Slovenija
950 ogledov

Strateški svet z Niko Kovač na čelu predstavil, kako 'utišati' sovražni govor

Seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora posnetek zaslona
Na seji strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora je svet predsedniku vlade predstavil 57 priporočil, kako preprečiti sovražni govor. Priporočila so razdelili šest sklopov, ki se navezujejo na posamezna področja.

Danes je potekala seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora s predstavitvijo sprejetih priporočil predsedniku vlade Robertu Golobu. Člani sveta pod vodstvom Nike Kovač so na 22 straneh pripravili 57 priporočil, ki so jih razdelili v šest sklopov: splošna priporočila, vzgoja, izobraževanje in mladina, preventiva, kaznovalno-pravni odziv, mediji in splet.

Strateški svet sestavljajo predstavniki pristojnih ministrstev, predstavniki centra nevladnih organizacij in posamezniki na osebno povabilo premierja Goloba. V priporočilih svet izpostavlja, da vlada in drugi državni organi s svojim delovanjem postavljajo standard komunikacije celotni družbi. Če pa predstavniki oblasti uporabljajo ali širijo sovražni govor, pa to prispeva k temu, da ta postaja vedno bolj sprejemljiv.

Že sama ustanovitev sveta širi upanje

Kot je dejala vodja strateškega sveta Nika Kovač, je že sama ustanovitev tega sveta simbolna gesta, ki širi upanje. Tako je svet želel ustvariti sklop sistemskih priporočil, ki gradijo družbo, v kateri lahko vsak posameznik ali posameznica izpolni svoj največji potencial. V sklopu sej so se sestali z več kot 40 strokovnjaki iz različnih področij, naslednja faza pa je, da bodo stvari še naprej revidirali in opazovali, kakšno je stanje.

Spregovoril je tudi predsednik vlade, ki je dejal, da je to vzorčni primer, kjer se je na enem mestu povezalo več kot 40 predstavnikov stroke, civilne družbe, ministrstev in ostalih državnih institucij. "Na nek način se je s tem ustvarila platforma, kjer se je dalo o tej zelo pomembni temi pogovoriti v spoštljivem dialogu. Govorili smo, kako to nastaja, kako to identificirati in kako kaznovati tiste, ki ne želijo nehati s sovražnim govorom. V priporočilih so sodelovala tudi ministrstva, kar pomeni, da je pot do njihove uveljavitve odprta," je dejal ter poudaril svojo prepričanost, da bo prišlo do spremembe, kjer bo v družbi bistveno manj sovražnega govora.

Priporočila na področju pravosodja in kaznovalnega odziva

O priporočilih na področju pravosodja in kaznovalnega odziva je spregovorila Katarina Bervar Sternad. Dotično področje se je ukvarjalo predvsem s tem, ali trenutni zakonodajnopravni okvir na področju kazenskega in prekrškovnega urejanja ustreza temu, kar kot družba potrebujemo, da se ustrezno odzivamo na sovražni govor. "Predlagamo tudi dodaten opis sovražnega govora iz 297. člena, in sicer z dodajanjem opisa, da se razširi to tudi na povzročitev vznemirjenja in zgražanja, da se preuči jasnejša razmejitev med 20. členomZzakona o javnem redu in miru in kazenskim pregonom," je dejala. Prav tako se zavzemajo za to, da v primerih, ko pride do žrtev v prekrškovnih postopkih, policija pripravi ustreznejša priporočila in nudi boljšo obliko pomoči.

Področje medijev in spleta

Dr. Marko Milosavljević pa je dejal, da je zaradi digitalizacije na področju medijev in spleta situacija precej specifična. Povedal je, da smo ostali "ujeti na zakonodaji iz leta 2005 ali 2006", ki je na nekaterih področjih precej zastarela in neučinkovita. Pri tem je poudaril pomembnost uskladitve zakonodaje z zakonodajo na področju avdiovizualnih medijskih storitev, prav tako jo je potrebno razširiti na področje digitalnih storitev, v skladu z aktom o digitalnih storitvah in z aktom o medijski svobodi.

Med drugim so priporočila zajemala tudi ustrezno digitalno posodobitev, izboljšanje in zaščito regulatorjev na družbenih omrežij ter zaščito novinarjev in medijev v skladu s politiko EU.

Šolstvo kot najpomembnejše področje

Vodja strateškega sveta je prav tako predstavila priporočila, ki se navezujejo na šolstvo. Dejala je, da je to področje eno izmed najbolj perečih, za katerega je predviden zajeten sklop dela.

Sprva v strateškem svetu priporočajo, da se na ministrstvu vzpostavi kontaktna urgentna točka, kamor se lahko ravnatelji in ravnateljice obrnejo v primerih sovražnega govora in nasilja na samih šolah. Kot je dejala, sta Zveza ravnateljev in Društvo za nenasilno komunikacijo opozorila na velik porast tovrstnih stisk.

"Drugi sklop se veže na krepitev oseb zaupanja – svetovalnih delavcev. Eno priporočilo je že uresničeno, da se obdrži ta kvota delavcev iz časa covida. Še eno priporočilo je, da se najde načine, kako se sovražni govor na družbenih omrežjih obravnava tudi v šolskem prostoru," je še dejala Kovač.

Za konec je direktorica Inštituta 8. marec izpostavila tudi preventivna priporočila, ki so se nanašala na podjetja. Tako svetujejo, da se v odlokih o strategiji priprave kapitalskih naložb države doda tudi strategija nediskriminatornega delovnega okolja. Prav tako želijo, da se centre za socialno delo birokratsko razbremeni in opolnomoči ter da se kadrovsko izpopolni centre za duševno zdravje otrok. Za zaključek je strateški svet še dejal, da njihovo delo še nikakor ni zaključeno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • munja 07:38 20.julij 2023.

    Ali ta naša vlada in njeni nepotrebni in nedelavni priveski res nimajo drugega dela, kot da mlatijo že petkrat omlateno slamo??? Sovražni govor ste ustvarili sami, s svojim neumnim in neučinkovitim početjem!! Ogromne denarje mečete v luknjo brez dna, naši ...prikaži več ljudje pa nimajo osnovnih stvari za preživetje - LOTITE SE DELA, KI BO DALO REZULTATE V SLOVENIJII!!!! SRAMOTA OD SRAMOTE!!!

  • Pierre 07:24 20.julij 2023.

    Tale strateški svet je nekakšna tramvaj-komanda, sam sebi namen....

  • Kmodri 00:04 20.julij 2023.

    Se bojim, da bo ljudstvo utišalo Golobovo vlado!