Slovenija
1695 ogledov

Strokovna skupina je predlagala te spremembe za prehajanje meja

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja Profimedia
Obetajo se spremembe glede karanten pri prehajanju meja.

Strokovna skupina za covid-19 je vladi predlagala, da bi cepljene in prebolele oprostili karantene ob vrnitvi iz rdečih in temnordečih držav, je včeraj za POP TV potrdila vodja skupine Mateja Logar.

"Svetovalna skupina je popoldan kar precej časa namenila proučevanju trenutnih razmer, delta različica se širi – tako po svetu kot v Evropi – in predstavlja neko dodatno tveganje," je včeraj za POP TV povedala Logarjeva. "To je bil tudi razlog, zakaj so se pojavile karantene po vrnitvi iz rdečih oziroma temnordečih držav. V prejšnjem tednu je bilo še nekoliko pomanjkljivo znanje o tem, kako učikovita so cepiva proti delta različici in zaradi tega so bili tudi predlagani sprejeti ukrepi, ki so stopili v veljavo. V zadnjih dneh pa so se pojavile dodatne informacije, ki zagotavljajo, da je učinkovitost cepiv tudi proti delta varianti dobra, tako da bo svetovalna skupina predlagala, da osebe, ki so cepljene, ali so prebolele covid-19, po vrnitvi iz držav, ki so na rdečem ali temnordečem seznamu, ne gredo v karanteno."

Obvezna karantena za vstop iz temno rdečih držav

Vlada je prejšnji konec tedna sprejela nov odlok o prehajanju meja, ki med drugim določa, da je za vstop v državo, če prihajate iz temno rdečih držav, potrebna karantena, ne glede na to, ali ste cepljeni ali ne. 

"Osebo, ki ima prebivališče v Sloveniji in prihaja z območja na temnordečem seznamu, se napoti v karanteno na domu za deset dni (ne glede na to, ali ima test, je cepljena ali testirana)," je zapisano na spletnih straneh vlade. "Tujcu, ki nima prebivališča v Sloveniji in prihaja z območja na temnordečem seznamu, se vstop v Republiko Slovenijo ne dovoli."

Ukrep je izzval kar nekaj razburjenja v javnosti, ker da ne spodbuja cepljenja, če omejitve veljajo enako za vse. 

Hrvaška plaža Ukrepi Slovenija Spet spremembe na meji: To so novosti!

Na temno rdečem seznamu so Francoska Guyane, Irska, Lihtenštajn, Argentina, Bahrajn, Bocvana, Bolivija, Brazilija, Čile, Egipt, Ekvador, Esvatini, Indija, Iran, Južna Afrika, Kolumbija, Kostarika, Kuvajt, Lesoto, Malavi, Maldivi, Malezija, Mongolija, Mozambik, Namibija, Nepal, Oman, Paragvaj, Peru, Rusija, Sejšeli, Sirija, Sudan, Surinam, Šrilanka, Tanzanija, Trinidad in Tobago, Tunizija,, Urugvaj, Zambija, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ter Zimbabve.

Za rdeče in oranžne PCT

Za osebe, ki prihajajo iz območja na rdečem seznamu, velja, da morajo ob vstopu v Slovenijo predložiti negativni test PCR, razen če imajo prebivališče v Sloveniji, nato pa se napotijo v karanteno na domu za deset dni.

Osebi pa ni treba predložiti negativnega testa PCR in tudi ne bo napotena v karanteno na domu, če predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Meja s Hrvaško | Avtor: Epa Epa

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni test PCR ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Za zelene brez omejitev

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu.

Hrvaška obala Vse na enem mestu Popotnik Spet novosti glede prehajanja meje s Hrvaško

Oseba mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Torej osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji.

Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temnordečem seznamu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.