Slovenija
39 ogledov

Starša izborila pravico do pokopa

slovenija 22.08.12, Zale, pokopalisce, vrocinski pogreb, drazji pogreb ob poznej Anže Petkovšek
Enajst dni po porodu sta starša le dosegla, da bosta svojo hčerko Elizabeto lahko pokopala.

"Oddelek za patologijo je podjetju Komunala Slovenska Bistrica izročil mrtvorojeni plod, ki ga bo omenjeno podjetje na željo staršev pokopalo," so potrdili v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. 

Elizabeta se je 10. julija mrtva rodila v 16. tednu nosečnosti, kar je po veljavnih predpisih splav in ne mrtvorojen otrok. Staršem so zato najprej dejali, da pokop ni možen, saj ni mogoče izdati potrdila o smrti. Posmrtne ostanke plodu bi, če starša ne bi protestirala, odložili kot medicinski biološki odpadek.

V vsaki bolnišnici drugačna praksa

Da je takšno ravnanje skladno s predpisi, so nam potrdili tudi na ministrstvu za zdravje, a se je kasneje izkazalo, da v Ljubljani omogočajo tudi pokop plodov, ki se rodijo prej kot v 22. tednu nosečnosti. Kot so nam pojasnili, posmrtne ostanke izročijo na podlagi zdravniškega potrdila o vzroku smrti. 

Posmrtne ostanke je mogoče izročiti "le in samo v primeru, ko je zagotovljena z zakonom določena in primerna dokumentacija," so še pojasnili v UKC Maribor, kamor so posmrtne ostanke iz ptujske porodnišnice prepeljali na obdukcijo. Odgovor na vprašanje, kakšen dokument so izdali, še pričakujemo. 

Da je pokop treba omogočiti, je zahteval evropski poslanec Lojze Peterle, takšno pa je bilo tudi stališče zmagovalke volitev SMC. Na ministrstvu za zdravje so napovedali, da bodo znova pregledali zakonodajo in preverili možnost sprememb. 

Komentarjev 7
  • miro 11:43 22.julij 2014.

    Na bruhanje mi grejo ti neslani komentarji. ČE NIMATE VSAJ MALO SRČNE KULTURE POTEM NI TREBA PISAT TAKIH KOMENTARJEV Hvala za razumevanje

  • spenjac 11:18 22.julij 2014.

    Mislim, da ti precej slabo razumeš moj komentar. Če si skrbno bral članke, bi razumel, da gre za zelo verno družino, ki je želela pokopati zarodek. Pomen pokopa 16-tedenskega zarodka je v tem, da se bo sedaj morebiti sprožila debata ...prikaži več o tem, kdaj in kako je dovoljen splav. Nasprotniki bodo lahko dejali, "glejte, saj so 16-tedenskega enkrat že pokopali, torej stroka priznava, da je to starost, ko ne gre već za zarodek, ampak za otroka". Zanimiv precedens.Kapiš?

  • Žurnalček 08:43 22.julij 2014.

    Treba jih pelat k psihiatru po potrdilo , če so pr seb!