Slovenija
14 ogledov

Študentje zahtevali odstop Bohinca

Študentje zaradi objektivne odgovornosti za vse nepravilnosti na univerzi in neu Žurnal24 main
Študentje Univerze na Primorskem zahtevajo odstop rektorja Rada Bohinca. Med drugim mu očitajo kršenje statuta, prikrivanje nepravilnosti, nezakonito zaposlovanje asistentov in zavajanje medijev.

Študentje so s transparenti vstopili v sejno sobo senata Univerze na Primorskem (UP), kjer bi morala zasedati komisija za nadzor, ki obravnava domnevne nepravilnosti na fakulteti za menedžment, ter rektorju UP Radu Bohincu predali v podpis njegovo odstopno izjavo. ''Zaradi objektivne odgovornosti za vse nepravilnosti na univerzi in neukrepanja zahtevamo rektorjev odstop,'' je dejal Željko Urumovič, predsednik študentskega sveta fakultete za humanistične študije.

Odstopna izjava
V odstopni izjavi, ki so jo študentje predložili rektorju v podpis, je zapisano: ''Spodaj podpisani Radoslav Bohinc, rektor UP, nepreklicno odstopam s funkcije rektorja UP zaradi objektivne odgovornosti za katastrofalno nizek ugled Univerze na Primorskem. Odstopam predvsem zaradi tega, ker sem kršil statut UP, prikrival poročilo o nepravilnostih na fakulteti za menedžment, s svojim neukrepanjem dovolil, da je UP nezakonito zaposlovala asistente, zavajala javnost in ji prek medijev lagala ter se zahvaljevala medijem, ker ne poročajo o nepravilnostih. Objektivno odgovoren sem tudi za netransparentno in prekomerno porabo javnih sredstev.''

 

Obvestili tudi premierja

Študentje so o dogajanju na UP prejšnji četrtek seznanili tudi ministrstvo za visoko šolstvo, predsednika vlade ter predsednika državnega zbora in prek njih zahtevali rektorjevo razrešitev.

Bohinc ne vidi razlogov za odstop
Bohinc pa je ob tem dejal, da rektor univerze ni pristojen, da presoja o kazenski odgovornosti posameznikov. ''O nepravilnostih na fakulteti za menedžment smo obvestili vse pristojne organe, ki bi lahko o kazenski odgovornosti ukrepali. Nepravilnosti pa so se dogajale pred mojim prihodom med letoma 2005 do 2007. Mislim, da je njihova zahteva pretirana in podlag za odstop ne vidim, ker sem zelo odločno ukrepal ob ugotovljenih nepravilnostih in smo vzpostavili zelo dober nadzorni sistem, da se kaj takega ne more več zgoditi,'' odgovarja Bohinc.

Poročilo komisije za nadzor

Jedro zgražanja študentov so domnevne nepravilnosti, ki so se dogajale na fakulteti za menedžment med letoma 2005 in 2007 in jih je odkrila tudi posebna Komisija za nadzor na Univerzi na Primorskem. Ta je še do pred kratkim nosila oznako tajno in je šele po posredovanju informacijske pooblaščenke postala javno dostopna. Med nepravilnostmi, ki jih je komisija za nadzor našla in tudi v svojem poročilu zapisala, naj bi bil čas od vpisa na fakulteto ter čas do zaključka izjemno kratek. Kot primer naj navedemo samo en primer, kjer se je diplomant prvič vpisal v študijskem letu 2007/2008 (začetek študija je 1. 10. 2007) ter zaključil študij 4. 10. 2007. Med drugim naj bi fakulteta za menedžment v tem času pri vpisu tudi presegala število razpisanih vpisnih mest ter študente vpisovala neposredno v absolventski staž. Kot so zapisali v poročilu: ''Za vpis v absolventski staž ni bilo razpisanih vpisnih mest, saj Zakon o visokem šolstvu ne omogoča vpisa neposredno v absolventski staž. Fakulteta za menedžment je v študijskih letih 2005/06, 2006/07 in 2007/08 študente vpisovala neposredno v absolventski staž, in sicer 460 študentov v študijskem letu 2005/06, 298 študentov v študijskem letu 2006/07 in 150 študentov v študijskem letu 2007/08.''

Izpite so delali kot občani
''Gre za mnenje določene komisije, ne pa tudi, da so te nepravilnosti tudi obstajale. Mi smo to z mnenji Sveta ministrstva za visoko šolstvo in pravnimi mnenji tudi utemeljili. Gre za to, da so nekateri študirali kot občani in delali izpite vnaprej, na študij pa so se vpisali šele jeseni. Ko so se vpisali, so dobili priznane te izpite in so lahko tako hitro diplomirali,'' razlaga Egon Žižmond, dekan fakultete za menedžment.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.