Slovenija
47 ogledov

Štrukelj: Ne bomo plačali šlamastike vlade

Scena 26.02.2013 Miran Zupancic, Simon Kardum, Branimir Strukelj, novinarska kon Saša Despot
Sindikalist Branimir Štrukelj je zatrdil, da javni uslužbenci ne bodo pristali, da bi izpad v proračunu zaradi padca nepremičninskega zakona, nadomestili s posegi v javni sektor.

Sindikalist Branimir Štrukelj pravi, da javni uslužbenci ne bodo pristali na možnost, da bi alternativne rešitve za izpad proračunskih sredstev po razveljavitvi zakona o nepremičninskem davku iskali v odpuščanju ali zniževanju plač v javnem sektorju. "Nikakor nismo pripravljeni plačati te šlamastike, ki se je zgodila vladi," je dejal za STA.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja po današnji odločitvi ustavnega sodišča o zakonu o nepremičninskem davku dodaja, da bi bilo na robu absurda, da bi sedaj, ko tega davka ni, metali na cesto vzgojitelje, učitelje, medicinske sestre, policiste in vojake in da bo treba najti nek drug pristop.

"Če pa je kljub temu to osnovna ideja, ki se kaže navsezadnje skozi pritiske, ki jih sedaj čutimo v pogajanjih za socialni sporazum, potem se ne more zgoditi kaj drugega, kot da bo prišlo do konflikta," je napovedal. Trdno so namreč prepričani, da je javni sektor za izhod iz krize prispeval že veliko in da ni več nobenega prostora za zmanjševanje plač.

Pogajanja za 2015 še niso stekla

Pogajanja o ukrepih v javnem sektorju za leto 2015 se sicer zaenkrat kljub sprva drugačnim napovedim še niso začela. Kot je pojasnil Štrukelj, čakajo na sklenitev usklajevanj novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki vključuje dve težki spremembi: vrnitev preveč izplačanih plač javnih uslužbencev, zlasti iz začetka plačne reforme, ter kvorum za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor.

Ustavno sodišče je danes sporočilo, da je razveljavilo zakon o davku na nepremičnine, od katerega si je vlada obetala 176 milijonov evrov proračunskih prihodkov oz. z v četrtek sprejetimi spremembami zakona 50 milijonov evrov manj. V koaliciji so že napovedali, da bo vlada pripravila primerne ukrepe za nadomestitev teh dohodkov. Premierka Alenka Bratušek je dejala, da vlada nekaj možnih rešitev ima, bodo pa te za državljane bolj boleče in manj pravične.

Komentarjev 12
  • dragec 07:06 29.marec 2014.

    A PROPO, KO PRIDEJO TVOJI NA OBLAST, PRIDI DO PARLAMENTA, DA VIDIŠ MOČ LEVICE - POJEDLI VAS BOMO ZA MALICO

  • dragec 07:04 29.marec 2014.

    KAJ JE MIRKEC, SI SVRŠIL NA GLAVO SVOJEMU IDOLU? NE POZABI, KDO SO JAVNI USLUŽBENCI,TE IZRAZE KI JIH NAVAJAŠ, VTAKNI ČLANOM SSDSS V RIT. ŽE SMO OBČUTILI "ŠLAMASTIKO" TVOJE DESNICE ,PA NE SERI, POGLEJ SESTAVO SSDSS VSE SAMA KOMUNISTIČNO UDBOVSKA BAGRA

  • dragec 06:58 29.marec 2014.

    PSIHOPATA STA TVOJ ATI IN TVOJ VELIKI VODJA