Slovenija
6004 ogledov

Starši se teh novosti lahko veselijo, a kateri in kdaj?

Družinske finance Profimedia
Odločilo bo glasovanje v sredo.

Potem ko je matični odbor v vladni predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih vnesel nekatere predloge Levice, NSi in SDS, bi koalicija z dopolnili znova posegla v te člene in predlaga vmesne rešitve, s čimer v omenjenih opozicijskih strankah niso zadovoljni.

Družinske finance Slovenija Vlada napovedala spremembe, ki bodo razveselile starše

Predlagana novela predvideva dvig najnižjega izplačila materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila. Vlada je predlagala, da bi se dvignilo na 402,18 evra, kar je enako osnovnemu znesku minimalnega dohodka. Na enak znesek bi po vladnem predlogu dvignili starševski dodatek, ki pripada staršem, kadar niso upravičeni do materinskega, očetovskega oziroma starševskega nadomestila, ker niso zavarovani za starševsko varstvo. Najpogosteje gre za študentske družine.

Kdaj bodo spremembe začele veljati?

V obeh primerih bi nove višine veljale za starše otrok, rojene po 1. januarju 2022. A je pristojni odbor vladni predlog v tem delu z dopolnili opozicije precej preoblikoval. Najnižjega izplačila nadomestila kot tudi starševskega dodatka ne bi določili nominalno, ampak bi ga vezali na osnovni znesek minimalnega dohodka. Nova, višja višina bi veljala za starše otrok, rojene po 1. januarju 2020. Z dopolnilom, ki so ga vložili za plenarno zasedanje, pa bi v Levici s 1. januarjem nadomestilo dvignili vsem, ki ga prejemajo.

Evro Družinski prejemki Slovenija Že prihodnje leto višja nadomestila, bistveno višja pomoč ob rojstvu

Na predlog NSi višja pomoč ob rojstvu otroka

Odbor je z dopolnilom SDS tudi predvidel, da usklajevanja materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter nadomestila v času odmora za dojenje ne bi ukinili. Na predlog NSi pa je dvignil še pomoč ob rojstvu otroka z 280 evrov na 500 evrov.

Kot je na današnji seji pojasnil državni sekretar ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Urban Krajcar, opozicijska dopolnila pomenijo med 13,5 milijona in 18,5 milijona evrov. Kot so danes opozarjali tudi koalicijski poslanci, pa ta sredstva v proračunu niso predvidena. Zato so za plenarno sejo vložili svoja dopolnila, s katerimi, kot so pojasnjevali, predlagajo srednjo pot.

Darilo ob rojstvu otroka | Avtor: Profimedias Profimedias

Dvig najnižjih izplačil materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter starševski dodatek bi veljal za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2021. Nadomestila se ne bi usklajevala. Pomoč ob rojstvu otroka bi v koaliciji določili pri 350 evrih.

SDS, Levica, NSi: Sredstva bi lahko našli

A SDS, Levice in NSi z njimi niso prepričali. Prepričani so, da bi se v proračunu sredstva lahko našla in da gre za politično odločitev, stvar prioritet. Kot je menila Anja Bah Žibert (SDS), aktualni vladi družinska politika ni prioriteta. Nadaljnja zamrznitev dvigov pomeni "podaljševanje varčevanja pri družinskih prejemkih socialno najbolj ogroženih družin," je ugotavljal Miha Kordiš (Levica). Jožef Horvat (NSi) pa je opozoril, da se vedno poudarja, da so otroci naše največje bogastvo, a ko je treba preiti od besed k dejanjem, iščemo evre in načine, kako bi manj dali.

Po besedah Jurija Lepa (DeSUS) je prav, da smo pri družinski politiki ambiciozni in jo oblikujemo čim bolj po meri družin, a na odboru sprejeta dopolnila presegajo sprejete proračunske okvire. Kot pa je poudaril Marko Koprivc (SD), vsi želijo, da zakon čim prej stopi v veljavo, a s prihodnjim letom to ni mogoče.

Darilo ob rojstvu otroka Slovenija Ob rojstvu otroka pomoč do tisoč evrov

"Nepremišljeno je deliti denar, ki ga ni, in tako nabirati politične točke," je dejal Vojko Starovič (SAB). Po besedah Janje Sluga (SMC) odgovorna oblast predlaga preudarne in predvsem smiselne ukrepe, in s predlaganimi rešitvami se bo "krvna slika naše družinske politike izboljšala". Ta je že sedaj ena najboljših na evropski ravni, je prepričana Karla Urh (LMŠ), ki je spomnila, da so bili v času sedanje vlade na tem področju odpravljeni varčevalni ukrepi.

SNS: Spremembe morajo biti usklajene s proračunom

Blizu stališču vlade so pri tem vprašanju tudi v opozicijski SNS. Podpirajo družinsko politiko, ki jo predlaga vlada, a pod pogojem, da je usklajena s proračunom, je pojasnil Dušan Šiško. Na odboru spremenjen predlog je ocenil za populističen.

Družina | Avtor: Profimedia Profimedia

Imajo pa v SNS tako kot v SDS pomisleke zaradi implementacije evropske direktive in vezanja pravic do družinskih prejemkov na stalno ali začasno prebivališče. Pri otroških dodatkih, kjer to že velja, namreč po njihovih navedbah prihaja do zlorab in podeljevanja otroških dodatkov za otroke, ki v Sloveniji sploh ne prebivajo.

Predlagana novela sicer prinaša še nekateri rešitve, pri katerih razhajanj ni. Očetom se bo ob rojstvu dvojčkov ali več hkrati živorojenih otrok očetovski dopust podaljšal za dodatnih deset dni za vsakega otroka. Pravica do starševskega dopusta pa bo uvedena tudi za rejnike, kadar je v rejniško družino nameščen otrok, starejši od 11 mesecev, in še ni zaključil prvega razreda osnovne šole.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 18:22 17.december 2019.

    [ … ter nadomestila v času odmora za dojenje ne bi ukinili. ] Ja madonca, saj ste čisto ponoreli s temi dodatki in nadomestili. Ne bom se čudil, da bom kmalu priča dodatku za jutranjo molžo v tej vukojebini.