Slovenija
5473 ogledov

Stavkajo zaradi nizke božičnice

razno 16.10.13. Helios stavba, foto: neznan neznan
V Heliosu je zaradi nizke božičnice prišlo do spontane stavke.

"V Helios Domžale je zaradi velikega nezadovoljstva zaposlenih zaradi nizke božičnice prišlo do spontane stavke, proizvodnja je bila ob 8. uri ustavljena, trenutno potekajo pogajanja predstavnikov delavcev z vodstvom družbe," so sporočili iz Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije. Sindikat sicer ni organizator stavke, saj gre za spontano prekinitev dela. 

Predsednik sindikata Tomaž Kumer za pojasnila ni bil dosegljiv, kot smo uspeli izvedeti, je bila predvidena božičnica za tiste s plačami do 1500 evrov bruto 300 evrov, za tiste z višjimi plačami pa dvesto evrov bruto, a delavci s tem zneskom niso zadovoljni, saj ima podjetje dobre poslovne rezultate, božičnica v drugih podjetjih pa je bistveno višja. 

Odkar so podjetje konec leta 2013 prevzeli Avstrijci, ki so ga za precej višji znesek lani prodali Japoncem, sicer božičnica ni bila višja, ko so bili še v domači lasti, pa je bila višja. 

razno 16.10.13. Helios stavba, foto: neznan Slovenija Avstrijci Helios prodali naprej

Iz Heliosa so popoldne sporočili, da dogovora niso dosegli in da bodo s pogajanji tako nadaljevali v četrtek zjutraj. 

Kot je za STA povedal Kumer, so nekateri zahtevali tudi več. Na pogajanjih se pogovarjajo o nižjih zneskih in skušajo najti "realno rešitev". "Ljudje se odzovejo spontano, množica takoj pritegne in potem pride do verižnih reakcij," je dejal glede začetka stavke.

Ali bodo delavci stavkali tudi v četrtek, Kumer ne ve. Poudaril pa je, da lahko pogajanja potekajo tudi brez prekinitve delovnih procesov.

Kot so sporočili iz Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije, so proizvodnjo ustavili ob 8. uri. Sledila so pogajanja predstavnikov delavcev z vodstvom družbe.

V Heliosu so poudarili, da so višino božičnice že poleti uskladili s sindikati in kolektivno pogodbo, in sicer je na enaki ravni kot lani. Stavka je tako nenapovedana, nepričakovana in neusklajena s sindikatom, zato tudi nimajo pravega sogovornika.

Dodali so, da so se letos s sindikati med drugim dogovorili za četrtino višji regres, zvišali pa so tudi plače, in sicer predvsem v nižjih plačnih razredih. Izvedli so tudi izobraževanja in zaposlili več kot 50 novih delavcev.

Domžalski Helios je spomladi dokončno prešel pod okrilje japonske družbe Kansai Paint, ki je postala edina lastnica skupine Helios.

Kansai Paint je pogodbo o nakupu Heliosa s tedanjimi lastniki družbe Ring International Holding, Franklin Templeton in sklad GSO iz skupine Blackstone podpisal decembra. Kupnina je znašala 572 milijonov evrov, takrat pa so ocenili, da se bo prodajni postopek zaključil v dveh do treh mesecih.

Helios je leta 2014 za 145 milijonov evrov prešel v last avstrijskega holdinga Ring International, kapital pa sta poleg Ring Holdinga zagotovila še ameriška sklada Franklin Templeton in Blackstone. Ob tem je holding prevzel še za okoli 105 milijonov evrov Heliosovega dolga.

Prekipelo tudi delavcem v Gorenju

Prejšnji teden je do spontane zaustavitve dela prišlo v obratu za izdelavo kuhalnih aparatov v Gorenju. Delavci so namreč prejeli novico, da ne bodo dobili božičnice, a se je izkazalo, da to ne drži, zato so se po dobri uri in pol vrnili na delo. Božičnica v Gorenju bo letos 600 evrov. 

Denar Prekinitev dela Slovenija "Če ne date božičnice, ne delamo!"

Kolikšna bo božičnica v nekaterih drugih podjetjih, lahko preberete tukaj

Božičnica Slovenija Kje se zaposleni lahko veselijo božičnega darila?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • alojzr 14:48 13.december 2017.

    Egalitarna Slovenija se v decembru silovito razdeli na dva dela. "Privilegirance" z božičnico in tiste brez. Nihče ni zadovoljen. Če jo dobiš, si jezen na tiste, ki ti jo dajo (ker je premajhna). Če je ne dobiš, si jezen na ...prikaži več tiste, ki ti je ne dajo. Plačodajalec torej vedno nastrada.

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 13:41 13.december 2017.

    Sramota od heliosovih delavcev. Sem poklicni gasilec delam za sramotno placo in sploh ne vem kaj je to bozicnica. Sterajte jih ven bojo drugi voljni do dela prisli!!!

  • mihatirs007 12:03 13.december 2017.

    Elektro Ljubljana pa brez božičnice ali 13. plače...delavci pa gagajo v havarijah, žledolomih ipd...sramota!