Slovenija
2595 ogledov

"Starši imamo dovolj strahu, da bo kdo od naših otrok spolno zlorabljen"

Ljubljanska stolnica Anže Petkovšek
Zaradi neukrepanja se mnogi storilci še vedno gibajo v okoljih, kjer lahko pride do ponovne spolne zlorabe.

Oblikovala se je civilna iniciativa za boj proti spolnim zlorabam v Cerkvi na Slovenskem Dovolj.je, ki žrtvam nudi celostno strokovno podporo, tako psihosocialno kot pravno pomoč v kazenskih in cerkvenih postopkih. V iniciativi se zavzemajo za popolno zaščito žrtev spolnih zlorab in od Cerkve zahtevajo ničelno toleranco do teh dejanj.

Civilna iniciativa povezuje dejavne katoličane različnih strokovnih profilov, ki so se bodisi neposredno bodisi posredno srečali s spolnimi zlorabami v Katoliški cerkvi na Slovenskem.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal član iniciative Igor Vovk, sicer član Zavoda Iskreni, je civilna iniciativa nastala, ker so prepričani, da Katoliška cerkev na Slovenskem naredi premalo, da bi zaščitila žrtve spolnih zlorab, ter da proti storilcem ne ukrepa konkretneje, hitreje in odločneje.

"Težko je poslušati izpovedi žrtev"

"Zelo težko je poslušati izpovedi žrtev spolnih zlorab, še težje pa je poslušati, da jih odgovorni niso vzeli resno. Mnogim storilcem se nič ni zgodilo, ukrepanje, če je bilo, pa je bilo preblago. Tega v prihodnje ne bomo več tolerirali, ne glede na to, kako visok cerkveni dostojanstvenik je bil v dejanja vključen," je poudaril Vovk.

Papež Frančišek Svet Papež napovedal, da bo udaril na vso moč Papež Frančišek Svet Papež Frančišek po srečanju z žrtvami spolnih zlorab: "Bog joče"

Po poročanju spletnega portala Domovina.si je povedal, da se "zaradi neukrepanja mnogi storilci še vedno gibajo v okoljih, kjer lahko pride do ponovne spolne zlorabe". "Mnogi starši imamo dovolj strahu, da bo kdo od naših otrok spolno zlorabljen in za celo življenje travmatično zaznamovan," je poudaril Volk. "In to samo zato, ker odgovorni ne ukrepajo hitro in odločno.”

S člani iniciative in številnimi strokovnjaki z različnih področij je od danes naprej mogoče stopiti v stik prek spletne strani dovolj.je, ki je po Vovkovih besedah varen prostor za izpovedi žrtev spolnih zlorab in za prijave spolnih zlorab s strani cerkvenih predstavnikov.

Zloraba otroka | Avtor: Profimedias Profimedias

Od Slovenske škofovske konference (SŠK), škofov in redovnih predstojnikov med drugim zahtevajo ničelno toleranco do spolnih zlorab, pričakujejo, da bodo resno vzeli vsak naznanjen primer suma spolne zlorabe s strani pastoralnega delavca ter da bodo ob vsakem sumu na spolno zlorabo domnevnega storilca nemudoma odstranili z vseh položajev, na katerih bi lahko prišlo do nadaljnjih spolnih zlorab.

Smernice se ne izvajajo v celoti

Član iniciative in pravni zastopnik nekaterih žrtev v cerkvenih postopkih Tomaž Pisk je dejal, da se smernice za ravnanje v primeru zlorab, ki so jih slovenski škofje v novi različici sprejeli leta 2014, ne izvajajo v celoti. Poudaril je tudi, da k prijavi zlorab s strani klerikov na spletni strani dovolj.je spodbujajo vse, tudi če je od zlorabe preteklo že nekaj let in če je storilec že preminil.

Župnik Karl Jošt je umrl, še preden so mu izrekli sodbo. (Foto: Delo) Slovenija Cerkev mora žrtvam duhovnika plačati odškodnino Papež Frančišek za hitrejše postopke Svet Papež Frančišek za hitrejše dokončne obsodbe duhovnikov

Z iniciativo so njeni člani pretekli teden seznanili ljubljanskega nadškofa metropolita in predsednika SŠK Stanislava Zoreta. Nastala pa je dva dni pred srečanjem predsednikov vseh škofovskih konferenc v Vatikanu na temo zaščite mladoletnih v Cerkvi. Posvet, ki bo od četrtka do nedelje, se bo osredotočil na odgovornost in transparentnost dela škofov, ki so v preteklosti prikrivali spolne zlorabe, in na to, kako ta dejanja v prihodnje preprečiti.

Ravno danes je SŠK, ki predstavlja najvišjo ustanovo Katoliške cerkve v Sloveniji, v sporočilu za javnost zagotovila, da v Katoliški cerkvi velja ničelna stopnja tolerance do vsakega primera spolnega nasilja ter da je Katoliška cerkev svetovna verska skupnost, ki je na področju zaščite otrok v globalnem in lokalnem vidiku storila največ.

Ob tem so pri SŠK nanizali nekaj ukrepov na tem področju, med katerimi je tudi leta 2009 ustanovljena ekspertna skupina za reševanje primerov spolnih zlorab. Kot je razvidno iz statističnih podatkov, je leta 2017 skupina obravnavala dve prijavi spolnega nasilja. Ob tem je SŠK navedla tudi število sodelavcev v Cerkvi, in sicer je 1018 duhovnikov, 649 je katehetov in katehetinj, 482 je redovnic, 30 je diakonov in 14 škofov.

Papež Frančišek  in kardinali Nadškof v priporu Svet V Vatikanu spet zasežena otroška pornografija

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Lavdan 16:39 19.februar 2019.

    Ateizem je zakon in s tem ena nevarnost odpade in jih je še kljub temu preveč.

  • maresem 15:43 19.februar 2019.

    Jaz imam večji strah, da bo kak otrok posiljen od vaših levičarskih in komunajzarskih bodočih volilcev, takoimenovanih beguncev.... islamističnih parazitov, ki jih tako prijazno vabi levičarska kasta cele EU.

  • Avatar Leon
    Leon 15:42 19.februar 2019.

    Vprašajte tiste ,ki so paradirali s transparenti po LJ .....ZA NAŠE OTROKE GRE ! Kaj so storili za naše otroke ?..........................NIČ !