Slovenija
12393 ogledov

Starši naročajo taksije, da otroke vozijo v šolo

Prevoz otroka v šolo
Starši vse pogosteje otroke prevažajo s taksiji. Kakšni so razlogi?

"Opazil sem, da med šolskim letom pred blokom vsak dan zjutraj ustavi taksi in odpelje dva šolarja," je povedal bralec iz Ljubljane. "Pomislil sem, da se morda ne šolata na matični šoli ali da starše skrbi zaradi prometa. Ne vem, kakšen je razlog, a vsekakor se mi je zdelo zanimivo, da se otroci v šolo pripeljejo na ta način."

Da se otroci na ta način vozijo v šolo, so pritrdili tudi taksisiti. "Tega je vedno več," nam je zaupal eden izmed njih. "Še bolj pogosto kot v šolo, pa jih na ta način prevažajo na dejavnosti."

Pri Intertours taxi-ju pravijo, da starši večkrat naročajo taksi prevoze za prevoz njihovih otrok v šolo ali na obšolske dejavnosti ter da je tovrstnih prevozov vsekakor več kot v preteklosti. "Predvidevamo, da se to najpogosteje zgodi, ko so starši v službi in želijo svojim otrokom zagotoviti varen prihod na cilj," je povedala Jasmina Dautović iz Intertoursa. "Nemalokrat starši izrazijo željo, da jih peljejo isti vozniki, v čemer jim seveda ustrežemo." Cena prevozov je enaka kot sicer.  

Ne pozabite na otroške sedeže

Pri Cammeu pravijo, da se veča povpraševanje za koriščenje njihovih storitev za redne dnevne prevoze. Starši lahko preko aplikacije, ki omogoča nadzor nad gibanjem vozila, vidijo, kdo prihaja po otroka in kje je, uporabnikom, ki prevoz koristijo na dnevni ravni, pa omogočijo prednostno naročilo preko VIP sistema ter mesečni račun s popusti. Poudarjajo tudi, da so skupaj z Baby Centrom vozila opremili z otroškimi sedeži. 

Prevoz otroka v šolo | Avtor: Profimedia Profimedia
V Inštitutu za civilizacijo in kulturo staršem svetujejo, naj bodo pri tovrstnih prevozih pozorni na uporabo otroških sedečev. "Vedno več otrok prepeljejo taksisti, ki jih vozijo po opravkih," pravi direktor inštituta Milan Brglez. "Prevozniki, ki se s tem ukvarjajo, bi morali prepoznati ponudbo otroških sedežev kot dodano vrednost, starši pa bi morali njihovo uporabo zahtevati."

Taksi prevoze plačuje tudi občina

Prevoze otrok s taksijem sicer plačuje tudi Mestna občina Ljubljana, a le, ko gre za prevoze otrok s posebnimi potrebami. "Za financiranje prevozov s posebnimi linijskimi prevozi z osebnimi vozili za učence s posebnimi potrebami se odločimo, ko se z vidika zagotavljanja optimalnih pogojev in varnosti po presoji zavoda, staršev in strokovnih služb tovrstni prevoz oceni kot najprimernejši za učenca," razlagajo pri MOL.

Dodajajo, da gre v teh primerih za zdravstvena stanja ali druge okoliščine, zaradi katerih učenci ne morejo uporabljati javnega prevoza ali organiziranih oblik prevoza s šolskimi avtobusi, minibusi in kombiji, starši oziroma zakoniti zastopniki pa ne morejo izvajati lastnega prevoza.

Pritrjevanje invalidskega vozička v avtomobilu | Avtor: Zveza Sonček Zveza Sonček
Brezplačni prevoz v šolo

V lanskem letu so prevoz s taksijem omogočili 84 učencem in učenkam s posebnimi potrebami, ki imajo stalno prebivališče na območju MOL. Sicer je MOL lani omogočil brezplačni prevoz 4288 šolarjem, 1346 se jih je v šolo vozilo z brezplačno urbano, 2834 s posebnimi linijskimi prevozi, kot so šolski avtobusi, minibusi in kombiji, 84 s taksiji ter 24 z lastnim prevozom, za katerega so dobili povračilo stroškov. Glede na šolsko leto 2016/17 se je število učencev, ki so upravičeni do brezplačnega prevoza, povečalo za 199. 

"Število upravičencev je odvisno od dejavnikov, kot so številčnost populacije, naseljenost šolskih okolišev, število učencev s posebnimi potrebami, ki imajo pravico do prevoza opredeljeno v odločbi o usmeritvi, ki jo izda zavod za šolstvo in podobno," razlagajo pri MOL. 

Brezplačni prevoz učencem osnovnih šol zagotavljajo in financirajo na podlagi 56. člena Zakona o osnovni šoli. Brezplačni prevoz ne glede na oddaljenost prebivališča od osnovne šole zagotavljajo tudi učencem s posebnimi potrebami, ki obiskujejo redne osnovne šole, in učencem, ki so vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, če je tako določeno v odločbi o usmeritvi.

Komentarjev 15
  • Sienna_Grimley 14:43 03.september 2018.

    Naredim dobro celo najboljšo plačo na spletu od doma. Prejšnji teden sem dobil 9825 $, saj sem preprosto delal od doma na internetu. Sem redni univerzitetni študent in samo delam to delo v mojem času samo 20 do 25 ur ...prikaži več na teden. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem gaa poskusil. To je tisto, kar počnem ... ........ ➥➥ ➥➥➥ ➥➥ www.Internet43.Com

  • Laznivi 09:41 02.september 2018.

    To so ljudje ki delajo vec kot lenuhi na minimalcu ki se 8 ur tezko zdrzijo v sluzbi. Vredni ljudje danes ne delajo manj kot 10 in vec ur dnevno zato nekaj imajo in jim zmankuje casa. Ta usranec ki ...prikaži več je moral dat novico v casopis sigurno nikdar ni delal.

  • Franjo Erman 19:23 01.september 2018.

    a spet napačni tableti???!! mojster dragi, kako si jih videl, ko pa se šola začne šele v ponedeljek