Slovenija
23693 ogledov

Vlada napovedala spremembe, ki bodo razveselile starše

Družinske finance Profimedia
Vlada dviguje najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila.

Vlada danes sprejela spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, s katerimi vnaša več novosti.

S predlagano novelo zakona se očetom ob rojstvu dvojčkov ali več hkrati živo rojenih otrok očetovski dopust podaljša za dodatnih deset dni za vsakega otroka. Očetovski dopust se podaljša za dodatnih deset dni za vsakega nadaljnjega otroka tudi ob posvojitvi dvojčkov ali več hkrati živorojenih otrok ali več različno starih otrok do končanega prvega razreda osnovne šole najstarejšega otroka. 

Oče in otrok Diskriminacija? Slovenija Bralka: Očetje dvojčkov so diskrimirani pri očetovskem dopustu

Širitev pravice za rejnike

Vlada pojasnjuje, da gre za uresničevanje Resolucije o družinski politiki 2018-2028 "Vsem družinam prijazna družba".

V noveli se predlagana pravica do starševskega dopusta uvaja tudi za rejnike, kadar je v rejniško družino nameščen otrok, starejši od 11 mesecev in še ni zaključil prvega razreda osnovne šole v skladu s predpisi, ki urejajo osnovno šolo. Rejnik je v tem primeru upravičen do 30 dni starševskega dopusta.

Mama z otrokom Nepravičen izbris Slovenija Mlade mamice se ne morejo prijaviti za službo

Dviguje se najnižje izplačilo

Novela dviguje tudi najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila na 547,32 evra bruto oziroma 402,18 evra neto, kar je enako kot osnovni znesek minimalnega dohodka. "Tak znesek se upošteva tudi za manjkajoče mesece, če vlagatelj ni bil zavarovan za celotno obdobje (polnih 12 mesecev), ki se upošteva pri izračunu višine nadomestila," pojasnjujejo pri vladi.

Spremembe pri starševskih nadomestilih | Avtor: Vlada RS Vlada RS
Na enak znesek se dviguje tudi starševski dodatek, ki pripada staršem, kadar niso upravičeni do materinskega, očetovskega oziroma starševskega nadomestila, ker niso zavarovani za starševsko varstvo oziroma niso bili zavarovani za starševsko varstvo v zadnjih treh letih vsaj 12 mesecev (najpogosteje študentke in študenti). Starševski dodatek v predlogu novele tako znaša 402,18 evra. 

Novosti veljajo od leta 2022 naprej

Nove višine bodo veljale za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2022.

Oče z dvojčki Starševstvo Slovenija Sprememba, ki bo razveselila očete

Dviguje se tudi višina nadomestila za tiste vlagatelje, ki dan pred nastopom dopusta niso zavarovani za starševsko varstvo, bili pa so zavarovani za starševsko varstvo v zadnjih treh letih vsaj 12 mesecev. Tudi v tem primeru je osnova 547,32 evra bruto. "Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imel v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do nadomestila, poveča za 20,78 evra bruto, vendar največ za 353,73 evra bruto," pojasnjujejo pri vladi. "Zagotovitev minimalnega porodniškega nadomestila vsem porodnicam, slovenskim državljankam, ne glede na njihov status, je tudi zaveza v koalicijskem sporazumu."

Neskladja z evropsko direktivo

Vlada pojasnjuje, da se s predlogom novele odpravlja tudi neskladnost slovenske zakonodaje z Direktivo 2011/98/EU, ki nam jo v opominu očita Evropska komisija. "Zaradi uskladitve slovenske zakonodaje z evropsko direktivo bodo pravice do družinskih prejemkov vezane na prijavljeno (stalno ali začasno) prebivališče enega od staršev oziroma otroka in ne več na stalno prebivališče," še navajajo pri vladi.

Družine Slovenija Na porodniško oba naenkrat? Da, možno!

S predlagano novelo bosta do delnega plačila za izgubljeni dohodek upravičena tudi oba starša hkrati, kadar začneta delati krajši delovni čas od polnega zaradi nege in varstva otroka iz tretjega odstavka 79. člena tega zakona, pri čemer skupna izraba pravice ne sme presegati 40 ur tedensko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara 13:57 14.november 2019.

    Evo ugodnosti za NEĆivile..