričan Šiško.

Kot dodaten dokaz k njihovi trditvi je dodal še pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika Marka Šorlija, ki je glede paravojaških sil ali organizacij izrecno zapisal, da "njihovo organiziranje ali delovanje z nobenim pozitivnim predpisom ni izrecno prepovedano". Ob tem je poudaril, da niti niso nikoli trdili, da je varda kakršnakoli paravojska.

Policistom očitajo kazniva dejanja

Na današnji novinarski konferenci so predstavili štiri konkretne primere izrečenih sankcij njihovim pripadnikom, ki so se zgodili od uveljavitve zakonov leta 2020, ki so jih izrekli policisti, nato pa so jih potrdila še sodišča. Policistom ob tem očitajo kaznivo dejanje kršitve enakopravnosti, ker da v konkretnih primerih niso enako obravnavali vseh pripadnikov varde, ki so bili oblečeni v uniforme, saj je bil prisoten tudi Šiško, ki pa kazni ni bil deležen.

Skupaj s pripadnikom varde Ivanom Bolfekom sta še povedala, da so si tudi v zadnjem obdobju večkrat prizadevali za sodelovanje s policijo, a je bilo ministrstvo za notranje zadeve vselej neodzivno. Zaradi tega ministru Boštjanu Poklukarju očitajo nesposobnost ter ga zaradi izdaje domovine, ker "ne ve, kako obvarovati državo", pozivajo k odstopu.

Dopolnitve omenjenih dveh zakonov je v parlamentarni postopek maja 2020 vložil del takrat opozicijskih strank - SD, LMŠ in SAB. Predloga so pripravili po tistem, ko se je več uniformiranih pripadnikov Štajerske varde odpravilo na policijsko postajo v Slovenski Bistrici.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar mahatma2
    mahatma2 09:05 18.januar 2024.

    Pravilno je samo eno. Prepoved Varde in podobnih združenj , ker prej ko slej obstaja možnost , da te skupine postanejo vigilantske in oborožene in takrat se zgodi , da je dovolj , da se samo ne strinjaš z njimi ...prikaži večimi in kaj lahko pride , do dejanja , kjer lahko trpijo nedolžni ljudje, Če hočete kakšno primerjavo , potem je to Ku,Klux ,Klan , ki je nastal stal na jugu Amerike in ve se zakaj in ve se da so zakrivili zločine na katere oni gledajo z drugačnimi očmi kot pa normalni ljudje.

  • atamama 07:23 18.januar 2024.

    Hudo je, ko pokličeš številko, kjer pričakuješ pomoč, pa ti dežurni pove, da bo malo za počakat, ker so vse patrulje na nujnem delu (iskanje Pluta).In ob takem dogodku vidiš kako nemočna in velikokrat neorganizirana je služba, ki bi morala ...prikaži več zagotavljat varnost ljudem.Kaj nam rabi akcija za umiritev prometa ko pa hkrati ob istem času kmetu na Dolenjskem zmanjkajo noge kravi na pašniku?Kaj ti pomagajo pooblastila mestnega redarja, če ni sposoben več kot listka dati za brisalec? In tu bo treba vardo

  • Ender3 20:53 17.januar 2024.

    Edina realna konkurenca Janševi gardi..